Љиљана Јовановић

Произвођачи млека блокирали аеродром у Лијежу у Белгији (видео)


belgija kravica

Белгијски произвођачи млека незадовољни ниском ценом млека од уторка блокирају улаз на Аеродром у Лијежу, покушавајући да скрену пажњу на своје проблеме.

Асоцијација белгијских произвођача млека захтева да се цена млека повећа за 4 евроцента по литру, на 29 евроцента. Неки од радикалнијих демонстраната су изјавили да је оптимална цена која ће их спасити од надолазећег банкрота 60 евроцента за литар млека.

Европска унија је од 1. априла укинула квоте за млеко, стављајући тачку на три деценије дуго мешање влада у контролу производње и цене млека у Европи. То је имало за последицу пад цене млека за потрошаче, на 25 цента по литру млека. Пољопривредници тврде да тренутна цена млека не покрива њихове производне трошкове, доводећи их постепено до банкрота.

Потражња за млеком је опала од када је Русија, која је раније била највећи Европски купац путера и сира, увела ембарго на млеко из Европске уније. Синдикат Европских пољопривредника са седиштем Бриселу – Copa Cogeca, који обухвата око 60 пољопривредних организација из читаве ЕУ, процењује губитке од око 5,5 милијарди евра.

7. септембра ће Луксембург, који председава Европском Унијом, сазвати ванредни састанак министара пољопривреде Европске уније, да размотре кризу у сектору производње млека и стоке. Copa Cogeca ће тог дана организовати протесте…

———

http://wp.me/p1Fuk8-K9M

21. 08. 2015. rt.com, за ФБР превела Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић