АКТУЕЛНО

ДРУГА ФАЗА: Почели разговори мисије ММФ-а са делегацијом Србије


mmf-medjunarodni-monetarni-fond-jpg_660x330

ФБР КОМЕНТАР: Овај догађај може се слободно назвати другом фазом планираног уништавања србске економије и финансија, у којој учествују такозвани званичници Србије, од којих је то Јоргованка Табаковић испред НБС, а остали су бивши и садашњи службеници ММФ-а: Жељко Сертић министар привреде и Душан Вујовић министар финансија, и остали чланови ММФ мисије у Србији.

А сада „званична“ вест:

Представници Владе Србије и Народне банке Србије (НБС) данас су са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) почели разговоре о стању јавних финансија у Србији и договореним структурним реформама. Састанку у НБС присуствовали су гувернер НБС Јоргованка Табаковић и министри финансија и привреде Душан Вујовић и Жељко Сертић, са сарадницима.

Мисија ММФ-а, коју предводи Џејмс Роуф (James Roaf), нови шеф мисије, боравиће у Београду до 2. септембра поводом другог кварталног разматрања резултата у спровођењу стенд-бај аранжмана, који је одобрен Србији 23. фебруара 2015. године из предострожности.

Како је саопштила НБС, током боравка мисије ММФ-а биће сагледана актуелна макроекономска кретања у Србији и обављени разговори с представницима Србије о резултатима фискалне консолидације, као и о реализацији мера монетарне и финансијске политике.

„Разматраће се и испуњење квантитативних критеријума извршења и индикативних циљева утврђених за крај јуна 2015. године, као и других обавеза договорених споразумом са ММФ-ом“, навела је НБС.

mmf-medjunarodni-monetarni-fond-imf-jpg_660x330

Мисија Међународног монетарног фонда почела је у Београду другу ревизију стенд-бај аранжмана са Србијом. Прва ревизија успешно је прошла у јуну, а ако до 1. септембра, колико ће трајати разговори са нашим званичницима, Србија добије прелазну оцену, до краја године могли би да чујемо и ону најишчекиванију вест о повећању плата и пензија. Како су рекли у Канцеларији, делегација ММФ ће у Србији боравити до 1. септембра, а први пут ће је предводити нови шеф Мисије Џејмс Руф (James Roaf).

Главне теме разговора са српским властима биће стање јавних финансија и могућност повећања пензија и плата у јавном сектору које су умањене од новембра 2014. године. Очекивања владе су да ће ММФ одобрити те повишице јер је буџет Србије у дефициту мањем од планираног.

Мисија ММФ анализираће и како се спроводи договор о реорганизацији јавних предузећа пре свега Електропривреде Србије (ЕПС), Србијагаса и Железница Србије.

ММФ је крајем јуна одобрио прву ревизију трогодишњег аранжмана са Србијом без дискусије пошто су испуњени сви индикативни циљеви утврђени програмом за крај марта 2015. године и спроведене планиране структурне реформе. Договор о аранжману постигнут је у новембру 2014. године, а Одбор директора ММФ га је одобрио у фебруару 2015. године.

Савић: Србија ММФ дочекује са добрим резултатима

Председник Савета гувернера Народне банке Србије (НБС) Небојша Савић изјавио је данас да Србија мисију Међународног монетарног фонда дочекује са добрим резултатима, јер се добро обавља фискална консолидација.

Савић је, гостујући на РТС, рекао да очекује да ће ММФ са задовољством прихватити информацију да је дефицит много мањи, да се каса боље пуни и да се очекује да ће то пуњење бити настављено и следећих година.

Председник Савета гувернера НБС је нагласио да је важно да оно што се ове године оствари, буде даље унапређивано и да се до 2016., односно 2017. године, очекују позитивни ефекти тих мера.

Говорећи о ономе што, са друге стране, није урађено, Савић је указао на питање структурних реформи и да у тој области постоје нека закашњења, али да је потребно имати у виду да су у тим предузећима нагомилани огромни проблеми, који имају вишедеценијску историју.

Савић је оценио да за реализацију најбољих решења за та предузећа није битно да ли ће она да буду месец или два касније, него је битно да се то уради до краја године.

Он је указао да је важна реформа јавне управе, која треба да буде компетентна и да су проблеми домаће јавне управе вишак запослених и недостатак квалификованог кадра.

Савић је истакао да не жели у овом тренутку да лицитира да ли ће ММФ одобрити да се плате у јавном сектору и пензије делимично повећају на ниво који је био пре годину дана и додао да ће у наредних десет -15 дана бити вођени разговори у којем ће бити сва питања бити сагледана.

mmf-srbija

Вујовић: Договорени разговори о повећању плата и пензија

БЕОГРАД – Влада Србије и представници  Међународног монетарног фонда (ММФ) договорили су данас разговор о простору за повећање плата и пензија, изјавио је  министар финансија Душан Вујовић истакавши да је почетни састанак био веома добар и конструктиван.

„У једном делу за више од један милион или 1,1 милион људи, то ће бити апсолутно повећање, пошто њихове плате и пензије нису смањене. У мањем делу још више од 100.000 људи у јавном сектору ће имати већу плату него пре почетка ових реформи“, рекао је Вујовић новинарима након састанка са мисијом ММФ у НБС.

Вујовић је додао да ће у једном мањем делу то повећање бити делимична компензација за смањење примања које је било неопходно на почетку реформи.

Мисија ММФ-а је, каже, нагласила да Србија у сваком погледу пребацује постављене макроекеономске и макромонтеране циљеве.

„Имали смо врло добар, конструктиван и садржајан разговор о свим елементима, ја сам записао неких 17 тачака које ће бити предмет разговора ове и наредне недеље“, рекао је Вујовић.

Очекује се, казао је, да се закључни састанци са Мисијом ММФ-а очекују 31. августа и 1. септембра, када ће бити одржана конференција за новинаре.

vlada srbije i mmf

———-

http://wp.me/p1Fuk8-K8h

21. 08. 2015. РТВ/БЕТА, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1.  ПРАВИЛАН НАЗИВ  – „друга фаза планираног уништавања србске економије и финансија,“

    ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

    >Пятница, 21 августа 2015, 8:53 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : > >РЕПОРТЕР posted: “

    ФБР КОМЕНТАР: Овај догађај може се слободно назвати другом фазом планираног уништавања србске економије и финансија, у којој учествују такозвани званичници Србије, од којих је то Јоргованка Табаковић испред НБС, а остали су бивши и садашњи службеници “ >

    Свиђа ми се