АКТУЕЛНО

Закаснела видовитост европских политичара


10.9. 2015. Фонд Стратешке Културе
Коментар Бориса Степанова

Неки лидери ЕУ су најзад отворено почели да говоре о главним разлозима  садашње трагичне ситуације са избеглицама који су нагрнули у Европу. Ових дана је чешки премијер Богуслав Соботка изјавио: „Миграциона река се неће смањити све док не буде решен проблем  војног конфликта у Либији и Сирији“.

irak-sirija-bombardovanje-03-foto-reuters_f (1)Када је авијација НАТО-а бомбардовала Либију, а САД започеле грађански рат у Сирији и Ираку нико није посебно размишљао шта ће се десити после тога.

Највероватније је да су се у Пентагону и штабу Алијансе надали да ће се све завршити „брзим формирањем демократије“ на амерички начин. Пошто су отворили „блискоисточну Пандорину кутију“  Барак Обама, Ангела Меркел и Франсуа Оланд су практично допринели рађању ИСИЛ-а и катастрофалној сеоби неколико милиона људи из Сирије, Ирака и других земаља Блиског Истока.

Нафтни гиганти су хтели да дођу до јефтине либијске и ирачке нафте у неограниченим количинама, а као резултат „таквог бизниса“ Европљани стењу од поступака илегалаца  у  Мађарској, Аустрији, Грчкој, Немачкој, Србији. И то не може брзо да се заврши.

Зато  очигледно у томе треба тражити разлог што многи у Европи предлажу да се једноставно новцем отарасе незаконитих имиграната или да тај проблем просто стресу пребацивањем на Турску, Либан и Јордан. Спремни су да дају милионе евра да Анкара, Бејрут и Аман преузму на себе издржавање досељеника, саградили би стотине логора за мигранте, и успут би пресекли  све могућности за масовну сеобу у Европу.

У многим европским престоницама се често чује да уколико се ситуација са избеглицама не промени – стари континент ће кроз 30 – 40 година „постати муслимански“, а хришћани ће се наћи у ситуацији у којој су сада њихови  истоверци на Блиском Истоку.

Москва је више пута упозоравала западне политичаре о погрешним корацима у Либији, Сирији, Ираку. Међутим, Вашингтон и Брисел нису чули разумне савете и створили су блискоисточни хаос који ће на крају да распетљавају  обични порески обвезници Немачке, Мађарске, Словачке, Чешке, Аустрије. Јер само у овој години Европа треба да прими преко 1,5 милиона избеглица.