АКТУЕЛНО

Љубиша Зубац: Кад нам лето донесе 5:0 а Вивалди засвира „Four Seasons“


фото: илустрација

фото: илустрација

Сунце има јако добре стране и кроз дугу историју сведоци смо да су многе, чак и напредније цивилизације од данашњих, знале за то па су га користиле зарад опстанка, а многе су га сматрале божанством и извором живота. Сунце то и јесте.

Како и бива, старије и мудрије цивилизације су, међутим, углавном нестајале пред налетом нових; наишле су технолошке савремености, наишао је и изум – глобална демократија.

Сада већ као напредни део тог светског изума, у корак са његовим променама, још увек тражимо одговоре на животна питања. Дешифрујемо уклесане споменике, анализирамо грађевине, посматрамо храмове, тумачимо календаре, откривамо гробове. Али тешко ћемо ту наћи одговоре на оно што смо сами уништили.

Од свега доброг нашег Сунца ми смо прихватили само једну његову лошу особину. Опако зна да удари у главу.

Недавно, али и очекивано потписивање четири споразума којима се дефинитивно доказује штетан утицај Сунца, изазвало је хвалоспеве епских размера. ТВ апарати су се прегрејавали, „слободномислећи“ новинари презнојавали хватајући сваку златну реч Божанства, стизале су похвале и охрабрења од оних 19 земаља што су деци бацале бомбоне пре 16 година, а неки и славили уз сирене и заставе, како се и прослави свака спортска победа у Срба.

На први поглед просечног Телетабиса, победа од 5:0 била је повод за целонедељно боловање уз хектолитре пива и ракије, роштиљање, целивање ТВ екрана, заокруживање датума на пожутелим календарима. Али…

…Тамо куда су се окретали ови који су славили, надам се да знају да ће им управо разлог тог славља ускоро ускратити полукружно окретање код већ легендарног моста. Од сада, када се уђе у Косовску Митровицу, окретање на новом кружном току ће бити и једино могуће – јер се даље неће моћи.

Од скоро 1.200 метара дужине овог града остаће нам око 750 за све могуће маневре моторним возилима. Да ли је сада неком нејасно зашто се прошле године кренуло са изградњом овог UFO-дрома? Ако није, налево круг.

Они које наше Сунце још увек није ударило у главу, сећају се да пројекат „Улица мира“ ни из два покушаја није заживео, па не верујем да ће и сада. Ми смо то шеталиште премерили тако да знамо где је која жвака на асфалту залепљена, у ком излогу има паучине, из ког кафића ће се чути која песма. Знам поуздано да деца неће возити више аутиће на тргу „Браћа Милић“, ако се у неком остатку и задржи трг у част ових погинулих несрећника једне мајке опет пре 16 година, јер проширивање улице “Сутјеска” слути на повезивање са Колашинском баш том трасом. Али оно што још сигурније знам јесте то да ће шеталиште од „налево круг“ кружног тока, па све до некадашње робне куће Lux, бити спојено веома мудром одлуком.

Е додуше, не знам ко ће са наше стране испружити корак некадашњим корзом – овом стазом Мудре одлуке, али добро знам да из супротног смера има заинтересованих свих старосних доба, нарочито оних виталнијих, нарочито после утакмица…

Ето, ода радости! Митровичка кнез Михајлова тако неће бити пуста, већ врло жива и несташна, макар из једног сигурног правца.

Да се још кратко позабавим телекомуникацијама, па енергетиком. Зар стварно мислите да ће све бити исто? Па довољно је што ће у међународним телефонским именицима од сада осванути и тзв. Република Косово са својим позивним бројем. То ће се штампати и у агендама, планерима, нотесима, туристичким картама, ауто мапама, географским атласима и нигде неће писати да је власник тог броја Република Србија. Тако да треба обавестити и рођаке и пријатеље из иностранства да сте се преселили у другу државу. Прст у око је што ће и на свакој интернет регистрацији бити потребно да унесете свој позивни број. Када то урадите, аутоматски ће вам се дописати и назив ваше државе а то неће бити Србија. Је л’ треба да вам кажем и да приликом отварања налога на друштвеним мрежама, потребна је иста процедура?

Каква је судбина Telenor-ове 063 мреже као и VIP? Па наравно да нам то нико није рекао, док славимо победу чисту – 5:0!

Када је енергетика у питању, ту још увек ради она стара „Хоћете ли да имате струје или нећете“ и прича се завршава чим крену полупразни замрзивачи да се топе, синдикалне полутке да смрде, а ТВ апарати престану да емитују ријалитије са дна септичке јаме.

Онај сноп топле светлости који чекасмо као озебло Сунце око којег су се на далеком хоризонту ломила копља, дигла сцила и харибда*, у народу познатији као ЗСО, коментарисаћу за крај цитатом самог договора: „…у складу са Законима Републике Косово“.

А, шта кажете? Добро нас је ово Сунце опалило!

Четири споразума – наша четири годишња доба су нам одузела све што нам није ни требало. Србија се надала да ће тиме добити отварање неких поглавља која су требало да буду отворена још пре две године, али ће њени западни пријатељи можда донети одлуку да то учине на пролеће 2016, само док прође ‘мигрантска криза’.

Како нама споро лети време! Зато уживајте у победи чистој као суза сирочета – 5:0 док баш нама Вивалди свира „Four Seasons“!

Савет за продужено лето: Чувајмо се злог Сунца, слепо верујмо нашем Божанству, уживајмо у музици. Сунце најздравије сија у његовом храму. Осавременимо се и научимо и налево круг – Кад могу они до Кнеза, можемо и ми преко Кнеза до Драча! Неће нам бити први пут.

Зар нисте знали да Сунце може и да ослепи?

 

Љубиша Зубац

———-

* У грчкој митологији Сцила и Харибда су морска чудовишта.
Сцила живи испод глатког високог гребена. Она има дванаест ногу и шест дугих вратова. На вратовима су страшне главе са по три низа зуба којима прождире све што поред ње прође. Одисеј јој је као данак дао шест својих другова, како би избегао још страшнију Харибду.
Харибда живи испод стене на којој расте смоквино дрво, недалеко од Сциле. Она три пута дневно гута морску воду и све што се у њој нађе и три пута то из себе избацује.
Бити између Сциле и Харибде је метафора која илуструје безизлазност ситуације тј. да се између два зла мора изабрати једно.

———

http://wp.me/p1Fuk8-KCf

7. 09. 2015. KoSSev, за ФБР приредила Биљана Диковић