АКТУЕЛНО

ПОРТУГАЛИЈА: Генерал-мајор ЈНА Миле Мркшић преминуо у затвору у Лисабону


фото: НСПМ

фото: НСПМ

Бивши генерал-мајор Југословенске народне армије Миле Мркшић преминуо је данас после дуге и тешке болести у затвору у Лисабону, где је издржавао затворску казну по пресуди Хашког трибунала 2007. године, сазнаје НСПМ.

Мркшић је рођен 1947. године у Вргинмосту, а као официр ЈНА учествовао је у бици за Вуковар 1991. године. Након битке за Вуковар унапређен је у генерал-мајора ЈНА, а касније је постао врховни командант Српске војске Крајине маја 1995. године. Пензионисан је након пораза крајишке војске августа 1995. године.

Мркшић је отпужен је 1995. заједно са Мирославом Радићем, Веселином Шљиванчанином и Славком Докмановићем пред Међународним судом за ратне злочине у бившој Југославији као одговоран за масовно убиство више од 260 лица на Овчари, недалеко од Вуковара.

Добровољно се предао Хашком трибуналу 15. маја 2002. и истог дана је пребачен у притвор. Суђење је почело октобра 2005. Дана 27. септембра 2007, судско веће Хашког трибунала је осудило Мркшића на 20 година затвора за помагање и подржавање мучења, окрутног поступања и убиства 194 хрватска заробљеника на фарми Овчара 20. новембра 1991.

(НСПМ)

Блиц: Апел ћерке Милета Мркшића: Отац ми умире, омогућите му да се лечи у Србији (14.08.2015)

Породица Милета Мркшића, бившег генерала ЈНА који по пресуди Међународног суда за ратне злочине у Хагу служи затворску казну у Лисабону, апеловала је на надлежне да омогуће да он буде привремено пуштен на лечење у Србију јер је у изузетно тешком здравственом стању.

Осуђен на 20 година: Миле Мркшић након суђења у Хагу од 2012. издржава затворску казну у Лисабону

– Мој отац је од 22. јула ове године у затворској болници, а као разлози за хитно пребацивање и боравак тамо су навођени астма и физичка исцрпљеност. За све ово време, управа затвора нам је омогућила један телефонски позив током којег смо га једва разумели, јер је изузетно отежано говорио. Током тестирања му је утврђена израслина на левом плућном крилу, а 12. авугуста установљено је да болује од карцинома плућа – каже Марија Мркшић, ћерка Милета Мркшића.

Мркшићево здравствено стање потом је погоршано, а ћерка је од данас у Лисабону успела је да га накратко види, након чега се јавила „Блицу“.

– Тату скоро да нисам препознала. Добија кисеоник кроз цевчице, храну одбија, драстично је смршао, до анорексичног стања, не може да говори. У видно је запуштеном здравственом стању и слободно могу рећи да умире. Доктори су потврдили да је стање критично, да су процене лоше и да сваког трена може да умре – очајна је Марија Мркшић.

Пошто затворска болница нема услова за лечење тешко оболелих, наводи Марија Мркшић, као и због језичке баријере, тешкоће у добијању информација о здравственом стању и физичку раздвојеност, породица је још 31. јула тражила помоћ.

– Обратили смо се надлежним министарствима у РС и Трибуналу у Хагу са молбом за помоћ и стварање услова за његово привремено пуштање на лечење у Србију из хуманитарних разлога – истиче Марија Мркшић.

(Блиц)

024062
ЈОШ ЈЕДАН СРБСКИ ГЕНЕРАЛ ЈЕ ПРЕМИНУО У ЗАТВОРУ ПО ОДЛУЦИ ХАШКОГ КАЗАМАТА, ДОКЛЕ?

КОМЕНТАР СА ФЕЈСБУКА – НЕНАД УЗЕЛАЦ

О смрти Милета Мркшића и злочину на Овчари?

Миле Мркшић, још један Србин убијен од Хага, апсолутно је невин за злочин на Овчари, за који наши медији, у своме незнању и глупости, пишу да је убијено преко 260 људи.
На Овчари је убијено тачно 200 људи, чак је 7 људи извучено да би била округла цифра, јер у почетној фази је било 207 спремљених за стрељање. За овај злочин је крив Александар Васиљевић.

У лето 1991. Загреб хапси пријатеље Васиљевића из афера Опера и Лабрадор. Тада Хрвати чине злочин над Србима у Госпићу и постоји опасност да се Хрватска међународно не призна. Зато Хрвати од Васиљевића траже злочин са српске стране. ЈНА је могла заузети Вуковар на јуриш, али је било потребно три месеца хаоса због медијске помпе и онда као врхунац Овчара. Пар дана пред Овчару из пензије доводи два пуковника, пријатеља, који на дан Овчаре су присутни на стрељању. Њима то није уписано у војну књижицу да су били. Ноћ пред злочин Васиљевић у Негославцима са Весном Босанац, вуковарским вампиром, договара које заробљенике узети за стрељање. Весна Босанац је хрватска начелница болнице. Хаг има документа и потврђено је сведочењима да је Васиљевић био тамо. Сутрадан се врши стрељање, Васиљевићеви пријатељи га контролишу лично на терену.
Васиљевић дан после Овчаре иде у Загреб и купи своје пријатеље из Загреба. У Хагу је приказан званичан документ хрватских власти хијерархије одговорних за злочин на Овчари. На врху пирамиде је Александар Васиљевић.

Много тога још има о овоме да се каже и много доказа изнесених у Хагу али Хаг зна само за доказе оне „истине“ коју он жели, оне доказе који му не одговарају игнорише. Занимљиво: Шешељ је био оптужен за Вуковар, и као неко ко је изнео мноштво доказа о овом злочину, никада му нису дали прилику нити су хтели да доведу Васиљевића код њега на суђење и ако је био на свим другим суђењима као сведок.

Умро је још један Србин који је претепео физичку и психичку тортуру Хага и још неких људи да заувек ћути о Овчари. Тајну о Овчари је однео у гроб, а историја ће једног дана све открити.

Све што је Хаг измислио једног дана ћемо демонтирати.

———

http://wp.me/p1Fuk8-K3u

16. 08. 2015. НСПМ, за ФБР приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. А Вучић на власти, што сам себе не ухапси и посла у Хаг, док генерали умиру ,,природном,, смрћу у хашком казамату. И Николић и Вук Драшковић … а Срби ћуте.
  Хоће ли неко после овога пожелети да брани отаџбину која то није?
  Вучићева прћија не заслужује да буде брањена, јер то више није земља од Србаља. Капетан Барбароса води брод на сигурно, само што му је посада давно умрла.
  А мени је боље да заћутим, јер ће ме мој народ претући што хулим на Величанственог.
  ЗНАЧИ, ГЕНЕРАЛЕ ЛАКА ТИ ЦРНА ЗЕМЉА НИЈЕ ТВОЈА КРИВИЦА ШТО СИ УМЕСТО ДА ВЛАДАШ ИЗАБРАО ДА БУДЕШ ЧОВЕК.

  Свиђа ми се

 2. Neonacistički režim novog svetskog poretka ubija svakog ko se usudi da se suprotstavi njihovoj nameri da pokore svet. Zlotovri su ubili još jednog od onih koji nisu dozvolili da Srbi budu pobijeni kao za vreme Drugog svetskog rata. Laka mu zemlja. Pokoj njegovoj duši..

  Свиђа ми се

 3. Саучешће породици….колико дуго уназад је његова ћерка упозоравала да је тешко болеста,али наша антисрпска влада ни прстом није мрднула

  Свиђа ми се