Љиљана Јовановић

ИЗУЗЕЋЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Француска се придружила зеленом таласу забране ГМО усева у Европи


gmo-free-france

У заједничкој изјави у четвртак министра екологије, одрживог развоја и енергије Сеголен Ројал (Ségolène ROYAL) и министра пољопривреде Стефана Ле Фола (Stéphane LE FOLL), објављено је да је Француска одлучила да затражи од Европске комисије чврсто одустајање од узгоја ГМО усева.

Француска је одлучила да затражи од Европске комисије да њену националну територију искључи из програма дозволе гајења 9 ГМ варијетета кукуруза, који су већ добили дозволу (1 ГМ варијетет кукуруза –МОН9810 /1 GM Maize variety – MON9810/) или још увек чекају дозволу ЕУ.

Изјава је завршена следећим речима: “Ова одлука је у складу са Актом од 2. јуна 2014, којим се забрањује гајење ГМ кукуруза, који је подржао Стефан Ле Фол. Ово је део веома важног прогреса који је направио нови европски оквир у примени ГМО узгоја у чему је Француска имала водећу улогу. Ова директива омогућава државама чланицама да захтевају изузеће њихових територија од већ постојећих дозвола за ГМО или од оних које су тек у разматрању”.

Autorisation de mise en culture de maïs OGM: le Gouvernement confirme le moratoire (PDF, 88.79 Ko)

mais

Француска се сада придружила Грчкој и Летонији, у захтевима за одустајање од гајења ГМ усева. Немачка и Шкотска су већ изјавиле да ће ићи истим путем.

Немачки министар пољопривреде Кристијан Шмит (Christian Schmidt), обавестио је Немачку државу у августу, о намери да искористи нови европски закон који је усвојен у марту, да забрани узгој ГМ усева. Ово је било праћено изјавом Шкотске владе, почетком месеца, да ће они предузети сличне акције, да би заштитили чисто зелено стање Шкотске.

Немачка изјава је дошла истовремено кад је Професор Карло Лејферт (Carlo Leifert), Професор еколошке пољопривреде на Универзитету у Њукаслу, изјавио да сматра да су Шкотске власти потпуно у праву због забране ГМ узгоја, и да ће “бити сигурно неке економске користи од тога што би се Шкотска сматрала потпуно Зеленим регионом, без присуства ГМ усева“.

 

ss

“Sustainable Pulse” објавио 17. 09. 2015

——–

http://wp.me/p1Fuk8-L20

23. 09. 2015. ФБР превод Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић