АКТУЕЛНО

ХРВАТСКА: Победила на суду – „Нисам допустила да вакцинишу моје тек рођено дете“


Преносимо сведочење мајке која је одбила вакцинацију свог тек рођеног детета, објављено у хрватском дневном листу. У тексту мајка говори о разлозима за овакву одлуку, шта је пресудило да дете не вакцинише, какве је проблеме имала у вези са тим, као и њен коментар пресуде коју је у њену корист донео Прекршајни суд у Загребу…

vakcine-vakcinacija-1343770202-192487

„Дијете сам јако жељела, а одједном више нисам знала коме сам га родила, себи или држави“

„Одмах након рођења свог дјетета, дословно четири сата након порођаја, трпјела сам злостављање медицинских дјелатника, разних служби, а претрпјела сам и голем страх и то понајприје за здравље дјетета. Страховала сам од разних оптужби до те мјере да сам се бојала покушаја одузимања дјетета. Била сам дискриминирана, и ја и моје је дијете дискриминирао педијатар. Злостављање је било у толикој мјери да смо ја и супруг планирали напустити Хрватску, а ту намјеру и даље имам у случају да се такав терор настави над мојом обитељи.“

Ово су речи мајке седмомесечног детета из Загреба (И. Б. подаци познати редакцији дневног листа vecernji.hr) која је међу реткима у Хрватској добила на суду који је процесуирао због тога што је одбила да вакцинише своје дете одмах након рођења.
Пресуду у њену корист донео је Прекршајни суд у Загребу, а она се темељи на томе да је повређено материјално и формално право. Данас, неколико месеци након порођаја и након недавно донесене пресуде каже како то за њу и породицу представља велику сатисфакцију.

– Ова ослобађајућа пресуда само доказује терор и злостављање који се спроводило над мојом породицом, а који се и даље спроводи над родитељима, који због страха од казне вакцинишу своју децу. Мислим ту на насилно терање родитеља да се придржавају прописа који нису у складу с Уставом и законима РХ, као ни с међународним конвенцијама о људским правима, што је управо натерало 18 земаља ЕУ да укину обавезу вакцинације, а што стоји и у образложењу пресуде. На крају, такво поступање, злостављање и претње сасвим сигурно представљају кривично дело самих органа државе, за које не верујем да ће ико икада одговарати – коментарисала је мајка пресуду загребачког суда.

Одлука није била лака

Одлуку да се дете не вакцинише по рођењу донели су заједно отац и мајка, а имали су подршку фамилије и већине пријатеља, а после вишемесечног проучавања да ли је вакцинација потребна или не, и сагледавања могућих последица. Сведочанства родитеља чија су се деца разболела после вакцинације била су пресудна за њихову одлуку, уз то што „нису успели да сазнају тачан састав вакцине“. Са друге стране, нису успели да сазнају „ниједан логичан одговор у корист вакцинације“.
На писмо које је мајка послала Министарству здравства РХ, у коме је тражила да јој издају потврду да јој дете неће развити никакву нуспојаву на вакцину којом је требало да буде вакцинисано према програму вакцинације, добила је одговор – да јој такву потврду нико не може издати јер нуспојаве постоје и то лакше, попут боли и црвенила на месту примене, које су честе, те теже које се ређе јављају, нпр. енцефалитис (упала мозга) и тромбоцитопенија – склоност крварењу.

И одлука није била лака јер ни њој ни супругу није било паметна „идеја да се у тек новорођено дете, које нема изграђен имунитет, које није још окусило ни мајчино млеко, допусти убризгавање толике количине отрова“, уз то није им била јасна ни „потреба вакцинације против одређених болести које су искорењене давно, и то пре увођења вакцинације, и више не угрожавају људе“.

– Не тврдим да вакцине уопште не делују, већ сматрам да је њихова штетност већа од користи, поготово за болести које се могу преболети, а нека доказано нису делотворна. Вакцине се не тестирају, односно тестирају се на нашој деци. Страх нас је било једино дифтерије и дечје парализе, али и то су болести којих дуго нема међу људима и реално не представљају опасност – објашњава мајка.

Последњи забележени случајеви дечје парализе развили су се управо од вакцина против те болести. Она је са овим ставом дошла је и у болницу на порођај с тим што је претходно потписала изјаву о томе да не жели да вакцинише своје тек новорођено дете.

Само четири сата након што је родила почео је притисак, претње и наговарање да пристане да вакцинише дете. Педијатар у болници је „тражила да потпише разне изјаве“ и питала „је ли свесна да својом одлуком угрожава своје дете, али и другу децу“. При томе није знала да каже ништа о саставу вакцине као ни о озбиљнијим нуспојавама. И на крају ништа није потписала, али упркос свим притисцима, није допустила вакцинисање детета.
Међутим, само 15 дана од порођаја је на кућну адресу добила обавезни прекршајни налог Министарства здравства уз рок од осам дана за приговор. Две недеље „честитке“ на кућну адресу стигао је и позив Центра за социјални рад због „занемаривања детета“.

– Ја сам ово дијете јако желела, а у тренутку више нисам знала коме сам га родила, себи или држави. Нисам приметила да ми држава купује пелене. Страх и тугу вам не могу описати. Ноћима нисам спавала. Сањала сам како ми одузимају дете. Док се присећам, пуне ми се очи сузама. То су били први дани мог мајчинства…

Међутим, то није крај јер ниједан педијатар, због страха од казни, није хтео уписати њено дете код себе чинећи на тај начин кривично дело. Ипак, и уз све проживљено, каже како се није покајала нити променила своју одлуку.

– Још ме ништа није разуверило да нисам у праву, а и даље читам, пратим и проучавам. Имам предивно дете, здраво, ведро, дете које не плаче. Не кажем да је то последица невакцинације, али кажем да ми је то потврда наше исправне одлуке – истиче мајка.

vakcine-i-deca

Штетност већа од користи

Каже и како зна низ других примера о деци која нису вакцинисана и која нормално расту, развијају се и нису болешљива. Једно од такве деце је дете њене сестре, које је ишло у вртић као и сва друга деца, никада није било болесно нити је пило антибиотике. Каже, ако је и имао какву прехладу, преболео би је кроз игру.

– Сматрам да невакцинисање може придонијети развоју дечијег имунитета, који је у стању да се бори у случају неке болести, преболи болест и стекне трајни имунитет на ту болест на природан начин. Данас у свету има много студија која потврђују да невакцинисана деца многоструко мање оболевају него вакцинисана кроз цели свој развојни циклус, све до пубертета, а то је тек почетак у проучавању дуготрајних последица вакцина на здравље људи. Мени не пада на памет ниједан разлог осим тога да никоме у Хрватској није у интересу да истражи дуготрајне последице јер би се сигурно укинуло обавезно вакцинисање. Дакле, раде се експерименти на невиним бићима, присиљавањем родитеља на врло бруталан и болан начин – мишљење је мајке.

Упозорила је и на многе тешке нуспојаве које се јављају код деце након вакцинације, а о којима лекари јавно не говоре, нити их евидентирају. Подсећа и на низ земаља у свету, попут Немачке, Швајцарске, Аустрије, Белгије, Данске… у којима вакцинација нија обавезна још од почетка 1970. године. У Јапану се деца не вакцинишу током прве две године живота.

– Ово је само кратак осврт на то како смо одлучили да нећемо вакцинисати своје дете, али о томе бих могла писати књиге. Најјачи аргумент зашто смо одбили вакцинацију свог детета су сведочанства су родитеља чија су деца оболела након вакцинације. Иако никад лекари нису признали да су те болести настале од вакцина постоје докази да јесу. Уосталом родитељ зна најбоље своје дете и зна како је оно било пре и после вакцине. Дакле то су јако ружне и тужне приче, не могу вам описати колико сам суза исплакала слушајући их. Дакле, проценили смо да је незнатно мањи ризик НЕвакцинисати дете. Још једном понављам како не тврдим да вакцине уопште немају дејство, већ сматрам да је њихова штетност већа од користи, поготово за болести које се могу преболети – закључила је саговорница портала vecernji.hr.

—–
Став по питању обавезе вакцинације Министарства здравља Хрватске је јасан и здравствена власт, како су више пута јавно рекли, нема намеру „мењати прописе у смислу допуштања доношења одлуке о вакцинацији родитељима“ (!?)
Чињеница је да је због јаке антивакцинационе кампање проценат вакцинисаних у опадању, на шта су упозорили из Хрватског завода за јавно здравство, али да је и даље веома висок.

———

 

——

http://wp.me/p1Fuk8-Jn9

21. 07. 2015. vecernji.hr, за ФБР приредила Биљана Диковић

6 replies »

 1. Krenula je struka da progovara u celom svetu! Univerzitetski profesor Henri Joyeux i lekar na klinici za internu hirurgiju u Monpeljeu je pokrenuo kampanju za istinu o vakcinama, koju je dosad potpisalo vise od 500.000 ljudi. Da, dobro ste procitali – PETSTO HILJADA! Ne mogu da razumem bas sve detalje clanka, uglavnom konkretno se on okomio na DTP vakcinu za koju kaze da uopste ne stiti od bolesti za koje se daje, takodje spominje veliku opastnost od adjuvanata, u ovom slucaju konkretno spominje aluminijum (za koji nas sve vreme lazu kako su ga izbacili!!!!) . Dalje u tekstu eksplicitno kaze kako su sastojici vakcine NEUROTOKSICNI i KANCEROGENI!!!
  http://www.buzzfeed.com/davidperrotin/derriere-la-petition-anti-vaccin-du-pr-joyeux

  Свиђа ми се

 2. МИЛУНКА КОЛИКО ЈЕ НАШЕ ЂЕЦЕ УБИЈЕНО ОД ТРОМЕДЂЕ ДО КОСОВА МЕТОХИЈЕ У ОНА ДВА ПРОШЛА РАТА И ОД 1991 ДО 1995 ПИШУ ЛИ ОНИ О НАШОЈ ЂЕЦИ ? НЕ МОЖЕ СЕ ЗБОРИТИ О СРБСТВУ ПА МАЛО ГЛЕДАТИ ШТА душмани РАДЕ ЈА ОСТАЈЕМ ОНО ШТО САМ СРБСКИ НАЦИОНАЛИСТА КОЈЕМ ЈЕ КОСОВО МЕТОХИЈА ЦГ РСК РС СВЕ НА СВЕТУ И МОЈА БРАЋА И СЕСТРЕ СА СЕВЕРА КОСОВА МЕТОХИЈЕ НЕМОЈТЕ ВИШЕ ПРОЗИВАТИ ЈА САМ ЧОВЕК ОД РЕЧИ И ВИШЕ СЕ НЕЋУ ЈАВЉАТИ ДА КОМЕНТАРИШЕМ НИКАДА

  Свиђа ми се

 3. МОЛИМ РЕДАКЦИЈУ ДА ВИШЕ НЕ ПИШЕ О усташама ЈА ИМ МОГУ ПОРУЧИТИ САМО ЈЕДНО НЕ РОДИЛО СВЕ ШТА САДИЛИ И НА НАШОЈ ЗЕМЉИ КРАЈИШКОЈ ГРАДИЛИ ПРОКЛЕО ВАС ВОЈВОДО МОМЧИЛО БОЛИ МЕ она ствар ЗА рвате и остале СРБУЈ И НИКАД НЕ РОБУЈ

  Свиђа ми се

  • Динирац, ни мене не занимају усташе али мајка која одбрани своје тек рођено дјете заслужује поштовање, без обзира на националност.

   Свиђа ми се