АКТУЕЛНО

ГРЧКА: Градоначелник – Oстрву Kос прети крвопролиће (видео)


AP Photo/Yorgos Karahalis

AP Photo/Yorgos Karahalis

Mеђу мигрантима на грчком острву Kос дошло jе до сукоба, док се преоптерећене локалне власти боре да задрже све већи броj људи коjи стижу таjно са оближње турске обале у гуменим чамцима.

Mноги од миграната кампуjу у већим парковим и скверовима главног града Kоса, коjи jе популарна туристичка дестинациjа. Покушаj да се мигранти преселе на стадион због регистрациjе данас jе пропао jер jе избила туча, када се 1.500 људи окупило на стадиону, преноси AП.

Полициjа jе покушавала да преузме контролу, док су незадовољни мигранти блокирали путеве. Mигранти су захтевали да регистрациjа почне брзо, блокираjући главни приобални пут и узвикуjући „Хоћемо папире, хоћемо да jедемо“.

AP Photo/Yorgos Karahalis

AP Photo/Yorgos Karahalis

На стотине дневно их стиже на источна егеjска острва, а реч jе о избеглицама коjе углавном беже од борби у Сириjи и Aвганистану.

Власти, локално становништво и хуманитарне организациjе боре се да обезбеде регистрациjу, храну и склониште за новопристигле избеглице, међу коjима jе много деце.

На стадиону jе било присутно само неколико полицаjаца коjи су обављали регистрациjу и они су покушали да заведу ред у гомили прскањем из апарата за гашење пожара и палицама. На стотине људи jе у паници побегло.

Слични поротести и сукоби су се догодили последњих недеља, на неколико острва, коjа су на удару миграната, укључуjући и Лезбос, где већина нових пристиже.

Грчка обалска стража спасила jе 329 миграната из седам одвоjених претрага током 24 сата, дуж обала Лезбоса и Kоса. Tа броjка не обухвата стотине оних коjи стижу у гуменим чамцима из Tурске, чинећи на таj начин острвске градове главним местима за регистрациjу.

На источна острва стигло jе наjмање 124.000 миграната за седам месеци ове године, што према подацима УНХЦР-а представља запањуjући пораст од 750 одсто у односу на исти период лане.

Грчка полициjа је данас саопштила данас да jе 156.726 миграната ухапшено од jануара до jула, због илегалног уласка и останка у земљи, што jе огроман пораст у односу на 32.070, колико их jе било у истом периоду прошле године.

———-

http://wp.me/p1Fuk8-JTJ

11. 08. 2015. Танјуг, srbskamedijskagerila, за ФБР приредила Биљана Диковић

 

1 reply »