ДЕШАВА СЕ...

Колапс прети српском здравству на Косову и Метохији – Власт гура здравство под јурисдикцију „Републике Косово“


Алармантно стање здравства на Косову и Метохији

16. јул 2015. КМ Новине

Обустављање хируршких интервенција у болници у Косовској Митровици због недостатка анестетика и других лекова говори о драматичној ситуацији у којој се српско здравство на Косову и Метохији налази.

***

Саопштење за јавност Патриотског блока КиМ

Болница у Косовској Митровици је једина болница на Косову и Метохији у којој Срби могу да остварују секундарни вид здравствене заштите.

Још раније је фактички престао да функционише клиничко-болнички центар у Грачаници због несташице лекова, санитетског материјала и осталих медицинских потреба тако да здравствени радници само долазе на посао а практично ништа не раде, јер немају чиме.

Када је дриректор клиничко-болничког центра у Грачаници др Поповић изнео у јавност проблеме са којима се сусреће ова установа министар здравља Србије Златибор Лончар га је хитно позвао, наредио му да ућути јер у противном може да га смени.

Beograd, 21. aprila 2013.- Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vucic (D) i direktor Urgentnog centra u Beogradu Zlatibor Loncar (L) ispred bolnice. Vucic je novinarima ispred Urgentnog centra, gde je posetio Nenada Mitrovica, clana te stranke, koga su danas u Jabuci kod Panceva povredili simpatizeri Srpske radikalne stranke, rekao je da je napadac uhapšen i da ce država znati da reaguje i zaštiti svakog coveka. FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / nr

Треба се потсетити да је пре седам месеци председник Владе Србије Александар Вучић са министром здравља, поменутим Лончаром, отворио болницу у селу Пасјане код Гњилана уз велике фанфаре али која до данашњег дана није прорадила.

Разлози за општи колапс српског здравства на Косову и Метохији јесу двојаки:

– Први, постављањем класичне границе између Србије и Косова и Метохије онемогућен је улазак у јужну српску покрајину лекова и осталог медицинског материајла потребног за медицинску употребу, чак царина Косова не дозвољава улазак ни хуманитарних здравствених конвоја на Косово и Метохију.

– Други, много важнији разлог, јесте да Београд у склопу Бриселског споразума жели да једноставно српско здравство на Косову и Метохији исцури и да пређе под јурисдикцију Приштине.

Доказ томе сведочи и предлог који је официр за везу Србије у Приштини, или боље рећи амабасадор Србије, Дејан Павићевић изнео челницима српских здравствених установа на КиМ којим саветује да се региструју у оквиру законодавства самопроглашене републике Косово и прихвате надлежност ове парадржавне творевине.

pol-pavicevic

Српско здравство на Косову и Метохији имало је велику улогу у опстанку Срба на Косову и Метохији. Болница у Косовској Митровици је била бастион одбране северног дела Косова и Метохије, због чега је 2000. године добила специјално признање ондашњег председника Србије Слободана Милошевића.

Чак је 2003. године после немилих догађаја у затвору у Косовској Митровици којом приликом је страдао велики број УНМИК полицајаца из западних земаља, америчка војна база у Бондстилу болници у Косовској Митровици послала захвалницу због успешног и стручног третмана повређених.

И сви српски министри почев од Лепосаве Милићевић до Томице Милосављевића су, неко више неко мање, бринули о здравственом систему Србије на Косову и Метохији. Овај садашњи по имену Златибор Лончар због уласка Србије у ЕУ себи је доделио улогу гробара српског здравства на Косову и Метохији.

Приче о бољем животу Срба које председник Владе Србије Александар Вучић говори за своје сународнике на Косову и Метохији падају у воду када они немају ни где, ни како, ни са чим да се лече. 
Очита је чињеница да премијер Србије жртвује косовску главу због европских поглавља.


У Косовској Митровици
16.07.2015. године