АКТУЕЛНО

Кратки играни филм Борише Симовића: „Док су они летели на Месец“ – ОСВОЈИО Холивуд (видео, фото)


Бориша Симовић са наградом за најбољи интернационални филм
Бориша Симовић са наградом за најбољи интернационални филм

Кратки играни филм Борише Симовића у продукцији куће CINE PLANET, „Док су они летели на Месец“, освојио је награду за најбољи интернационални филм на угледном филмском фестивалу краткометражног филма HollyShorts у Холивуду.

XI издање фестивала HollyShorts одржано је од 13. до 22. августа у чувеном Кинеском Театру на Холивудском булевару. За награде је ове године конкурисало рекордних 2200 филмова из целог света, од чега је у најужи избор ушло 400.

Реч је о дебитанстком остварењу двојице пријатеља, редитеља Борише Симовића и продуцента Игора Врањковића.

– Бориша је веома перспективан редитељ, што нисам препознао само ја, већ и људи у Холивуду. Неколико дана пошто смо селектовани за HollyShorts добио сам мејл од заступника Лика Бесона из Америке који је чуо све најбоље о нашем филму и питао ме је да ли Бориша има агента у Америци – каже Игор Врањковић за „Блиц“ кроз осмех, с обзиром на филмско-финансијске прилике у нашој земљи. Део средстава за њихов филм обезбедио им је Филмски центар Србије, који је платио и путне трошкове до Холивуда.

– То је најважнији и најпопуларнији фестивал Северне Америке и међу топ пет на свету – истиче Врањковић.

656935_dok-su-oni-leteli-na-mesecpromo_ff

Угледни сајт IndieWire назвао је HollyShorts „Каном за кратки метар“.

XI издање фестивала HollyShorts одржано је од 13. до 22. августа у чувеном Кинеском Театру на Холивудском булевару. За награде је ове године конкурисало рекордних 2200 филмова из целог света, од чега је у најужи избор ушло 400.

Фестивал HollyShorts је конципиран тако да филмове и ауторе директно представи холивудској индустрији.

Чланови екипе филма „Док су они летели на Месец“ учествовали су у бројним панел дикусијама. Награда подразумева и дистрибуцију филма на другим, мањим фестивалима широм САД.

Радња филма смештена је у Београд, 20. јула 1969. године, када је Аполо 11 слетео на Месец. Град је пуст, сви су у кућама хипнотично прате пренос, сви изузев једног човека (Тихомир Станић) и једне жене (Јелена Ђокић) који су незаитересовани за овај планетарни догађај. Филм је заснован на истоименој причи Светозара Влајковића објављеној у збирци “Добар провод” 1984. године.

„Док су они летели на Месец“ је имао светску премијеру у фебруару на интернационалном фестивалу Плоешти у Румунији где је освојио две награде: за режију и најбољи филм по оцени публике. У међувремену је приказан на великим светским фестивалима широм света (Токио, Шангај, Јереван, Вашингтон).

На јесен ће учествовати на Shorts Mexico, најзначајнијем фестивалу за кратки филм у Латинској Америци, а потом на још десетак фестивала широм света.

 

HollyShorts Film Festival 2015 Best International

ВИДЕО: Трејлер за филм „Док су они летели на Месец“ – „While They Were Flying to the Moon“ Trailer

 

———–

http://wp.me/p1Fuk8-KcN

23. 08. 2015. БЛИЦ, за ФБР приредила Биљана Диковић