АКТУЕЛНО

Преко Србије сигурно и јефтино – Очекује се да ће до краја недеље број азиланата у Србији премашити 100.000


фото: НОВОСТИ

фото: НОВОСТИ

Избеглице најрадије бирају „Балканску руту“ Грчка – Македонија – Србија – Мађарска. Румунију и Бугарску избегавају због чврстих граница и бруталности бугарске полиције

БРОЈ избеглица које су од почетка године изразиле намеру да траже азил у Србији јуче је достигао 92.677. Очекује се да ће до краја недеље бројка премашити 100.000, а према речима републичког комесара за избеглице и мигранте Владимира Цуцића, нико од тих људи није ушао у азилну процедуру. Сви су врло брзо, за дан-два, напустили Србију.

До сада је дневно у нашу земљу улазило између 1.500 и 2.000 људи, а процене Комесаријата за избеглице су да ће их у наредном периоду улазити и до 3.000. Зато је у оквиру Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања направљен План за миграције, који је од нас додатно тражила Европска комисија, а у контексту преговора за отварање поглавља 24. Он ће, каже државни секретар овог министарства, Ненад Иванишевић, бити представљен јавности пошто га усвоје Радна група и Влада.

У међувремену, из УНХЦР најављују да се нови избеглички таласи тек спремају, а главна рута њиховог кретања више није „медитеранска“, већ „балканска“. Она је од половине јуна доминантна због великог броја људи који су се удавили не докопавши се обала Италије и Шпаније. На „балканској рути“ кључни правац је Грчка – Македонија – Србија – Мађарска, којим иде 90 одсто избеглица. Врло мало миграната, не више од девет одсто, креће се из Турске, преко Бугарске и Румуније, али одатле опет улазе у Србију.

– Правац преко Србије је за њих најлакши, најбезбеднији и најјефтинији – каже Радош Ђуровић, директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила. – Из Турске је у Бугарску много теже ући јер је контрола гора него у Грчкој. Осим тога, ни Бугарска, ни Румунија нису пуноправне чланице „шенгена“, па постоји контрола између ових земаља. Природни пут преко планина је теже проходан.

Дакле, мигранти би морали да прођу много више граница, уз више пара и више тешкоћа, укључујући и грубу бугарску полицију, када би изабрали овај правац. Такође, ако би били ухваћени у Бугарској, ту би им били узети отисци прстију као у првој земљи у коју су ушли унутар „зидина“ ЕУ. Значи, уколико би били одбијени у западној Европи за азил, вратили би их у Бугарску, а нико од њих то не жели. Много им је драже да Мађарска буде прва земља ЕУ у коју су ушли, и да у њу евентуално буду враћени, јер ће одатле лакше назад, у Немачку или Шведску.

Из истих разлога мигранти не иду ни из Србије у Хрватску. Осим што преко Хрватске такође имају да пређу више граница до „слободе“, они не желе да буду враћени ни у ову земљу.

– Када се докопају Мађарске, лако путују даље јер више нема граница – напомиње Ђуровић. – Чак и када их мађарски граничари ухвате пре него што уђу у ову земљу, па их врате у Србију из које су дошли, они траже нове путеве и журе опет пут Мађарске. Чак 90 одсто Сиријаца успе да добије азил у Немачкој и Шведској, и зато су ово за њих обећане земље.

Одлуком Европског суда за људска права, Грчка је већ неко време несигурна земља, што значи да упркос томе што се први отисци прста већини избеглица узму у Грчкој, нико у њу не може бити враћен јер се тамо крше избегличка и људска права. Као што су „Новости“ већ писале, од петка је и Македонија несигурна, према извештају УНХЦР-а. Шта то конкретно значи за нас?

– У азилном поступку који би Србија евентуално спровела за тражиоце азила, она не би могла да врати никога у Македонију, јер се у њој такође крше избегличка права. И пре инцидента на граници, до јуна у овој земљи није било могуће затражити азил, малолетну децу без пратње, труднице и мајке са малом децом затварали су у озлоглашени затвор „Газибабе“. Од јуна се ситуација нешто поправила, али је уследио инцидент на граници – објашњава Ђуровић.

Али, зато се дешавало да Мађари врате нама оне које ухвате у пограничном појасу или који су ушли у земљу, а нису тражили азил. Ово ће се дешавати и даље. Могуће је и да сви којима западне земље одбију захтев за азил буду депортовани назад у Мађарску, пошто су ту дали отиске прстију. Теоретски, ако Мађари докажу да су они ушли преко Србије, могли би такође да их врате нама. Такви би, међутим, као и до сада, код нас били само гоњени у прекршајном поступку због илегалног преласка границе. Сви они покушали би опет преко Мађарске да се докопају ЕУ.

У овој ситуацији Србија себи не може да дозволи „луксуз“ да се понаша као Мађарска, Грчка или Бугарска, јер би сваки инцидент попут овог, македонског, нама затворио врата за најављене преговоре о поглављу 24.

Иначе, према речима комесара за избеглице Владимира Цуцића, талас избеглица из Сирије, Ирака, Авганистана и других држава који је током викенда стигао у Прешево, требало би до среде увече да напусти Србију.

ОТВОРЕН ИНФО-ЦЕНТАР

Као један од првих одговора на појачан прилив азиланата, у Београду је јуче отворен Инфо-центар за азил, у којем ће мигранти моћи да добију информације о центрима за азил, правну и психосоцијалну помоћ, да користе компјутере и бежични интернет. Инфо-центар је отворен у Немањиној улици, у близини аутобуске и железничке станице, а отворила га је Општина Савски венац, уз помоћ невладиних организација.

————

http://wp.me/p1Fuk8-KfE

25. 08. 2015. В. Црњански Спасојевић-yiНОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. Тако је испало. Пошто показујемо своје капацитете (способности) поштовања сопственог правног система у свакој ситуацији овим смо целом свету показали да смо најобичнија дивљина у коју може да уђе пар хиљада људи дневно без последица газећи норме везане за регулативу о илегалном боравку НН лица.
  Да не буде забуне ни друге земље нису нешто сјајне али ми треба да се чешемо где нас сврби а не да чешамо друге где их сврби.
  Немам ништа против азиланата/миграната јер их је мука натерала да се сналазе али има озбиљне примедбе против органа сопствене државе који се понашају овако како се понашају.
  па пре годину две полицајац је казнио пастира јер није имао личну карту а сада хиљаде људи без икаквог документа улази у Србију.
  Нико ништа не говори о размени података са Турском и Египтом везано за лица која су боравила у њиховим избегличким камповима.
  Каква је обрада ових лица. Колико видимо дају им се неки папири на часну реч а зна се да су њихове отиске прстију и још неке биометријске податке имале земље порекла, (Сирија сигурно).
  Не видех да неко од Асада тражи да се провере подаци за ове „азиланте“. А може и од влада других држава. Нису то државе из каменог доба. Знају они за рачунаре, личну карту, пасош, …
  А међу њима (овим азилантима) има и криминалаца и терориста. Сирија је још увек земља чланица УН и ми са њом нисмо прекинули дипломатске односе. Може неко од наших из МУП-а да каже да је за 50 хиљада азиланата тражио потврду биометријских података. Нажалост никоме то не пада на памет јер су баје (знате ко) тако наредили. Таман посла да се утврди идентитет стотинак криминалаца, око хиљаду терориста и око 80 хиљада дезертера. Па криминалци и терористи би рекли штошта интересантно што би продрмало међународне односе.
  А ове ризичне групе које наш МУП не сме ни да пита за јуначко здравље само чекају миг да крену на извршење оперативних задатака.

  Свиђа ми се

 2. Ма људи моји. Они прођоше толико земаља да би стигли у Србију из које даље неће моћи.
  Да ли је неко чуо да је неко од ових „азиланата“ одговарао због илегалног уласка у Србију?
  Није.
  Да ли је неко чуо да ће се покренути барем један кривични поступак због илегалног уласка на територију Србије?
  Није.
  Да ли је неко чуо да је неко удружење или нека политичка странка предузела неку правну радњу у вези масовног кршења закона илегалним уласком НН лица у Србију уз дозволу највиших власти Републике Србије.
  Није.
  Очигледно је гранична полиција од некога добила налог да масовно крши законе и Устав Србије. А нико то питање не покреће јер има елемената кривичне одговорности.
  И ми хоћемо у ЕУ?
  Добар виц.
  Тек када се примене закони о илегалном боравку на територији Србије вероваћу да је власт почела да се уозбиљава.
  Овако верујем да Србију воде неозбиљни и нестручни и да су грађани Србије све то заслужили јер су их изабрали. И да не буде забуне ни власт ни опозиција нису различити. Исти су јер се исто понашају.

  Свиђа ми се

 3. Србија је сигурна земља због отварања Поглавља 24????
  Чиста лудост.
  Хитно применити ЕУ стандарде Грчке, Мађарске а богме и македонске јер у противном нам прети опасност да без икакве помоћи споља прехрањујемо још пола милиона гладних устију што значи даље смањење плата, и пензија.
  Ако у ЕУ којој кобајаги тежимо не могу и неће да хране та гладна уста тим пре ми то не треба да радимо. Нека их врате у кампове у Турској, Египту или где су већ месецима и годинама већ били пре него што им је неко рекао (наредио) да крену пут ЕУ уз обавезно упозорење да ако не стигну до У да траже азил у Србији јер су шеици већ обезбедили земљу, купују домаћинства по селима Србије преко адвокатских канцеларија па ће им то (уз надокнаду) дати у току 2016/2017. Напоменули су им и да су Срби овце, мирни и фини људи које ће моћи некажњено да малтретирају када им се да знак.

  Свиђа ми се