АКТУЕЛНО

ПОСЛЕ ТРИ МЕСЕЦА ИЗОЛАЦИЈЕ: Дорин у притвору још две недеље?


dorin

Хапшење швајцарског држављанина српског порекла Александра Дорина, чије је право име Борис Крљић, у његовом стану у Базелу и после три месеца је обавијено велом тајне. Иако званична оптужница Србина, независног истраживача и аутора више књига које побијају званичну верзију злочина у Сребреници, терети за трговину канабисом, многи познаваоци и пријатељи оптуженог сумњају да се у позадини читаве приче налазе политички мотиви, будући да је Дорин аутор књиге „Сребреница – како се заиста збило“ и да му је и раније прећено због тога што у својој књизи руши тезу о геноциду и негира да је у Сребреници убијено између 7.000 и 8.000 људи, тврдећи да је у питању око 2.000 убијених војника армије БиХ и да убистава цивила није било.

У намери да сазнамо шта је од свега истина и права мера ствари, редакција „Вести“ је успела да контактира Дориновог адвоката др Штефана Зутера из Базела, који је пристао да за наше читаоце ексклузивно одговори на нека најважнија питања и недоумице везане за његовог клијента.

У првом реду нас је интересовало да сазнамо како се Дорин тренутно психички и физички осећа после три месеца проведена у притвору.

– Господин Крљић је добро с обзиром на околности у којима се налази. Наравно да притвор није пријатна ствар. Међутим, у поређењу с другим особама у сличној ситуацији, он показује висок степен стабилности – одговорио је, додуше дозирано и правнички штуро, адвокат ухапшеног Србина.

Он је потом демантовао да Доринов случај није заведен и да не поседује број акта, јер се то, како је рекао, „подразумева“. Везано за оптужницу и тежину дела за које се његов клијент терети, Зутер није желео да одаје много тога.

– О оптужбама против господина Крљића можемо да говоримо после његовог пуштања из притвора. Молио бих стога за разумевање, јер због процеса који је у току не могу да дајем никакве информације о било којим доказима. Могу да кажем само то да је свакако тачно да се у овом случају веома рестриктивно поступа – било је све што смо сазнали на тему оптужнице против Дорина.

Адвокат Зутер је потврдио да је 11. септембра судија одбацио захтев за условно пуштање Крљића, али да је том приликом судија констатовао да продужење притвора треба ограничити на четири недеље.

Захвалан због разгледница подршке

На питање да ли Дорин добија разгледнице подршке у затвору и шта српски писац мисли о акцији у којој и „Вести“ интензивно учествују, адвокат Зутер је потврдио да његов клијент добија разгледнице и да је „веома захвалан због те акције“. Бранилац Александра Дорина је на крају поручио да је по његовом и по мишљењу његовог клијента у овом тренутку непотребно укључивање још неког адвоката у одбрану.

– Из тога се може претпоставити да ће господин Крљић бити пуштен из притвора после тог рока. Међутим, не може се искључити могућност да ће тужилац поднети још један захтев за продужетак истражног притвора. Ипак, то продужење је мало вероватно – сматра др Зутер.

Швајцарски адвокат је сагласан да постоји много приговора на судску процедуру, али о томе ће се изјаснити „тек после договора са Дорином и након пуштања из притвора“.

Неумољив и хумани адвокат

Адвокат Штефан Зутер из Базела је годинама познат као неумољив адвокат који заступа клијенте из најразличитијих друштвених слојева. Националну популарност доживео је 1998. као заступник финансијског спекуланта Вернера К. Реја. Од тог спектакуларног процеса, Зутер је увек био ангажован на процесима интересантним за медије, али је преузимао и мање познате случајеве, а својим хуманитарним ангажовањем је допринео да се реализује више од 40 пројеката на Мадагаскару и у Уганди. Због тога га је 2010. године папа Бенедикт одликовао Грегоријусовим орденом, једним од највиших признања Ватикана.

16619638697359868254

————

http://wp.me/p1Fuk8-L5a

25. 09. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

3 replies »