АКТУЕЛНО

ВОЈНИ ВРХ ДНР: „Позивамо лидере европских држава и Русије, као и међународне организације, да зауставе Порошенкова незаконита дејства у Донбасу јер он жели нови конфликт на Истоку Европе и да Донбас утопи у крви”


ВОЈНИ ВРХ ДНР: Порошенко провоцира нови рат и жели да Донбас утопи у крви

УКРАЈИНСКА АРМИЈА ПОНОВО ТУЧЕ ДОЊЕЦК, НОВОЛАСПУ, СТАРГНАТОВКУ, АМЕКСАНДРОВКУ…

dw899h386_1

  • Доњецка Република поново позвала украјинске официре и војнике да прелазе на њену страну, а европске државе, Русију и међународне организације – да зауставе параноике из кијевског режима који Украјину воде у пропаст

ВОЈНИ врх Доњецке Републике ноћас је саопштио: „Војна ситуација се веома заоштрила. Кијевски фашистички режим је издао злочиначку наредбу за гранатирање и ракетирање наших територија”.

У истом саопштењу се даље наводи и наглашава: „Прво су од 17 сати почели да туку насеља Бела Каменка, Новоласпа, Староласпа и Сарогнатовка. Притом су користили минским споразумима забрањену тешку артиљерију. Потом су се под ударом нашле Александровка, Марјинка и периферија Доњецка.

Паљба долази са положаја украјинске 72-ге механизоване бригаде и 19-ог батаљона мотострељачке пешадије. Противник користи артиљеријске самохотке и хаубице калибара 152 и 122 милиметара, минобацаче од 80 и 100 милиметара и тенкове”.

Војни врх ДНР је оценио: „Противник покушава да испровоцира наше јединице да узврате, а жели овим нападима и да наведе команде армије ДНР на закључак да украјинска армија спрема ударе управо на нападнутим деловима територије ДНР. Злочиначки кијевски режим очито жели да стави ван игре споразуме из Минска. Параноици на врху тог режима воде Украјину у пропаст”.

Војни врх ДНР се поново директно обратио Украјинцима, указујући:

„Председник Украјине Петар Порошенко тежи обнови ратних дејстава и новој ескалацији напетости на Истоку Европе. Зато позивамо народ и официре Украјине да демонсртирају акте грађанске непослушности, односно да саботирају наредбе и да Порошенков план лише подршке. Прелазите на страну Доњецке Републике, браните заједно са нама цивилно становништво Донбаса.

Позивамо лидере европских држава и Русије, као и међународне организације, да зауставе Порошенкова незаконита дејства у Донбасу јер он жели нови конфликт на Истоку Европе и да Донбас утопи у крви”.

Басурин: Кијев довлачи нове снаге, 30 кршења примирја

Током дневног брифингa заменик команданта корпуса Министарства одбране ДНР Едуард Басурин је обавестио да је 460 војника кијевских снага враћено на положаје у близини места Гранитное (12 км од Телманова).

Обавештајна служба је такође уочила пет нових тенкова, два оклопна возила, пет пешадијских борбених возила и две хаубице Д-30 у истом месту.

Басурин је напоменуо да су кијевске снаге за последња 24 часа 30 пута прекршиле примирје, те да је око 350 граната испаљено на територију Доњецке Народне Републике.

basurin

Едуард Басурин

 

ЛУГАНСК: Украјинска армија користи војну вежбу за гомилање трупа и наоружања

ВЕЖБА ОДРЖАНА У ОКОЛИНИ МАРИУПОЉА УЗ УЧЕШЋЕ ПУКА „АЗОВ” И ПОМОРСКЕ ПЕШАДИЈЕ

Ukrainian servicemen ride on armoured vehicles near Slaviansk

КИЈЕВ наставља да гомила трупе и ратну технику уз линије раздвајања у Донбасу, а сада то камуфлира – војном вежбом у близини Мариупоља.

Ово је саопштила армија Луганске Републике, уз прецизирање:

„Према обавештајним подацима, Кијев је организовао заједничку вежбу пука Азов и своје поморске пешадије – да би у околини Мариупоља сконцентрисао тешко наоружање и ратну технику који су забрањени споразумом Минск-2“.

Војни врх ЛНР тврди да је украјинска армија вежбу искористила и да направи три утврђене ватрене тачке усмерене према граду Тељманово и два околна велика насеља – Новоласпа и Старогнатовка.

Устаници Донбаса предали Кијеву 11 заробљених војника, један остао у ДНР

УКРАЈИНСКЕ снаге не поштују примирје, јуче је забележено 10 случајева гађања територије Луганске Народне Репбулике, рекао је агенцији РИА Новости портпарол Народне милиције ЛНР.

59623_1

Због јучерашњих напада је чак била прекинута размена заробљеника. У четвртак су представници ЛНР предали Кијеву 11 заробљених војника, а један је одбио да буде размењен, образложивши то тиме да је он становник Горловке (налази се под контролом устаника) и да жели да се врати кући.

        Још један, 37. хуманитарни конвој Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације стигао је јутрос у Макејевку (ДНР, предграђе Доњецка). То је саопштила прес-служба Центра за управљање обновом.

        Достављено је око 300 тона намирница, 300 тона уџбеника за школарце уочи почетка нове школске године и једна тона намештаја за обданишта.  Такође возила МВС Русије са хуманитарном помоћи стигла су у Луганск. Колону чини више од 40 возила, која су доставила 400 тона помоћи.

        Од августа 2014. године конвоји МВС Русије доставили су за становнике ДНР и ЛНР више од 44 хиљаде тона хуманитарне помоћи.

Украјинци тврде да су имали 21 убијеног у „сектору М“

ПОРЕД Мариупоља – највећег од градова Донбаса који је под контролом украјинске армије – дошло је до ноћне битке.

По традицији, и у овај напад у „сектору М“ (Мариупољ) су кренули Украјинци.

Према једним њиховим изворима, у тим борбама су имали 21 погинулог. А према другим: седам погинулих и 13 рањених.

У ове мање бројке је команда украјинске „антитерористичке операције“ укључила и губитке код Марјинке.

Кијев је прецизирао да су борбе вођене код места Прохоровка и Старогнатовке, а да су „сепаратисти“ и први почели и користиле вишецевне ракетне бацаче „Град“.

846232

———–

http://wp.me/p1Fuk8-Kl3

27. 08. 2015. ВОСТОК, ФАКТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић