АКТУЕЛНО

70 година од америчког атомског бомбардовања Хирошиме и Нагасакија по Трумановој наредби


HIROSIMA I NAGASAKI ATOMSKI AMERICKI GENOCID NAD JAPANOM

ХИРОШИМА и НАГАСАКИ АТОМСКИ АМЕРИЧКИ ГЕНОЦИД НАД ЈАПАНСКИМ НАРОДОМ

Навршава се 70 година од америчког атомског бомбардовања Хирошиме у којем је убијено 140.000 људи, не рачунајући страдале од радијације и Нагасакија, где убијено 22.000, а од радијације још 39.000.

Бомбардовање је извршено 6. и 9. августа 1945. године на основу одлуке тадашњег председника САД Харија Трумана, а наређење су извршили амерички бомбардери. То је било први пут у историји да је нуклеарно оружје употребљено у рату.

ХИРОШИМА

Хирошима је тада имала 255.000 становника и била је главни штаб генерала Хата Шунрокуа, који је био задужен за одбрану јужног дела Јапана.

Међутим, велику већину становништва чинили су цивили и зато се поступак САД и америчке војске и данас сматра контроверзним.

САД су 31. јула припремиле уранијумску бомбу названу „Мали дечак“, тешку четири тоне и дугу три метра.

Бомбардер „Енола Геј“ полетио је са западнопацифичког острва Тиниану 6. августа 1945. у пратњи још два бомбардера „Б-29“ који су били опремљени уређајима за осматрање, фото-апаратима и камерама.

У 7.00 часова по локалном времену јапански радари су открили три авиона и покренули узбуну, али су је онда прекинули јер су мислили да авион лети високо будући да је реч о извиђачкој летелици.

„Енола Геј“ избацила је атомску бомбу која је детонирала на висини од 580 метара. У једном тренутку погинуло је 140.000 људи.

Температура на тлу у близини средишта експлозије достизала је и до 5.000 степени Целзијусових.

Снажни ударни ветар, брзине 800 километара на час и пламене олује уништиле су готово све унутар 13 километара квадратних.

Влада и војни званичници Јапана покренули су дебату и били спремни на капитулацију, али под одређеним условима. Међутим, САД су 9. августа избациле другу атомску бомбу, овог пута на град Нагасаки.

nag2

НАГАСАКИ

Мета је био „Мицубиши концерн“, али га је бомба промашила за више од два километра. Ипак, уништила је пола града. Бомба је активирана на висини од 470 метара и убила 22.000 људи, а још 39.000 је погинуло од последица радијације.

***

August 6th marks the 70th year since deadly atomic bomb was dropped in Hiroshima and later Nagasaki. Killing 140 thousand in Hiroshima and 70 thousand in Nagasaki by the end of the 1945.

——-

http://wp.me/p1Fuk8-JK5

6. 08. 2015. АЛО/НСПМ; за ФБР приредила Биљана Диковић