АКТУЕЛНО

Валбижих – НАЦИСТИЧКИ ВОЗ ПУН ЗЛАТА: Немац и Пољак пронашли злато из легенде, адвокат предао захтев властима за 10% налазачима (видео)


slika

Један Немац и један Пољак тврде да су пронашли нацистички воз пун злата, за који се претпостављало да је нестао крајем Другог светског рата. Ипак, одбијају да кажу где се он налази док не добију награду за пронађени део историје.

Становници пољског градића Валбижих нису ни свесни да су можда деценијама били у близини невероватног блага из времена када су Нацисти владали Европом. Тако барем тврде двојица налазача, који желе да остану анонимни. Нису обелоданили много детаља, само дужину композиције. Загонетни су и на питање како су уопште дошли до битног открића.

„Они нису ловци на благо нити траже пажњу, већ само добро познају овај регион“, каже адвокат Јарослав Чмиелевски.

sll

Како би открили тачну локацију, двојац тражи десет процената од вредности пронађеног блага. Њихов представник контактирао је градску власт и тврди да су они спремни за сарадњу. Надлежни тврде да ће испитати наводе и да би прича могла да има реално упориште.

„Примили смо писмо које нам је уручио адвокат те двојице људи и озбиљно проверавамо те тврдње. Знамо за тај воз, он је кренуо ка нашем граду, али легенда каже да никада није стигао“, каже представница градске власти Марика Токарска.

rtv zlato

А легенда каже да је воз кренуо из Источне Немачке, да је био оклопљен и да је превозио многе драгоцености које је Вермахт сакупљао у својим походима. Бежећи пред налетима Црвене Армије 1944. или 45. године, дошао је до тунела у близини града и никада није изашао. Након тога, тунел је зазидан и прича је заборављена. Све то су локални митови, најчешће везани за брдо где се налази познати дворац у овом граду, али историчари сумњају у веродостојност.

„Нико до сада није пронашао ниједан документ који би потврдио да постоји воз са нацистичким благом“, објашњава историчарка Јоана Лампарска.

Мит или не, показаће наредни месеци. Градски челници Валбижиха кажу да већ разговарају о томе како би извадили воз. Тај подухват могао би да буде и опасан, с обзиром на то да се претпоставља да је композиција минирана.

——

http://wp.me/p1Fuk8-K8m

21. 08. 2015. РТ, РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић