АКТУЕЛНО

ЦИПРАС ПОДНЕО ОСТАВКУ


ЦИПРАС ПОДНЕО ОСТАВКУ: Ево шта је поручио Грцима

Танјуг, 20. август 2015.

Премијер Грчке Алексис Ципрас саопштио је вечерас да подноси оставку како би омогућио одржавање нових избора поручивши да грчки народ треба да оцени његов учинак.

Алексис Ципрас поднео оставку (Фото: РИА новости)

Алексис Ципрас поднео оставку (Фото: РИА новости)

– Имам моралну одговорност да вашем суду изнесем оно што сам учинио – рекао је Ципрас у обраћању грађанима које је преносила грчка телевизија.

Према његовим речима, мандат који је добио 25. јануара дошао је до својих граница и сада грађани треба да одлуче о новом мандату и да се изјасне о томе да ли их је пред страним кредиторима представљао на одговарајући начин.

– Укратко, поднећу своју оставку и оставку своје владе председнику Грчке – најавио је он, пренео је Ројтерс.

– У ова тешка времена морамо се држати оног што је најважније – наше земље и демократије! Хвала – написао је на Твитеру.

***

Извори из грчке владе – Ципрас крајем дана подноси оставку

Политика, 20.08.2015.

Премијер Грчке се налази под притиском значајне мањине у Сиризи која каже да споразум који је грчки премијер потписао са међународним кредиторима иде против владиних обећања против мера штедње

cipras

АТИНА – Превремени парламентарни избори у Грчкој биће највероватније одржани 20. септембра, изјавио је данас један званичник грчке владе, наводећи да ће премијер Алексис Ципрас касније данас понудити оставку председнику Грчке.

Грчки премијер Алексис Ципрас је претходно одржао консултације са истакнутим саветницима о томе да ли да распише ванредне изборе како би умирио побуну у редовима Сиризе.

Државна телевизија ЕРТ јавила је раније данас да се очекује да током поподнева буде саопштена одлука.

Према медијима, у оптицају су била да термина или да избори буду у периоду од 15-20. септембра или у октобру.

Спекулације о одржавању превремених избора у Грчкој појачале су се последњих дана пошто су неки од саветника премијера, укључујући и министра енергетике Паноса Скурлетиса, отворено позвали на изборе, пренела је агенција Ројтерс.

Централни комитет Сиризе одлучио је пре три недеље да у септембру буде одржан ванредни конгрес странке на коме би се утврдила владина стратегија, што је раније затражио Ципрас.

Већина чланова Централног комитета гласала је за одржавање конгреса, чији је циљ утврђивање стратегије владе и очување јединства Сиризе пољуљаног због непопуларног пакета помоћи међународних кредитора.

Ципрас се налази под притиском значајне мањине у Сиризи која каже да споразум који је грчки премијер потписао са међународним кредиторима иде против владиних обећања против мера штедње.

Око 30 посланика Сиризе одбило је у јулу да гласа за реформе, а Ципрас је још тада рекао да су ванредни избори опција, уколико се са оваквим отпором настави.

Танјуг, 20.08.2015.

1 reply »

  1. ОДАРАДИО  ПОСАО !

    ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

    >Четверг, 20 августа 2015, 17:26 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : > >РЕДАКЦИЈА posted: „Политика, 20.08.2015. Премијер Грчке се налази под притиском значајне мањине у Сиризи која каже да споразум који је грчки премијер потписао са међународним кредиторима иде против владиних обећања против мера штедње

    АТИНА – Превремени парламентарни и“ >

    Свиђа ми се