АКТУЕЛНО

КИНА: ДВЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ У ГРАДУ ТЈЕНЂИН – погинулих 44, више од 500 повређених (фото, видео)


kina tnt

ТЈЕНЂИН – Погинуло је 44 људи, а више од 500 повређено у експлозији у луци североисточног кинеског града Тјенђин потврдила је кинеска агенција Синхуа. Потрес од експлозије осетио се на даљини од неколико километара. Сеизмолошки завод је објавио да су у питању биле две експлозије пре поноћи, прва јачине 3 тоне ТНТ, а друга до 21 тоне.

Како су пренеле агенције, околна насеља су остала су без струје.

У приказаном видео снимку, види се пламен који светли у ноћи, према небу, а агенција Синхуа пренела је речи једног становника у близини, који је рекао да су се због експлозије разбила стакла на прозорима. Тјенђин је главна лука и индустријско подручје југоисточно од Пекинга, један од четири града под директном управом централне владе, уз Пекинг, Шангај и Чунгћинг.

KINA 1 kina 11 sa terena kina cctv 1 kina eksplozija kina Xinhua news

Агенција Ројтерс пренела је да се експлозија догодила у индустријској зони где се чувају отровне хемикалије и гас, у североисточној кинеској луци Тјенђин, усмртивши 44 људи, укључујући најмање десетак ватрогасаца… По њиховом извештају, најмање 520 људи је повређено, више од 60 њих озбиљно, а званична кинеска агенција је јавила да су четири пожара још увек у току…

Експлозија је била толико велика да су се таласи осетили кроз стамбене блокове километрима далеко од места експлозије у лучком граду од 15 милиона људи.

KINA ROJTERS KINA ROJTERS 1 KINA ROJTERS 2

Огромна област, лука десета по величини у свету, је девастирана, контејнери су разбацани попут коцкица, стотине аутомобила је запаљено, а зграде у луци су спаљене до темеља… Узрок експлозије је непознат, али индустријске несреће нису неуобичајена појава у Кини након три деценије вртоглавом економском расту.
Пре годину дана, е
ксплозија у фабрици аутоделова у источној Кини убила је 75 људи, када је хала испуњена са металном прашином експлодирала.

Званична новинска агенција Ксинхуа јавила је да се 1.000 ватрогасаца и више од 140 ватрогасних возила трудило да угаси пожар у складишту „опасних материја“.
Неколико ватрогасних возила је уништено, а ватрогасци су плакали док су гасили пламен… – јавиле су дневне новине у Пекингу…

Градски званичници недавно су се састали са представницима компанија у луци и разговарали су о пооштравању безбедносних стандарда о поступању са опасним хемикалијама. Управа заштите на раду луке Тјенђин објавила је обавештење о том састанку на свом сајту пре недељу дана.

***

КЛИК НА СЛИКУ ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО СА ФЕЈСБУКА:

Tianjin Explosion – Drone Footage

kinaaa

—–

http://wp.me/p1Fuk8-JVP

13. 08. 2015.  РТ, за ФБР приредила Биљана Диковић