Љиљана Јовановић

НОВОСТИ: Оболеле пчеле траже лековито биље да се лече – истраживање


pcelice 1

10. 09. 2015. ФБР превод Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

Када бумбари оболе од неких стомачних паразита, они посећују биљке и цветове који садрже нектар и полен, који за њих имају лековита својства, објављено је у новом истраживању, у коме се указује на могућност да би тренутни пад у бројности популације ових инсеката, могао бити надокнађен садњом лековитог биља.

pcelicee

У претходном истраживању су у цветном нектару пронађени иридоидни гликозиди или њихови секундарни метаболити, који смањују бројност паразита код пчела – Bee Disease Reduced By Nature’s “Medicine Cabinet,” Dartmouth-Led Study Finds.

У том истраживању су научници са Дармут Колеџа, Универзитета у Вермонту, и Универзитета Колорадо-Булдер, повећали концентрацију два иридоидна алкалоида: Аукубин, и Каталпол – у биљкама: Chelone – “Корњачина глава” и мочварним биљкама које су пчеле посећивале. Експериментисали су у источном делу Северне Америке. Неким биљкама су додаване велике количине иридоидног гликозида, док је другим биљкама количина била разређена на половину са шећерном водом.

Истраживачи су утврдили да су заражене пчеле, које су имале репродуктивне и дигестивне проблеме, највише волеле биљке са највећом концентрацијом иридиодног гликозида. Ови резултати су објављени у магазину Ekology.

ekology
“Показали смо да пчеле могу бити способне за самолечење, мењајући своју исхрану када су инфициране, тако да повећавају уношење биљних секундарних метаболита” – изјавила је старији аутор овог истраживања Ребека Ирвин (Rebecca Irwin) са Државног универзитета у Северној Каролини, која је раније радила на Дармуту, објавио је phys.org.

ppp

Истраживачки тим је утврдио да ће пчеле преносити више полена са оних биљака које имају високу концентрацију иридоидних гликозида у нектару.

“Секундарни метаболити су често присутни у полену и нектару биљака, мада њихова функција није још сасвим разумљива“ – рекао је водећи истраживач Лиф Ричарсон (Leif Richardson), бивши студент на Дартмуту, а сада члан Универзитета у Вермонту.

“Овим истраживањем смо показали да ове материје могу да утичу на размножавање биљака, преко сложених интеракција у које нису укључени само опрашивачи, већ и њихови природни непријатељи”.

Од животне важности за опрашивање биљака је велика бројност пчела, а њихова популација се веома брзо смањује у читавом свету због уништавања станишта, коришћења пестицида, и болести пчела.

У мају је Агенција за заштиту животне средине САД, објавила нове прописе за коришћење пестицида, са циљем да се заштите популације пчела током одређених периода године.

Ово је део предлога Обамине администрације и њихове Националне стратегије за побољшање здравља пчела и осталих опрашивача. Власти желе да утроше више од 82,5 милиона долара, на истраживање пчела у следећој буџетској години, што је више него дупло у односу на овогодишњи износ од 34 милиона долара.

***

„КОРЊАЧИНА ГЛАВА“ – Chelone

(Извор РТ, објављено: 4. септембар 2015; 18:14)

*кратки линк за дељење текста – http://wp.me/p1Fuk8-KIk