АКТУЕЛНО

ОКУПИРАНЕ ТЕРИТОРИЈЕ: „Бриселски споразум“ и битка за Суви До


ким
Споразумом у Бриселу предвиђено је и да северна и јужна Митровица до 10. октобра реше све своје граничне проблеме, а највише их је у мултиетничким насељима Суви До и Брђани, где је тешко нацртати општинске међе. Што се Брђана тиче, проблема не би требало да буде, јер је свима јасно да је ово насеље на територији општина северна Косовска Митровица и Звечан.

Међутим, Албанци из јужног дела града у Брђанима годинама граде објекте и тврде да их у томе не може спречити српска администрација. У Брђанима је последња гужва забележена летос и од тада је мирно јер сви чекају да виде у чијој ће надлежности бити ово насеље.

Суви До (Горњи и Доњи) географски се налази у северној Косовској Митровици, али Срби имају разлога за бригу. Статутом општине Северна Косовска Митровица предвиђено је да се у складу са чланом 5. Европске повеље о локалној самоуправи граница општине не може мењати без пристанка грађана и референдума. Према овом статуту Суви До катастарски припада општини северна Косовска Митровица.

Међутим, према косовском Закону о административним границама општина, пре него што су централне власти одобриле статут Северне Митровице, Суви До припојен ка катастарској зони јужне Косовске Митровице. Потом је то потврђено статутом јужног дела града.

Ко ће победити и да ли ће се тражити неки компромис још је неизвесно. За сада из оба дела града категорички поручују да је Суви До њихов и да га нипошто неће дати.

Споразумом из Брисела договорено је да реконструкција и проширење главног моста у Косовској Митровици који дели северни и јужни део града почне 15. октобра и заврши се до лета 2016. године. За то време мост ће бити затворен за саобраћај.

Према споразуму у Бриселу, Парк мира на српској страни биће уклоњен, на мосту ће бити дограђене бициклистичке и пешачке стазе, а на прилазима мосту биће изграђени кружни токови преко којих ће се регулисати режим саобраћаја. Радове ће надзирати градоначелници српског и албанског дела града.

Међу Србе само пешке

У северној Косовској Митровици планирана је реконструкција централне Улице Краља Петра која ће бити претворена у пешачку зону. Тргу испред моста где се често демонстрирало такође ће бити пешачка зона, па ће возила из јужног дела града морати чим пређу мост да скрену ка Бошњачкој махали или насељу Три солитера. У центар северне Митровице, како су желели Албанци, возилом се неће моћи. Постоји и српска верзија да ће мост на Ибру после реконструкције служити само пешацима.

***

 

ПОДСЕЋАМО:

КОСОВО ЈЕ СРБИЈАА

СРБСКИ НАРОД, ПРЕМА СВЕМУ ОВОМ ДО САДА, АЛИ И ПРЕМА ЉУДСКОМ ПРАВУ НА ЖИВОТ И ЛИЧНУ ИМОВИНУ, УСТАВУ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ И МЕЂУНАРОДНОМ АКТУ СБ УН 1244, ТРЕБА ДА ЗАХТЕВА ХИТАН ПРЕКИД ТЕ ГНУСНЕ ПОДВАЛЕ СРБСКОМ НАРОДУ ЗВАНЕ БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ, ЈЕР ТО ЈЕ ИСКЉУЧИВО ПРОТИВ ИНТЕРЕСА СРБА И СРБИЈЕ!!!

*

Бриселски споразум од 19. 04. 2013. године није постао део правног система Републике Србије. Он нити је ратификован као међународни уговор, нити је унет у наш правни систем у некој другој форми у виду измене Устава, закона или слично. У правном смислу тај Споразум ни не постоји.

Свако онај ко би покушао да примени Бриселски споразум без његове инкорпорације у правни систем Србије, ставио би тај политички договор изнад важећег Устава и закона, те би тиме починио акт отвореног и бесправног насиља. Начело уставности и законитости подразумева обавезу свих и свакога да се придржава Устава и закона. То се односи и на државне органе који су у вршењу државне власти ограничени важећим Уставом и законима. У противном залази се у сиву зону насиља и самовоље државне власти.

Са друге стране, свако онај ко се супротстави спровођењу Бриселског споразума налази се на терену важећег Устава и закона и за то не сме да сноси никакве последице.

* Славка Којић: НЕЛЕГАЛНОСТ, НЕЛЕГИТИМНОСТ И НЕРЕГУЛАРНОСТ „ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА“ ОД 03.11.2013.

———

http://wp.me/p1Fuk8-KGb

9. 09. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић