АКТУЕЛНО

ЕМИР КУСТУРИЦА: Не могу бити издајник Бошњака кад нисам њихов


Фото: Д. Карадаревић

Фото: Д. Карадаревић

Прослављени редитељ Емир Кустурица изјавио је да он не може бити издајник народа коме припада бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, јер нигде, како каже, није уписан као припадник тог народа.

– То је чиста мржња… они ме прогањају још од 1981. године“, рекао је Кустурица, реагујући на изјаву Изетбеговића који га је назвао великим издајником (бошњачког народа).

– Не знам шта их то држи толико дуго! Они су докони и немају ваљда шта да лажу више, па сам им ја интересантан. Како ја могу да будем издајник кад нигде нисам уписан као његов (Изетбеговићев) народ! То је чиста мржња! Они немају шта да раде, њима је досадно, нити имају нафту, нити имају руднике, па морају да смишљају неко зло. Није то ништа ново. Њима је и Иво Андрић представљао највећег непријатеља”, рекао је Кустурица за бањалучке “Независне новине”.

Изетбеговић је у среду изјавио – “да се ја питам Кустурици ништа не би дозволио да ради у БиХ… Он је велики редитељ и велики издајник мог народа”.

Кустурица истиче да нити им се намеће, нити шта од њих очекује.

“Ово је просто био део сценографије и ето – не могу да добијем ни сценографију. То што су урадили са Анђелином (Џоли) је чиста пропаганда”, истиче Кустурица и подсећа да су Џолијевој уступљена сва потребна војна средства за снимање чистог антисрпског филма.

“За Изетбеговића је најзначајније да је ‘велики ауторитет’ у свету, за разлику од мене, јер је тај ауторитет стваран на врло оригиналан начин и он је у свету свуда познат од Јапана до Северне Америке. Утолико је стварно штета што се излаже толиком ризику да тај ауторитет буде нарушен”, казао је иронично Кустурица.

Изетбеговићева изјава да је Кустурица издајник уследила је након што је из кабинета председавајућег трочланог Председништва БиХ затражена суспензија одлуке Министарства одбране да се Кустурици уступи материјално-техничка подршка за снимање филма “На млечном путу”, односно “Љубав и рат”.

Поводом тог захтева, огласила се и Академија наука Републике Српске која је подржала Кустурицу, истакавши да снимање овог филма у Требињу, Клобуку, на Зеленгори и Мокрој Гори са славном глумицом Моником Белучи, потврђује да се у БиХ много тога догађа из области културе и уметности.

„Дуго су у БиХ топови грували, а музе ћутале. Данас, када су музе проговориле ‘господари’ из Сарајева не дају им да говоре. Они не желе уступити војну технику за снимање филма, иако су то чинили раније у више наврата“, наводен је у саопштењу.

 

—–

http://wp.me/p1Fuk8-JmU

21. 07. 201. Танјуг, Независне, ИСКРА, за ФБР приредила Биљана Диковић

6 replies »

 1. Sto mogu da kazem na ovo Nemanja Kusturica nas covjek i veliki umjetnik a sto se tice Bakira i on sam zna da su mu djedovi zivili u okolini Beograda i da su bili Srbi kao sto je Efendija Ceric oni sami to znaju.

  Свиђа ми се

  • Прочитај пажљиво то што си нама послао да прочитамо. Већина коментатора на том сајту не жели никаква рат и сукоб са Републиком Српском.

   Свиђа ми се

 2. Kusturica nije ni Srbin, ni Hrvat, ni bošnjak, on je veliki čovek. Umetnik
  koji se retko radja. Pametan, školovan, vaspitan, vredan. E, kada bi svi
  bili 50% Kusturica. gde bi nam bio kraj.

  Свиђа ми се