АКТУЕЛНО

Хрвати спречили Израелце да сниме документарац о усташким логорима за Србе на Пагу


Мештани Пага љути јер их стално подсећају на злочине предака
Мештани Пага љути јер их стално подсећају на злочине предака

Па нису ваљда Израелци мислили да ће тек тако моћи да дођу у постојбину усташа и да снимају филмове о истребљивачима Јевреја, Рома и Срба? Израелска ТВ екипа, наиме, намеравала је да на острву Пагу сними документарни филм о усташким логорима успостављеним почетком Другога светског рата у ували Слана и Метајни, али су их у томе спречили мештани Метајне који су позвали полицију због „неовлашћеног снимања школе“. Израелска ТВ екипа је тако морала да напусти хрватско острво и то у пратњи полиције. Снимање ће наставити на Петровој гори.

Почетком Другог светског рата концентрациони логори успостављени су у ували Слана на Пагу, а у њима се налазило више хиљада Јевреја, Срба и Рома, углавном са загребачког и госпићког подручја.

Са израелском екипом на Паг је стигао и Дани Новак, 70-годишњи Јеврејин из САД који је за ХРТ рекао да је дошао да истражи место на којем су били његови бака и дека.

– Знам да су били заточени у једној кући у Метајни – рекао је.

Представница јеврејске националне мањине града Загреба Сања Зоричић Табаковић рекла је да је полиција на Пагу Израелцима прво одузела пасоше, а да се касније коректно понашала.

Из полицијске управе личко-сењске саопштили су да су у суботу у 17.50 сати полицијски службеници Полицијске постаје Новаља примили дојаву грађана да у Метајни више особа снима школу. Полиција тврди да ТВ-екипи нису одузимали путовнице.

Мештани Метајне рекли су за ХРТ да ништа не знају и да су увређени јер стално долазе екипе које снимају куће у којима су наводно били логораши, што један од мештана негира да се икада десило.

——-

ПОВЕЗАНО:

*Миленко Јахура: На острву Паг, мјесту најужаснијег хрватског логора смрти за Србе, постављен је православни крст

*Шокантно је што већина данашњих Срба не би знала ама баш ништа рећи када би их питали – Шта је Јадовно?

*ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА: Стазама јадовничких мученика 19. и 20. јун 2015. године (видео)

*НИСМО ЗАБОРАВИЛИ: 73. ГОДИШЊИЦА КРВАВОГ УСТАШКОГ ПИРА НА ПАГУ И ВЕЛЕБИТУ

*ЈАДОВНО НИЈЕ ПИР ШАКЕ УСТАША, ВЕЋ ЗЛОЧИН ХРВАТСКОГ ДРЖАВНОГ ПРОЈЕКТА

*ЗАШТО СЕ ОДРИЧЕМО ЖРТАВА ГЕНОЦИДА?

*Страдање србске деце: AНЂЕЛИ У ПАКЛУ “НДХ”

Усташе су српску децу клали, набијали на бајонете, кували у казанима, живу бацали у бунаре, јаме и пећине, гушили отровима и содом, уништавали глађу, жеђу и хладноћом и на све могуће начине а усташка пропаганда настојала је свим силама да прикрије истину о страдању те невине деце како тада тако и данас послије толико година. Веома чест случај је био и спаљивање српске нејачи, а посластица им је било да у колијевку ставе сламу па запале, и тако би изгорило и дијете и колијевка. Оваквих случајева је било много. У околини Глине су усташе ухватиле 25-оро српске деце, повезали им руке на леђа жицом и поредали укруг око сијењака тако да су им ноге биле унутра. Сијењак су запалили а деци су изгореле ноге до кољена, након чега су их усташе бацили на цесту где су деца умрла у највећим мукама. Свједоци говоре како су у Маглају усташе муслимани и цигани често пролазећи пјевали: “Павелићу када ћеш нам рећи, да идемо српску децу пећи!“
У усташком стану у Грачацу су српску децу сјекли живу, вадили им џигерице, пекли на жару и давали мајкама да једу, а оне су јеле мислећи да је то животињско месо. Миле Бајић, земљорадник из Габрића свједочи да је кад се вратио из збијега пред усташама кући, нашао на огњишту под цријепом своје шетомјесечно дијете печено. У Дивоселу су на Илиндан 1941. године усташе пекли двоје деце на ражњу и тјерали Србе да једу месо. Оваквих примјера је безброј.

———

http://wp.me/p1Fuk8-KCH

7. 09. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »