ДРУШТВО

КОМНЕН КОЉА СЕРАТЛИЋ: КРАЂА НЕПОКРЕТНОСТИ ДВА СТОЛЕЋА (1)


КРАЂА НЕПОКРЕТНОСТИ ДВА СТОЛЕЋА (1)
КОМНЕН КОЉА СЕРАТЛИЋ
Komnen Seratlic
Траг у времену из црног шешира

Када председник Николић врати Закон о продаји државних непокретности Скупштини на поновно разматрање и притом укаже „да је потенцијалним купцима вила, станова, блиским владајућој коалицији, раније јављено да ће спорни Закон бити усвојен да пожуре са закупом“, онда је у овој земљи вода дошла до грла. Многи потенцијални купци су уствари већ одавно запосели стотине станова, вила, кућа, хиљаде квадрата пословног простора, зато је сад потребно све то легализовати. О највећој крађи и растурању Стамбеног фонда бивших савезних органа (милиони евра), о умешаности председника стамбених комисија од времена коалиције СПС-ЈУЛ и коалиција до данашњих дана, о недопустивом неправном и неморалном понашању судова и Вишег тужилаштва, које није познато од Римског права до данас, о нечињењу председника посланичких група, о немоћи Агенције за борбу против корупције и Савета за борбу против корупције Владе Србије, о понашању недотицивог заштитника грађана, о забрни новинарима да присуствују конференцијама за штампу и да пишу о том проблему, о томе ко је добио станове, куће, виле, без одлуке Комисије, Правилника, Ранг листе, што је констатовано у комисијском извештају Савезног инспектората и другим питањима сведочи у „Сведоку“, на основу докумената, у неколико наставака, дугогодишњи дипломата, новинар, члан УНС-а, двадесет година правни координатор једног броја оштећених, наш сарадник – Комнен Коља Сератлић.

Више од двадесет година траје донкихотовска борба оштећених са ветрењачама, који су увек постављали једно једиони питање: „Ко је растурио, покрао, поделио Стамбени фонд бивших савезних органа“? С обзиром на то да постоји документација о сваком стану, кући, вили, квадратура, адресе, име и презиме оних којима су те непокретности даване на одређено и на неодређено време, без одлуке Комисије (која доноси одлуке на основу Правилника), те непотписане Ранг листе прeдседника Комисије, писање о овом проблему није на основу рекла казала или на основу измишљених података, већ на основу више од 50 докумената. Дакле, у Сведоку ће да говоре чињенице (Facta loquuntur), како гласи једна мудра латинска изрека.
Када се распала накарада од државе – ДЗСЦГ, у Стамбеном фонду савезних органа се затекло 367 стаанова, 136 кућа и вила, 350 милиона динара (тада 12 милиона марака), стотине квадрата пословног простора, које је „присвојила“ Влада Србије, прогласивши Србију правном наследницом. У том Фонду више није било непокретности које су поделили моћници из СПС-ЈУЛ коалиције. О незаконитој подели непокретности сведочио је тада новоизабрани председник Стамбене комисије, министар унутрашњих послова Зоран Живковић, који је давао тачне и обећавајуће изјаве за масмедије: „.. председник Стамбене комисије Савезне владе постао сам крајем 2000. године и одмах сам се суочио са вишедеценијским криминалним наслеђем оних који су водили ту комисију пре мене“. Тврдио је да је „на једној од првих седница Комисије наложио инспекцијску истрагу незаконитих додела великог броја станова“. Неоспорно је да су сви оштећени поздравили те и друге изјаве новог председника Комисије.

С обзиром на то да ће о раду председника стамбених комисија бити речи у једном од будућих наставака, сада је потребно објаснити и подсетити читаоце, посебно садашњег председника Владе и министре, како је стваран тај Стамбени фонд. У судским процесима, на рочиштима, круцијални „сведок“ је била чињеница да тај Стамбени фонд није настао од новца пореских обвезника, буџета државе, већ од новца који је одбијан од личних доходака (ЛД) свих запослених у савезним органима (такође, потребно је подсетити, посебно младе који нису то запамтили, да је у свим предузећима, фабрикама, локалној управи, пољопривредним добрима, земљорадничким задругама, дакле свим запосленим у Југославији сваког месеца од ЛД одбијано за стамбени фонд).
Уз плату запослени су добијали копију Платног листа у коме су приказивани параметри на основу којих је обрачунат ЛД, сви одбици, међу којима је био стални одбитак, висок постотак, за станове. Од тог фонда су грађени или куповани станови. Ако су радили и муж и жена, кумулирано је одбијано у просеку по седамдесет година и више. Додељени стан је био де факто и де јуре плаћен. У Решењу о додели стана, на основу одлуке Стамбене комисије, која је радила по Правилнику и параметрима формирања Ранг листе, наводи се да је стан додељен на неодређено време, али да је онај ко је добио стан би само носилац станарског права. Дакле, није био власник стана.

фото: telegraf

фото: telegraf

Увођењем капиталистичког система, донесен је Закон о откупу станова, након чега су носиоци станарског права постајали власници – 1/1. Ова чињеница ће бити врло битна у једном од наставака, када буде речи и о томе где су нестајала, односно где су моћници преливали та средства.
Од 2000. године и познате петооктобарске пироманске револуције, на коју се сада више не позивају ни „револуционари“ који су били у првим редовима, ништа се није променило. Вође ДОС-а су већ 2001. године престали да се осврћу на прошлост, нису процесуирали никога (иако су то по имену и презимену бучно најављивали у масмедијима) из СПС-ЈУЛ коалиције, осим једног јединог човека по презимену Кертес. И тзв. Кипарске милијарде долара су постале табу тема (осим тужбе коју је поднео покојни Батић).

Аналогно тој политици, Влада Србије утопила је Стамбени фонд савезних органа у Стамбени фонд Србије, уместо да је формирала комисију и извршила расподелу на основу документације онима који су створили тај фонд. Другим речима, Влада Србије је отела непокретности онима који су по 20, тридесет година чекали доделу стана. Моћници ДОС-а су се угледали на бивше моћнике СПС-ЈУЛ коалиције, применивши по истом калупу све њихове методе. Представник ЕК је рекао оштећенима, када су затражили помоћ, „да све те отете непокретности можете подвести под Закон о реституцији, јер их је држава отела, онима којима припадају, као што је комунистичка држава отимала приватности после Другог светског рата“.

фото: илустрација

фото: илустрација

Стан или кров над главом је болна тачка сваког човека, с породицом или без породице, од академика до физичког радника. Многе угледне и познате личности су падали на испиту када је стан био у питању. Стан је био и остао највећа уцена, посебно приликом стварања разних коалиција, прелазака из партије у партију, пасивизације противника да не таласа о неком проблему. Нема партије, позиционе или опозиционе, чије вође или неки „угледни“ чланови нису подмићивани становима. Стан, кућа, вила, пословни простор је велики извор прихода (када некоме ко није на листи за доделу стана неправно доделите стан, то је исто као да сте му поклонили 200 000 евра). Један бивши министар је откупио вилу за „тричавих“ 6000 марака (иначе, непокретности су откупљиване у време незапамћене инфлације деведестих година прошлог века за по 5, 10 марака), продао је за два милиона марака, платио је порезе и др. дажбине 600.000 марака – све „чисто“ и „легално“.

Елем, стотине оних којима су поклањана по два, чак три стана, су се „правно“ понашали као наведени министар. У целој овој оперети се не може без фарсе, лакрдије. За познатом дамом са цветом у коси, расписана је Црвена интерполова потерница зато што је неправно (самовољно) дала гарсоњеру кућној помоћници од 27 квадрата из Стамбеног фонда савезних органа. Та потерница јој није дозволила да дође на сахрану своме мужу. Дакако, расписивање потернице је на месту, али је фарса када се 27 квадрата упореди са стотинама и хиљадама квадрата стамбеног простора, датим на исти неправни, боље речено, криминални начин.
У следећем броју „Сведока“ читаћете како су и коме моћници СПС-ЈУЛ давали непокретности и нелегално растурали Стамбени фонд савезних органа, на основу исцрпног налаза Комисије Савезног управног инспектората.

 

Наставиће се…