АКТУЕЛНО

НЕЋЕМО ОДУСТАТИ: Зачарани круг у случају Дорин


dorin 1

После мистериозног хапшења аутора и новинара српског порекла Бориса Крљића (алиас Александера Дорина) 17. јуна из његовог стана у Базелу, „Вести“ су се од почетка активно укључиле и заузеле за судбину овог бескомпромисног борца за истину о Сребреници, са намером да се расветли права позадина његовог контроверзног привођења и објасне разлози зашто је лишен слободе.

Наша редакција се најпре обратила швајцарском Министарству правде дописом са питањима о овом случају. Од надлежних је затражено да објасне за шта је Дорин конкретно оптужен и, ако је у питању трговина канабисом, како у међувремену гласи оптужница, о којим количинама се заправо ради?

Такође нас је интересовало зашто су сва његова писана документа заплењена, и, ако је тачно да су у Дориновом стану разваљени оквири од врата и повађен паркет, да ли то спада у стандардну процедуру приликом хапшења у Швајцарској?

И на крају, према информацији до које су „Вести“ дошле од адвоката ухапшеног, занимало нас је зашто Доринов случај још није званично заведен под одређеним бројем? Одговор је убрзо стигао од шефа за информације и комуникације поменутог Министарства, господина Фалка Галија:

„Као портпарол Министарства правде могу само да искључим да је Борис Крљић, односно Александер Дорин, ухапшен по налогу овог Министарства (ослањајући се на међународне потернице или налоге за истрагу). Више информација о нашим задацима и надлежностима у области изручивања можете наћи на интернет-линку који Вам шаљемо. Молимо Вас да обратите пажњу да Министарство правде није институција која се бави кривичним поступцима. Због тога нисам у позицији да одговорим на Ваше питање да ли је наведена особа евентуално ухапшена у оквиру швајцарског кривичног поступка.“

Уследило је обраћање команданту полиције кантона Базел Герхарду Липсу, у чије име је одговорио Андреас Кнухел, портпарол Одељења за судство и безбедност, који нас је упутио на адресу државног тужилаштва кантона Базел-Штат.

Последњи одговор које су „Вести“ добиле је од Петера Гила, криминалистичког комесара и шефа за медије и комуникације државног тужилаштва у Базелу.

„Господин Дорин је ухапшен од стране криминалистичке полиције државног тужилаштва Базел-Штат, које је отворило истрагу. О разлозима хапшења не можемо да дамо никакве информације. У сваком случају, не постоји политичка позадина. Суд у Базелу је наредио притвор и господин Дорин има адвоката који заступа његове интересе“, каже се у одговору.

„Вести“ неће одустати

„Вести“ ће и даље наставити да истражују и прате овај случај због великог интересовања наших читалаца и забринутости за писца који је многима постао трн у оку због откривања непријатних истина.

***

СРБски ФБРепортер такође не одустаје

Наставићемо да истражујемо и пратимо овај случај мистериозног затварања нашег сарадника господина Александера Дорина, са уваженим пријатељима и поштоваоцима његовог изузетног рада за истину о Србима. И пренећемо на нашем порталу сваку новост која може да расветли овај догађај. До тада, апелујемо да се помогне издавачу да се надокнаде трошкови адвоката, који ће се надамо ускоро огласити, јер смо из незваничних извора сазнали да је истрага при крају… Такође, од колега адвоката којег је ангажовала издавачка кућа сазнали смо да је веома добар и да га веома поштују.

донације ДОРИН

——-

http://wp.me/p1Fuk8-JN7

7. 08. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић