АКТУЕЛНО

Право лице „блаженог“ надбискупа: Степинац моли папу да спасе НДХ!


stepinac

Ексклузивно из Magnum crimen-a преносимо писмо (Promemoria) „блаженог“ Степинца папи Пију XII, у којем тражи да Ватикан спасе НДХ од нестанка, јер је у питању брана „офензивном бизантинизму“, тј. православљу.

„Напредовање источне шизме у католичке редове пријети данас с пуном озбиљношћу да постигне своје мрачне циљеве. Побједа великосрпске идеје значила би уништење католицизма на сјеверозападном Балкану, у Држави Хрватској. Наведени нам документи не остављају никакове двојбе. Што више, нема никакове двојбе, да би такав кобни догађај имао и даљње посљедице далеко преко граница Хрватске. Валови ортодоксног и офензивног бизантинизма ударали би о границе Италије, док се до сада разбијају у хрватско Предзиђе.

И више, утолико, што су радом хрватског клера, особито фрањеваца, били постављени темељи за обновљени католицизам у Бугарској, обраћењем многих Паолина и спашени остаци вјерника у Албанији Скендербеговој, што би уништењем једине католичке нације на Балкану, биле погођене и разне раштркане посијане групе на томе вјечно немирноме, ортодоксном и исламском Балкану.

Свети Оче, данас су очи читавог човјечанства, које крвари из хиљаду рана управљене у Вас као онога, који је по узвишеном значењу свога имена донио биједном људском роду оно што му треба – небески мир. Носећи мир свијету, мислите, Свети Оче, на хрватски народ, увијек вјеран Кристу и Вама. Млада Хрватска држава, настала је у страшнијим и тежим приликама, него било која друга држава за више вјекова, борећи се очајно за свој опстанак, показује примјер у свакој пригоди да жели остати вјерна својим католичким традицијама и осигурати бољу и јаснију перспективу католичкој цркви у овом дијелу свијета. Обратно, губитком или судбоносним сужавањимаа хиљаде најбољих хрватских вјерника и свећеника радо би и добровољно жртвовали своје животе, да спријече ову страшну могућност,било би овдје уништено не само око 240 000 обраћених са српско-православне вјере, него и цијело католичко становништво ових подручја са свима његовим црквама и самостанима. У природном реду ствари, ако Бог не би учино велико чудо, напредак католицизма уско је везан са напретком хрватске државе, опстанак католицизма овиси о опстанку ове државе, његов спас је у исти мах и њен спас (?!?!) Свети Оче, дубоко вјерујемо у божју милост и божју праведност, чији сте Ви изабрани инструмент. Препоручујем Вашој очинској скрби и Вашим молитвама нашу Независну Државу Хрватску, сматрајући да тиме у исти мах на најбољи начин препоручујем свету вјеру у својој домовини и на Балкану. У пресветом Срцу Исусову увијек најоданији надбискуп и метрополита загребачки.“

 

Прво нецензурисано и целовито издање на српском језику. Први пут ћириличним писмом.
——-

http://wp.me/p1Fuk8-JmC

21. 07. 2015. СРБИН.инфо, за ФБР приредила Биљана Диковић