АКТУЕЛНО

БОЛУЈЕ ОД НЕИЗЛЕЧИВОГ ТУМОРА НА МОЗГУ: Хаг обуставља поступак против Хаџића?


Goran-Hadzic160315

фото: Хашки суд

Хашки трибунал могао би да до 20. септембра донесе одлуку да ли ће бити обустављен поступак против некадашњег председника Републике Српске Крајине Горана Хаџића, који болује од тумора на мозгу, рекао је новинској агенцији СРНА његов бранилац Зоран Живановић.

Живановић је навео да је специјалиста у области неуро-онкологије Пол Спенсијер, кога је као вештака именовао Секретаријат Хашког трибунала, закључио да Хаџић није способан за даље суђење.

„Доктор Спенцијер ће сутра бити саслушан пред судским већем, и тужилаштво, одбрана и чланови судског већа имаће прилику да му евентуално поставе питања“, рекао је Живановић.

Он је објаснио да ће тужилаштво и одбрана затим дати своје виђење закључака вештака, након чега ће судско веће донети одлуку да ли ће поступак против Хаџића бити обустављен или не.

Одлука суда биће донета писмено и достављена странкама, а према речима Живановића, иако је неизвесно колико ће времена бити потребно судском већу да донесе одлуку, за очекивати је да неће протећи много времена.

„Можда до 20. септембра. То је моја процена, али може да буде и много раније, као и знатно касније. То зависи од судског већа, јер могу тражити још неке елементе пре него што донесу ту одлуку“, рекао је Живановић.

Одбрана Горана Хаџића затражила је у јуну да се поступак против њега прекине или обустави на неодређено време, јер болује од неизлечивог тумора мозга, док је тужилаштво затражило хитан наставак суђења.

Хаџића је у јулу прегледао специјалиста за форензичку психологију и неуро-психологију доктор Данијел А. Мартел, кога је као и Спенсијера, на захтев суда одредио Секретаријат Хашког трибунала.

Суђење Хаџићу прекинуто је на почетку извођења доказа одбране, у октобру прошле године. Он се терети за злочине против човечности и кршења закона и обичаја ратовања на подручју Источне Славоније, Барање и Западног Срема, од јуна 1991. до краја 1993. године.

———-

http://wp.me/p1Fuk8-K7X

20. 08. 2015. ПРАВДА, за ФБР приредила Биљана Диковић