АКТУЕЛНО

Алжирски имигрант шокирао Британце: Избеглице смо због вашег колонијализма (видео)


alzirac

video – An Algerian man Calais Migrant Claims ‘Right To Travel’ To UK

Имигранти који су прошле недеље покушали из Француске да пређу у Британију тунелом наишли су на жесток одговор француске полиције, која је употребила силу и прскала имигранте бибер спрејевима у циљу да их одврати од преласка границе.

Репортажа телевизијске мреже Скај Њуз о имигрантима у француском граду Калеу, пошла је наопако када је новинар интервјуисао једног алжирског имигранта који је без пардона осуо паљбу по европском империјализму.

Наиме, имигранти који пристану на причу са медијским кућама су свесни да свака изјава може бити коришћена против њих током процеса разматрања апликације за азил, па су иначе веома опрезни, али британски аудиторијум је навикао на изјаве имиграната обојене ауторасизмом, ниподаштавањем места порекла и хвалоспевима о месту дестинације.

Овога пута новинар је наишао на другачију песму. На питање „Зашто идеш у Енглеску?“, имигрант је одговорио да окривљује европски колонијализам и освајачке ратове као што је инвазија на Ирак 2003. Године.

„Већина (имиграната) овде су Ирачани“ рекао је он, „а шта су британска и америчка војска учиниле Ираку?“

Алжирац је тада изјавио да је његова земља уништена од стране европског колонијализма.

„Били сте у мојој земљи 130 година“, рекао је он, мислећи на крваву француску окупацију Алжира, и додао „уништили сте је скроз, и уназадили, е па имам право да будем овде (у Француској), и немојте да ми говорите да сам илегалац. А тек ви, Енглези, шта сте учинили свету? И сада путујете у Египат, Тунис… као туристи, а па и ја хоћу у Лондон, али не као илегалац већ легално, не кроз тунел. Ушли сте у Ирак под предтекстом борбе против тероризма, а хоћете нашу нафту.“

Неки од присутних имиграната су тада охрабрени његовим излагањем добацивали „тако је“ и „у праву је“.

Човек је додао: „Ја сам са ове планете, нисам илегалан. Питајте људе овде како нас третира ваша полиција, како нас малтретирају, али тога нема у медијима“, алудирајући на то што су предрасуде и мржња против имиграната подстакнути од стране британских медија.

Дан пре интервјуа, Дејли Мејл је привукао пажњу поређењем „инвазије“ имиграната са инвазијом нацистичке Немачке на Британију, током Другог светског рата.

„Катастрофа: Зауставили смо Хитлера. Зашто наши лидери не могу да зауставе неколико хиљада исцрпљених и слабашних имиграната?“, гласио је наслов у Дејли Мејлу.

Премијер Британије, Дејвид Камерон је одговорио: „Све што може да се учини биће учињено. Будите уверени да су наше границе безбедне, као и да британски туристи могу слободно да иду на одмор“, рекао је он.

Алжирски имигрант у Калеу затражио је од новинара да пренесе поруку Камерону да је он сиромашан човек, а не терориста, и да жели да га третирају као што третирају и Британце.

—–

http://wp.me/p1Fuk8-JFu

3. 08. 2015. Извор: www.princip.info, за ФБР приредила Биљана Диковић

 

 

3 replies »

  1. Па Французи су напустили Алжир негде 1961? А населили су га зато што је остао без живе душе. И Алжирци су живели у просперитетној социјалистичкој земљи, трошили приходе од нафте на свој народ. Шта се у међувремену десило?

    Свиђа ми се

  2. А што долазе у србију,шта смо ми њима урадили.Он каже европа па ми нисмо у европи,чак су његови земљаци за време рата у босни.Долазили да нас рокају,то није рекао а искрен је.

    Свиђа ми се