АКТУЕЛНО

СЕДМИ »Весели дани српске дијаспоре Словеније« (фото)


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Успешно је завршена велика традиционална културно уметничка међународна презентација 7. »Весели дани српске дијаспоре Словеније« у Љубљани (28.08 – 30.08.2015).

Ова презентацију организује и успешно изводи већ седму годину Савез српске дијаспоре Словеније и Удружење српских књижевника Словеније.

ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА САВЕЗА НА ВЕСЕЛИМ ДАНИМА 2015

„Поштоване даме и господо, драги пријатељи, срдачно вас поздрављам у име САВЕЗА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ СЛОВЕНИЈЕ, координационог одбора прве СОЦИЈАЛНЕ СТРАНКЕ СРБА СЛОВЕНИЈЕ, њихових чланова, симпатизера и пријатеља. Наравно поздрављам вас све скупа и у своје лично име.

Додатно ми је задовољство поздравити наше госте, који су ту са нама, да својим присуством дају допринос развоју српске културе у региону. Они представљају мост културе између Р. Српске, Србије и Словеније и својим присуством дају подршку српској заједници у Словенији.

Посебно се захваљујемо присуству медија из Р. Српске, који доказују да за професионална извештавања не постоје даљине, ни препреке. Молим један аплауз за представнике БН телевизије, за новинарску екипу Блица из Р. Српске, као и за све оне медије који су у међувремену најавили интервју са организационим одбором Савеза српске дијаспоре Словеније и Удружења српских књижевника Словеније.

Имамо посебну част поздравити нашег специјалног госта из Републике Српске градоначелника Прњавора др. Синишу Гатарића, који је стигао у пратњи делегације града како би узео учешће у нашој манифестацији кроз допринос ширењу културне размене између Р. Српске и Словеније. Градоначелник је овом посетом дао јавну подршку нашем раду, као и подршку целокупном српском народу у Словенији.

Посебно поздрављам најбоље од најбољих добитнике награде и признања „Златно перо“ и председницу Удружења писаца Републике Српске и дијаспоре Приједор Виолету Божовић, затим представнике културно уметничких друштава Просвјета и Пронија Прњавор.“

***

Испред Социјалне странке срба у Словенији, која је у формирању, обратио се представник координационог одбора Давид Тепић, који је у уводном говору указао на проблеме који већ дуги низ година прате српску националну заједницу, која је у многим сегментима друштва дискриминисана и којој су у добрим делом ускраћена права каква имају друге националне мањине у тој земљи. Оснивањем странке, Давид Тепић истиче, почиње и правилно постављање ствари у погледу остваривања права српске мањине, а „чим представници странке уђу у парламент Словеније, тад ће се моћи на глобалном плану решавати будућност српске заједнице, а са њом и будућност наше деце“.
Покренут је позив да се прикупи још један мањи број потписа, оверен од Управне јединице Муп-а,који је битан, како би се остварио законски оквир за у потпуности остварену регистрацију.

***
Иза господина Давида Тепића, реч је преузео г-дин Милан Ераковић, представник српског националног већа Хрватске, који је указао на готово идентичну ситуацију кад су у питању права српске мањине у Хрватској. Подсетио је на војну акцију ОЛУЈА као и на данашњи однос хрватских власти према србима у Хрватској. Повучена је паралела између стања српских заједница у Хрватској и Словенији и констатовало се да је промена неопходна, јер Србима прети тотална дискриминација и катастрофа, коју одлично спроводе бескрупулозне политике како хрватских тако и словеначких власти. Не размишљају на последице такве штетне и лоше политике, да исте могу као бумеранг да се врате њиховим националним мањинама које егзистирају у другим земљама. За сада, њихове мањине су испоштоване и уставно признате у свих сегментима друштва, што евидентно није случај у напред наведеним примерима и паралелама које смо навели.

ПРОГРАМ –ПРВИ ДАН

Свечаност и отварање манифестације је почела са Химном Србије, а иза ње је изведена химна Републике Српске.

Председник Удружења српских књижевника Словеније Саша Гајић је присутнима уприличио поздравни говор добродошлице, после којег је предао реч књижевници Виолети Божовић, овогодишњем победнику књижевног натјечаја ЗЛАТНО ПЕРО, Љубљана 2015 г. Она се обратила присутнима и као представник Удружења писаца Републике Српске и дијаспоре Приједор, указавши на значај манифестације, као мосту културе између Републике Србије, Републике Српске и Словеније.

Говорила је и о Завештању језика од Светосавља до данас осврнувши се на речи Симеона Мироточивог које је дао свом сину Светом Сави, о језику и очувању идентитета српског народа кроз језик.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ДОДЕЛА НАГРАДЕ ЗЛАТНО ПЕРО

Иза кратког говора овогодишњег лауреата, председник удружења српских књижевника Словеније, г. Саша Гајић је позвао представницу г-ђу Бранкицу Радоњић да прочита извештај комисије за доделу награда.

У Љубљани је 6. јула 2015. год. одржан састанак комисије за доделу литерарне награде и признања Златно перо, Савеза српске дијаспоре Словеније и Удружења српских књижевника Словеније. Стручна комисија (жири) прегледали су 235 рада (од којих је било седам непотпуних) преостали су у року, предвиђеним пропозицијама конкурса, приспели на адресу Савеза српске дијаспоре Словеније и УСКС. Комисија је прегледала споменуте радове и закључила да пропозицијама конкурса, као и литерарним критеријумима одговарају следећа ауторска дела: госпође Виолете Божовић I награда – песма “Није лако волети људе”, господина Богдана Богдије Кукоља II награда – песма “Крај виртуалне љубави,” господина Љубомира Вујовића III награда за песму – “ Ноћас је небо слетело у мене”. Напомињемо, да је уједно стручна комисија за песму 2015. године академских критерија одредила песму Виолете Божовић – „Није лако волети људе“. Песник Љубомир Вујовић додатно је, на предлог стручне комисије добио и посебно признање ССДС за своје досадашње заслуге са сребрном плакетом, које се подељује институцијама и појединцима. Песник Богдан Богдија Кукољ додатно је и добитник посебне повеље ССДС са златном медаљом. Бранкица Радоњић је представила биографије награђених песника Љубомира Вујовића, Богдана Кукоља и Виолете Божовић, који су се представили са победничким песмама и којима је свечано уручена награда ЗЛАТНО ПЕРО.

Заслужене награде, признања и плакете у имену организатора поделио је председник Саша Гајић у великој дворани Друштвеног дома Бежиград, након наступања добитника 28. августа 2015. године. Велика дворана била је препуна гостију, а услед одлично интерпретираних победничких песама, и незаборавних наступа наших песника, сала је била у знаку громогласних аплауза за награђене. Наступи Виолете Божовић, Богдана Кукоља и Љубомира Вујовића нису никог оставили равнодушним.

Прву награду је освојила Виолета Божовић за песму- „Није лако волети људе“, која је по мишљењу академског дела жирија проглашена за песму године за 2015 годину.

Затим је следио кратки Говор лауреата кроз који се она захваљује на поверењу и каже да је ова награда с тим значајнија јер је ову награду добила у сред Словеније и Република Српска, посебно Приједор, који је познат као град сликара и песника, а радост је кад песма победи невреме у којем живимо и постане мост духовности и идентитета српског народа где год он бивствовао у свету…
Виолета Божовић је током свечаности доделе награде обећала да ће стварањем наставити пут повезивања српске културе и духовности и истакла да су сви који су у Љубљани били то вече победници, јер онде где побеђује љубав према језику и завичај путује песмом, као они који остављају своје стварање завештању језика и народа из којег потичу.

Представљањем Богдана Кукоља који је сву салу засмејао песмом ВИРТУАЛНА ЉУБАВ и изведбом песме Љубомира Вујовића –“Ноћас је небо слетело у мене“, као и песмом „Наздрављам љубави“, Виолете Божовић је завршена додела награда Златно перо, а песници су у потпуности одушевили присутне.

У наставку програма је наступио фолклорни ансамбл СУС »Синђелић« из Љубљане, после којег је уследила одлична изведба комедије «Женски разговори« драмске групе из Прњавора, чији је редитељ проф. Бранкица Радоњић.

За следећи дан је најављена протестна шетња и посебну захвалност је указана спонзорима манифестације . Они су:

1. Савез српске дијаспоре Словеније,

2. Удружење српских књижевника Словеније,

3. Српско удружење Словеније »Стеван Синђелић« Љубљана,

4. Публициста господин Саша Гајић,

5. Српско удружење »Косовка девојка« Љубљана,

6. Директор Института Превент Љубљана Милан Гајић

7. Окрепчевалница »ЗОКИ« Зоран Јовановић с.п. Љубљана,

8. Милорад и Ружа Савић

9. Драгослав и Томка Драгосављевић

10. Јавни склад за културне делатности Љубљане и РС,

и наравно наш генерални спонзор Инситут Превент Љубљана.

Програм на најлепши начин завршио фолклор КУД-а Синђелић из Љубљане. У наставку је присутнима свирао – ОРКЕСТАР ВЕСЕЛА СРЦА са уметничким руководиоцем Миланом Ћосићем.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРОГРАМ ДРУГИ ДАН

Културни дефиле незадовољства почео је испред Скупштине општине Бежиград у 12:30, а настављен је улицама Љубљане до центра града, и завршио код Пешерновог споменика, на великом Прешерновом тргу у Љубљани.

Културни дефиле на Прешерновом тргу у 12:30 и повратак испред православне цркве »Ћирила и Методија«.

„Свима којима није јасно који је значај културног дефилеа објављујемо истину и дајемо одговоре која је то суштина, културног дефилеа кроз Љубљану (29.08.2015).
Ми смо кроз дефиле центром Љубљане правили промоцију српске културе, српског фолклора и на један леп достојанствен начин указали словеначкој јавности на лепоту српске културне баштине. Тиме је послата порука, да се народу који има такву културу и такве културне представнике морају признати права и омогућити, да се у Словенији негује кроз институције српски језик и српска писменост. Наша деца обучена у прекрасне народне ношње, која су играла и певала, су симбол будућности и били су нам свима радост и понос у презентацији Веселих дана. Лепота српског фолклора заједно са врхунским књижевницима је достојанствено стала испред Прешерновог споменика, који симболично представља темељ словеначке културе и писмености. Зато смо направили промоцију наше културе, наше писмености и наших обичаја, то није био протест, него изведба културних програма у знак скретања пажње словеначке јавности нато да је дошло време, да се у Словенији поштује српска култура равноправно како Срби поштују Словеначку. Организатори!“

Свечани наставак програма је одржан у свечаној Сали општине Бежиград, Линхартова цеста у 19 часова.

Виолета Божовић је свечаном беседом отворила вече, поздравила присутне, а посебно специјалног госта из Републике Српске градоначелника Прњавора др. Синишу Гатарића као и медије који прате догађај.

После тог излагања је предала реч Саши Гајићу, председнику Удружења српских књижевника Словеније који је говорио о искуствима са протестне шетње од предходног дана и осврнуо се на положај Срба у Словенији у задњих 25 година.

У знак добродошлице Виолета Божовић је најавила обраћање госта из Републике Српске председника Општине ПРЊАВОР др Синишу Гатарића, који се на леп и достојанствен начин обратио скупу. Додељено је признање Општини Прњавор и градоначелнику за изузетне заслуге у повезивању културних и других веза између Словеније и Републике Српске. После доделе признања је наступила Уметничка група ВРЕТЕНО из Ријеке која је на одушевљење присутних одиграла смехотресну комедију „Личка женидба“.

Затим су уследили такмичарски наступи фолклорних и певачких група: КУД Пронија Прњавор, СКУД Просвјета Прњавор, СКУД ПРОСВЈЕТА ЗАГРЕБ, ПООДБОР РИЈЕКА, КУД ПРОСВЈЕТА Загреб – ПООДБОР Вргин Мост, СКУД »Стеван Синђелић« Љубљана, СКУД ПРОСВЈЕТА ЗАГРЕБ – ПООДБОР »МОРАВИЦЕ«, СУД »КОСОВСКА ДЕВОЈКА« Љубљана, СКУД »ОБИЛИЋ« ЉУБЉАНА и УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА СЛОВЕНИЈЕ.
Прво такмичарско место »Запевај да те чују« освојила је певачка група Вретено из Ријеке, друго место КУД ПРОСВЈЕТА Загреб – ПООДБОР Вргин Мост и треће место СКУД ПРОСВЈЕТА ЗАГРЕБ – ПООДБОР »МОРАВИЦЕ«.
Прво такмичарско место Фолклор Балкана Љубљана 2015 освојило је СКУД Просвјета Прњавор, друго СКУД ПРОСВЈЕТА ЗАГРЕБ – ПООДБОР РИЈЕКА, КУД ПРОСВЈЕТА Загреб – ПООДБОР Вргин Мост, те треће КУД Пронија Прњавор.
Наступили су и песници добитници ЗЛАТНОГ ПЕРА који су дали посебан печат манифестацији.
Најављен је програм манифестације за следећи дан и подељене награде победницима фолклорима, који су у одвојеном делу програма изгласани од стране стручног жирија.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРОГРАМ ТРЕЋИ ДАН

Културни дефиле незадовољства почело је испред православне цркве »Ћирила и Методија«.
Скупштине општине Бежиград у 12:30, а настављена је улицама Љубљане до центра града, а завршила код Прешерновог споменика, на великом Прешерновом тргу у Љубљани.

Добитници овогодишњег Златног пера, Виолета Божовић, Богдан Кукољ и Љубомир Вујовић говорили су своју поезију, а затим су уследили наступи српских Културно уметничких друштава из Хрватске, Србије, Словеније и Републике Српске.

Наступи ових уметника су изазвали буру одушевљења и аплаузе људи који су са свих страна пристизали да сликају и да одају признање наступима и највећем нивоу културне поруке протеста који је имао задатак да скрене пажњу словеначких власти на тренутни положај српског народа у Словенији.

Посебну пажњу је изазвао наступ г. Мирослава Матића гуслара из Лесковца, који је унаточ својим годинама, а има преко 85 година, присутнима дочарао лепоту традиције и звука гусала, које су изазвале велику пажњу словеначке јавности која је присуствовала овим чудима на тргу. Добитница овогодишње прве награде Златно перо, Виолета Божовић је у име поруке позива на уједињење српског народа у Словенији, говорила песму „Пробуди се Србијо“.

У интервјуима датим медијима је истакла да је „словеначки народ добар и вредан народ који цени своју културу и да очекује да исти тај народ разуме и цени културу других мањинских народа који воле Словенију као земљу, а труде се да очувају свој матерњи, у овом случају српски језик, културу и обичаје. Разнородност различитих култура само даје већу лепоту земљи која је богата различитостима и да верује да је дошло време да се српска заједница у словенији уважи и испоштује кроз права која су гарантована свим другим мањинама у Словенији и шире.“

После прекрасног достојанственог наступа свих присутних на Прешерновом тргу, свечана поворка се упутила ка порти српске православне цркве где је у наставку дана уприличен програм са којим је званично завршено тродневно културно обраћање Удружења српских књижевника Словеније и Савеза српске дијаспоре Словеније који су били и организатори скупа.

Програм је почео наступом гуслара уз слоган – „онде где се чују гусле, и црквена звона заћуте“.
Уследио је свечани говор председника Удружења српских књижевника Словеније, проф. Саше Гајића, који се у уводном говору осврнуо на протекле догађаје и поздравио присутне уз осврт на стање српског народа у Словенији.

После његовог излагања су наступили фолклорни ансамбли из Србије, Хрватске и Републике Српске, после чега су објављена имена девојака које су се кандидовале и освојиле награду у такмичењу МИСС Српског фолклора – Љубљана 2015.

Прво место је освојила Јана Радуљковић из Прњавора, РС
Друго место је освојила Тамара Алексић из Прњавора
Треће место је освојила Јелена Јеце Јанчић из Ријеке – РХ

Најлепши део ове манифестације избор за МИСС српског фолклора ЕУ. За III. међународни конкурс за избор МИСС српског фолклора ЕУ пријавило се 97 кандидата (лепотице) из 9 држава али жири са председницом госпођом Виолетом Божовић морао је изабрати само три лепотице и то: друга пратиља Јелена Јеца Јанчић, прва пратиља Тамара Алексић, а као МИСС фолклора проглашена је Јана Радујковић из Републике Српске – Прњавора.

Тако да је жири у саставу – Игор Митић, Светлана Војводић и Виолета Божовић, једногласно  донеo одлуку која је потврђена и на самој додели признања,одушевљењем и одобравањем присутних.
Од пријављених кандидаткиња, десет је ушло у најужи избор, од чега је жири једногласно изабрао три најлепше кандидаткиње. На завршној свечаности одржаној 30.08.2015, која се презентовала у склопу традиционалне културно уметничке презентације »Весели дани српске дијаспоре Словеније« испред православне цркве Ћирила и Методија у Љубљани, уприличен је достојанствени програм који је оставио утисак на присутне. Културно уметничка друштва су изводила традиционалне игре, певачке групе, а наступили су и песници овогодишњи добитници Златног пера, а програм је започео са изведбом Мирослава Матића из Лознице уз слоган »Онде где се чују гусле и црквена звона ућуте«. После завршетка званичног програма наступио је Бенд »Весела срца« уз водство Младена Ћосића из Јесеница, који је изведбом великих хитова народне музике направио програм за памћење.

Председник жирија за избор МИС СРПСКОГ ФОЛКЛОРА ЕУ књижевница Виолета Божовић
је истакла да „лепота удружена са младошћу и скромношћу наших прелепих девојака је попут сунца које обасјава свет“.
По духовној лепоти све три кандидаткиње су заслужиле прво место, а по физичким одликама, за овај избор су одлучивале нијансе.

Организатори су се захвалили медијима. Гостима и свима који су својим учешћем допринели великом успеху презентације.

Генерални спонзор догађаја је ИНСТИТУТ ПРЕВЕНТ, ЉУБЉАНА.

Ове традиционалне годишње тродневне културно уметничке презентације са заједничким називом 7. »ВЕСЕЛИ ДАНИ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ СЛОВЕНИЈЕ« финансијски су омогућили:

1. Савез српске дијаспоре Словеније,

2. Удружење српских књижевника Словеније,

3. Српско удружење Словеније »Стеван Синђелић« Љубљана,

4. Публициста господин Саша Гајић,

5. Српско удружење »Косовка девојка« Љубљана,

6. Директор Института Превент Љубљана Милан Гајић

7. Окрепчевалница »ЗОКИ« Зоран Јовановић с.п. Љубљана,

8. Милорад и Ружа Савић

9. Драгослав и Томка Драгосављевић

10. Јавни склад за културне делатности Љубљане и РС,

и наравно генерални спонзор Институт Превент Љубљана.

miss

Институт превент Љубљана

Фирма ограничене одговорности настала је 1990. године, као предузеће за целокупно решавање превентивне проблематике заштите на раду, противпожарне заштите човекове околине.
Дакле, време од 25 година, пре свега несебичног превентивног рада и успешности управо чини огледало добре организације. Наравно, захвала иде и свим бројним стручњацима ове институције и њезиног деловања, као и дугогодишњем директору и власнику фирме г. Саши Гајићу.

Успешно реализовани различити пројекти широм Словеније, бројне стручне књиге из различитих делатности, самохвали морамо бити, да су поједине од њих одређене као обавезно стручно градиво за више и високе школе. Како да не, када су их стварали словеначки врхунски угледни стручњаци. Дакле, главне делатности фирме обухватају: анализе, образовање, оспособљавање, саветовање, прегледи, мерења, заступања, заложништво, производња и трговина.
Институт се од 2009. до 2011. године нашао у свом веома тешком положају, тако да своја већа потраживања није могао наплатити у вези бројних стечаја Веграда итд. Наравно, таква потраживања у вези субјективних и објективних разлога била су отписана.
Мада са великим залагањем уз Божју помоћ, већ у три задње године „стали су поново“, како кажу, „на зелену грану“, тако да су веома успешни да су почели да запошљавају нове кадрове, а недавно су организовали и свој студио у коме запошљавају искључиво младе студенте.

„Свакако, планирамо до краја године запослити и додатне раднике. Сви млади који желе радити и зарадити, нека се јаве код нас, верујемо да ће бити успешни и задовољни. Бићемо мало самохвали у години 2013 и 2014 добили смо и цертификат међународне бонитетне куће, тако да смо од око 1.800 фирми у Словенији уврштени међу 2о најбољих“, рекао је о раду Института г-дин Саша Гајић.

Тако су се весело и успешно завршили и ови седми по реду Весели дани, захвалницом председника Саше Гајића, као организатора, свима који су присуствовали и учествовали на 7. „Веселим данима српске дијаспоре у Словенији“.

11146206_1560583717526327_3403343752064577645_n

———-

http://wp.me/p1Fuk8-Kwf

4. 09. 2015. УСКС и ССДС Словеније ел. поштом, dijaspora.wordpress.com, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Пуно хвала организаторима, на обавештењу, има нас пуно који би пратили овај манифест кад би нас какогод обавештавали, као и свугде Срби су разбити и не сложни, па тако и у овој малој заједници. Питам се дали имају информацију колико нас је у Словенији, било би добро да се упознамо?

    Свиђа ми се