Љиљана Јовановић

НАУКА: Дуготрајно излагање малим количинама Roundup-а, може да оштети бубреге и јетру – истраживање


monsanto 1-1

 

4. 09. 2015. РТ, ФБР превод Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

***

Нова научна студија је показала да дуготрајно уношење Монсантовог хербицида Roundup, чак и у минималним количинама, које су испод вредности дозвољених у води у САД, могу довести до оштећења бубрега и јетре.

Истраживање које је спровела међународна група научника из Велике Британије, Италије, и Француске, испитивало је утицај дуготрајне изложености малим количинама хербицида Roundup, и једне од његових главних компонената – глифосату.

Рад је објављен у “Eenvironmental Health” стручном часопису 25. августа 2015, и у њему су научници посебно усмерили пажњу на утицај Монсантовог Roundup-а на гене, у јетри и у бубрезима.

istraživanje

Комплетну студију можете погледати на страници http://www.ehjournal.net/content/14/1/70

У новој двогодишњој студији, која се наставила на налазима који су били резултат истраживања извршеног 2012. године, тим научника је додавао минималне количине Roundup-а у воду за пиће која је давана лабораторијским пацовима, а која је била мања од количине дозвољене у пијаћој води у САД.
Научници су изјавили да су неки пацови ”изгубили на тежини – 25%, неки су добили туморе који су прелазили 25 % телесне тежине, хеморагична крварења, и све је пратила велика исцрпљеност“.

monsanto 1

Монсантове агрохемикалије изазивају генетска оштећења код радника који раде са сојомстудија (http://www.rt.com/usa/225247-monsanto-glyphosate-damage-soybean/) 23.јануар 2015; 9:05

 

Студија је показала да постоји веза између великих промена на функцијама гена на јетри и на бубрезима, и уношења малих колична Roundup-а или уношењем еквивалентне количине глифосата. Како су коришћене дозе за експерименте “еколошки прихватљиве у погледу изложености људи, домаћих животиња, и дивљих животиња” добијени резултати имају потенцијалне значајне импликације на здравље људи и животиња, упозорава се у студији.

“Било је више од 4.000 гена из јетре и бубрега (пацова храњених Roundup-ом) чији се ниво функције мењао” – изјавио је водећи научник Михаил Антониоу (Michael Antoniou)*, шеф Gene Expression and Therapy Group на Краљевском колеџу у Лондону“ како га цитира часопис „Environmental Health News“.

“Иако се користе веома мале концентрације Roundup може да има за последицу оштећење функције јетре и бубрега” – додао је. “Јачину оштећења не знамо, али наши подаци говоре да ће до оштећења органа доћи ако се изложеност продужи довољно дуго”.

*

monsanto 2

Превише “драматично” одбијање Монсанта закључка организације СЗО (WHO) да Roundup “вероватно” изазива рак. http://on.rt.com/lt7g3o 5:04, 21.март 2015;

Резултати које су научници добили током истраживања, изазвали су различите оцене научне заједнице, мада су многи научници изразили своју забринутост због могућег негативног ефекта на здравље услед коришћења Roundup-а.
Узимајући у обзир да је истраживачки тим “користио врло ниске дозе средства у води за пиће” <…> ова студија мора да добије одређен јавни здравствени утицај“, рекла је Нишел Хариот (Nichelle Harriott), научник и директор непрофитне организације “Beyond Pesticides” из Вашингтона, DC, како цитирају “Environmental Health News”.

“Не знамо шта изазива ове промене, оне могу бити значајне али и не морају”, рекао је Брус Бламберг (Bruce Blumberg) професор универзитета у Калифорнији, који није учествовао у овој студији.
“Они не могу да кажу шта је узрок овога, али шта овде имамо је једна заједница – у групи третираној малом количином Roundup-а, има много оштећења органа, а налаз деловања гена то подржава” – додао је он.

Главни састојак Монсантовог Roundup-а се сматра “безбедним” Упркос ставу Светске здравствене организације (WHO) http://on.rt.com/tosdd1 7:20 после подне - 15. јул 2015.

Главни састојак Монсантовог Roundup-а се сматра “безбедним”
Упркос ставу Светске здравствене организације СЗО (WHO) http://on.rt.com/tosdd1 7:20 после подне – 15. јул 2015.

У међувремену, према медицинском часопису из Нове Енглеске (“New England Journal of Medicine”) употреба глифосата у хербицидима у САД је повећана више од 250 пута у САД у задњих 40 година.

Истраживање рађено 2104, и објављено (published) у Међународном Журналу о еколошким истраживањима и јавном здрављу (“International Journal of Environmental Research and Public Health”) повезује употребу Монсантовог Roundup-а, са повећањем броја оболелих од хроничних болести које су добиле карактер епидемије у Шри Ланки.
Још једна студија (study) показала је да пестициди произвођача Монсанто вероватно изазивају ћелијске и генетичке болести код бразилских радника који раде са сојом.
Додатно, Интернационална агенција за истраживање рака, у Светској Здравственој организацији (WHO), утврдила је да је глифосат, састојак Roundup-а, један од карциногена који “могуће” проузрокују рак.

Светска здравствена организација (WHO) означава “Dow” хербициде као потенцијалне изазиваче рака on.rt.com/okktlp 23.јун 2015, 6:00

Светска здравствена организација (WHO) означава “Dow” хербициде као потенцијалне изазиваче рака on.rt.com/okktlp 23.јун 2015, 6:00

Међутим, Монсанто стално и доследно инсистира да су његови производи безопасни, цитирајући друга истраживања која то потврђују. Најновије студије су рађене у Немачком Савезном заводу за процену ризика (German Federal Institute for Risk Assessments – BfR) потврђују да је Монсантов Roundup сигуран.

За сада Монсанто није изнео коментаре који се тичу истраживања које су водиле групе научника истраживача професора др Михаила Антониоуа (Michael Antoniou), који има тридесетогодишње искуство у научноистраживачком раду, а који је један од часних научника који је представио широј јавности истраживање проф. Жила Ерика Сералинија.

(Објављено: 29.августа.2015; 19,08)

—–

 

НАПОМЕНА:

dr michael antoniou

Michael Antoniou* PhD, is reader in molecular genetics and head of the Gene Expression and Therapy Group, King’s College London School of Medicine, London, UK. His work and experience with genetic engineering is comprehensive, working in the field for almost three decades, making him well placed to highlight the dangers and shortcomings of genetically engineering our crops. 

—-

ПОВЕЗАНО:

*ЕКСКЛУЗИВНО: 17 НАУЧНИКА ПРОГОВОРИЛО – МОНСАНТОВ Roundup ИЗАЗИВА РАК

*МОНСАНТО ЈЕ СВЕСНО ТРОВАО ЉУДЕ (БАР) 35 ГОДИНА – Али нама није дозвољено да то знамо!

*СКАНДАЛ: ГМО гигант МОНСАНТО захтева за Светска здравствена организација повуче извештај 17 научника да пестицид Roundup изазива рак!

*УПОЗОРЕЊЕ: Нова студија ГЛИФОСАТ КОД ЉУДИ И ЖИВОТИЊА показала да може да изазове смртоносно обољење бубрега

*Монсанто – Јахач ГМО апокалипсе! (видео)

*5 разбијених ГМО митова (видео)

*Биљана Ђоровић: Људи су данас претворени у заморце (интервју са Жилом Ериком Сералинијем)

*Биљана Ђоровић: Разговор са Вилијамом Ендгалом или Како упокојити ГМО вампира

*ПОПРАВЉАЈУ ШТА СУ ПОКВАРИЛИ: Монсанто даје четири милиона долара за спас краљевских лептира

* Велика Британија: ГМ пшеница не одбија паразите, експеримент у вредности од 3 милиона фунти “бачен у ђубре”

*Европска компанија Сингента: Без наше дозволе више нико неће моћи да посади паприку

*ПРИТИСЦИ ИЗ САД да Србија мења закон о ГМО: ИСТИНА – Декларацију „За Србију без ГМО“ усвојиле скупштине 122 општине у Србији

*НАЈНОВИЈЕ ИЗ СВЕТА: Холандија забрањује Монсантов “Roundup” да би грађане заштитила од канцерогеног Глифосата

*ДЕМОНСТРАЦИЈЕ против корпорације „Монсанто“: СТОП МОНСАНТО у 428 градова и 38 земаља (Видео)

*АМЕРИЧКА НАУЧНИЦА: Половина деце ће бити аутистична до 2025. због Монсанта

*НОВА ДИРЕКТИВА Европског парламента: Чланице ЕУ саме ће одлучивати о ГМО од пролећа 2015.

*ГМО и кемтрејлс: За 10 година ће половина деце у САД бити аутистично, упозорава др Стефани Сенеф

*Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца

*Moms Across America: Монсантов отровни Раундап у млеку мајки

*Генетски модификовани црви у Бразилу, нека се спреми Европа

*БРАЗИЛ: По налогу државног тужиоца Бразил ће ЗАБРАНИТИ „ROUNDUP“ због ТОКСИЧНИХ ЕФЕКАТА

*УПОЗОРЕЊЕ: Нова студија ГЛИФОСАТ КОД ЉУДИ И ЖИВОТИЊА показала да може да изазове смртоносно обољење бубрега

*ВЕЛИКА ПОБЕДА ЉУДСКОГ НАД ГМО-ЗЛОМ: Заустављена изградња Монсантове фабрике семена у Аргентини

*ИСТИНА О ГМО И МОНСАТУ, КОЈУ „РЕЖИМСКИ ЛОБИСТИ“ ПОКУШАВАЈУ ДА САКРИЈУ ОД ГРАЂАНА СРБИЈЕ

и тако даље…
—-

*кратки линк за дељење текста – http://wp.me/p1Fuk8-Kwt