АКТУЕЛНО

Адвокат др Милана Ковачевића: Хаг је убио мог клијента


Милан Ковачевић Фото: EPA

Милан Ковачевић
Фото: EPA

Правник из Чикага Душан Вучићевић који је пред Хашким трибуналом бранио Милана Ковачевића, првог притвореника који је оптужен за геноцид, тврди да је Хаг, уместо да пружи медицинску помоћ Ковачевићу, његовог клијента послао у смрт.

Вучићевић, који је и лекар, рекао је за „Политику“ да је дан након што је Ковачевић 1. августа 1998. године преминуо, Хашки суд објавио лаж да је реч о инфаркту срца јер су резултати обдукције, на којој је инситирао, показали нешто сасвим друго.

Он је навео да је два дана послије смрти доктора Милана Ковачевића у притворској ћелији Хашког трибунала обавијестио португалског судију Алмира Родригеза, одређеног да у име Трибунала истражи смртни случај, о намјери да присуствује свим саслушањима која ће услиједити поводом тога.

Из Чикага, гђе живи, одмах је допутовао у Хаг и суочио се са низом препрека и чињеница на основу којих је закључио да је Хашки суд, уместо да пружи медицинску помоћ, Ковачевића послао у смрт, наводи лист.

Вучићевић је рекао да још чува документе о том случају, који је, показало се, отворио тужни низ српског страдања у међународним затворима на ком је од прије седам дана и генерал Миле Мркшић.

– Судији Родригезу сам документовао да сам овлаштен да испитам разлоге, околности и могућу умијешаност појединих лица и субјеката под сумњом да нису помогли мом клијенту. Захтијевао сам да присуствујем саслушању свих затворских чувара који су били у смјени 31. јула и 1. августа 1998. године када је Милан преминуо, као и саслушању притвореника из ћелије на истом спрату – рекао је Вучићевић.

Како је рекао, већ тада је схватио да Трибунал оклева и не жели да омогући професорима судске медицине у Холандији да обаве обдукцију покојног Ковачевића.

Обдукција открила прави узрок смрти

– Зато сам заједно са Милановим сином и братом одлучио да отпутујемо у Приједор без прихватања посмртних остатака, ако се обдукција не обави. Знао сам да то неће моћи да дозволе, јер би цели свет брујао да смо их бојкотовали због намере да прикрију узрок смрти – тврди Вучићевић.

Он је указао да је Хаг објавио да је Ковачевић умро од инфаркта срца, а да је он дијагностиковао да је умро услед прскања аорте, што је обдукција и потврдила.

– Објава разлога његове смрти била је лаж и увреда за све које желе истину, али од тог наопаког суда није ни требало очекивати боље. Они реагују само ако страхују да ће светска штампа нешто објавити – рекао је Вучићевић.

Да су га оперисали, преживео би

Он је додао да је одмах увидео да је судија Родригез постављен, не да би провео истрагу о Ковачевићевој смрти, већ са задатком да прикрије стварни узрок.

– И поред свих интервенција, комплетан записник обдукције са фотографијама добио сам тек шест месеци касније. Из тог материјала сваки лекар може да види да би благовремена операција спасила живот Милана Ковачевића – закључио је Вучићевић.

Доктор Милан Ковачевић је на почетку рата био заменик председника Кризног штаба Приједора и директор Медицинског центра у том граду.

 

——-

http://wp.me/p1Fuk8-KaT

22. 08. 2015. СРНА/ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »