АКТУЕЛНО

Аустралија – Наночестице пронађене у популарној храни, упркос поновљеном порицању стручњака


Нова истраживања су пружила доказе о раширеној пракси коришћења наночестица у популарним производима упркос негирању служби за контролу хране, које су тврдиле да нема потребе да се храна тестира на присуство тих честица.

1421215108318
Естхер Хан, Уредник за потрошачке послове
Извор: The Sydney Morning Herald, 17. септембар. 2015;
За СРБски ФБРепортер превела Љиљана Јовановић

_____

У популарним лилихипима, сосевима и преливима, нађене су честице нано димензија за које је национална служба за контролу хране дуго тврдила да се не користе у храни која се производи у Аустралији.

Годинама је Аустралијска и Новозеландска служба за стандард хране тврдила да постоји “мало доказа” о присуству нано честица у узорцима хране, јер ниједан произвођач није донео узорке на тестирање. Зато није било, и нема података да се нано честице нерегуларно користе.

Изнервирани инерцијом по којој се радило, група за заштиту животне средине, “Friends of the Earth” направили су тест којим је нађено присуство потенцијално опасних наночестица Титанијум диоксида (ТiО2 ), и Силицијума (silica) у 14 популарних производа укључујући ту Mars’ M&Ms, Woolworths-ов бели сос, и “Praise” прелив за салату.

Наночестице Силицијума су нађене у Магијевом сосу за печење. Фото: Аризона државни универзитет.

Наночестице Силицијума су нађене у Магијевом сосу за печење. Фото: Аризона државни универзитет.

“Из Службе за стандард хране Аустралије и Новог Зеланда, FSANZ (Food Stаndаrds Austrаliа New Zeаlаnd) су стално изјављивали да нема доказа за то и зато нису хтели да раде никакве тестове. Али свих 14 узорака су били позитивни, што је указало да је коришћење нано честица узело широког маха у Аустралији и на Новом Зеланду”- изјавио је Џереми Тегир, активист групе за заштиту животне средине .

“Сви желе да верују да је храна контролисана, тестирана, пре него доспе на полице у продавницама. FSANZ врши експерименте “ин виво” на људима. Они су неопростиво подбацили у њиховој функцији контролног органа” .

Људска влас косе је око 100.000 нанометара дебљине. Нано честице су обично величине 100 nm. А користе се да продуже “живот”- квалитет производа на полицама у продавницама и да побољшају квалитет хране”.

Нема доказа који би навели на закључак да су нано честице Титанијум диоксида које чине производ бељим и светлијим, и нано честице Силицијума, које спречавају згушњавање хране, потпуно безбедне за јело. Постоје подаци да ове материје реагују са имунио системом изазивајући оштећења ћелија.

1442499249096

Наночестице Титанијум диоксида нађене у “Mentos Pur Fresh Gum”. Фoto: Arizona State University

Лабораторијско тестирање 14 узорака из самопослуга , међу којима су били и: Eclipse chewy mints, Old El Paso taco mix и Moccona Cappuccino су тестирани на Државном универзитету у Аризони, где постоји најбоља опрема за тестирање нано честица.

Правилник о храни не захтева да се на етикетама производа обележи и пријави употреба нано честица у храни. Нано Титанијум –диоксид, (Е171) може једноставно бити описан као “Боја 171”. Нано Силицијум (нано Силицијум диоксид) може бити обележен као (Е 551) може бити обележен конвнционално као “Средство против стврдњавања (551)”.

FSANZ је изјавио за “Fairfax Media”, да није утвђен никакав утицај на на здравље, који би могао бити повезан са конзумирањем производа у којима су била присутна ова два типа наночестица.

“Ако Агенција FSANZ буде свесна потенцијалне опасности од ових састојака у храни, организоваћемо састанак поводом ризика и опасности од ове хране и препоручити одговарајуће мере контроле” -изјавио је њихов представник за штампу.

“Значи да је тренутна процена ризика довољна за потврду безбедности постојећих и нових нано – материјала”.

1442552012678

Професор Thomas Faunce је стручњак за нанотехнологије на ANU. Фoto: Supplied

Али професор Томас Фоунс, са Аустралијског националног Универзитета, са Правног факултета и Медицинског факултета, је “Пријатељима Земље” (Friends of the Earth’s), рекао да су тврдње FSANZ “срамота, лаж”.

Рекао је да би од сваког произвођача требало тражити да обележе производе са нано-честицама у храни пре него производ доспе у робне куће, да би купац могао а направи избор при куповини производа на бази поседовања информација о том производу, као што се ради у ЕУ.

“Ово нису природне честице. Истраживања на ћелијама показала су да нано честице Титан диоксида и Силицијума оштећују ДНК и имају штетно деловање на имуни систем код експерименталних пацова”- рекао је он.

“Пресуда је још увек далеко. Али сасвим је сигурно да немамо доказ да су ова средства безбедна”.

Из Вулвордса (Woolworths  су изјавили да сви њихови производи задовољавају Аустралијске стандарде за храну. Међутим питање није било постављено специфично да ли они користе нано-честице титанијум диоксида и нано-силицијума.

“Тамо где користимо додатке храни, они су дозвољени према Правилнику о квалитету хране”- изјавио је представник Вулворда.

Светски гигант у производњи хране и слаткиша (кондиторских производа) Марс, није се изјаснио по питању евентуалног коришћења нано–честица.

Нестле је изјавио да они не користе вештачки произведене нано–честице ни у једном њиховом производу.

„Нано – честице се налазе природно у многим намирницама… Ми користимо мале количине титанијум диоксида и силицијума у нашим производима, а то су додаци храни који су регулисани и дозвољени”-рекао је представник Нестле. 

Из FSANZ су претходно у федералном парламенту изјавили да нису били свесни да су коришћене наноматерије у храни. Рекли су да нису радили тестирања, или нису контролисали произвођаче и увознике да би одредили да ли има нано–честица у храни.

Рекли су да немају доказе који би оправдали коришћење узорака да би одредили присуство нано – материја. Такође је речено да није било пописа нано–материја коришћених у храни у Аустралији.

Из FSANZ су изјавили да су у скорије време ангажовали водећег токсиколога (стручњака за отрове) да изврши контролу нано–материја у храни, а извештај ће бити објављен крајем ове године. (2015)
Прошлог новембра FSANZ су претрпели критике од стране здравствених активиста због одлуке да из својег извештаја одстране онај део који говори о преласку хемијских честица из амбалаже у храну.

Асоцијација за јавно здравље Аустралије је објавила да расте број података о томе да нано-честице могу да имају значајног ризика за здравље, али и ризик за животну средину.

Агенција захтева да владина стратегија о нано технологијама буде регуларни оквир, да водећи се принципом предострожности, обезбеђују уједначен приступ адитвима храни, лековима и индустријским хемикалијама.

“Fairfax Media” су ступили у контакт са CSIRO, научниццима који истражује храну, професором Баш Бандаријем (Bhesh Bhandari), са Универзитета уКвинсленду, и стручњаком за нанотоксикологију, професором Полом Рајтом (Paul Wright) са RMIT Универзитета. Они нису били доступни да коментаришу ову проблематику.

Примедба: ранија верзија овог текста је говорила да Професор Ендрју Мајнард (Andrew Maynard), са Државног Универзитета у Аризони није био доступан за коментар, али због техничке грешке он није добио допис преко мејла, због чега није одговорио.

 

2 replies »

  1. Пошто „хрватска држава“ држи монопол над прехрамбеном индустријом у Србији, да ли се неко у овој држави од политичара запитао, да ли нас хрвати на овакав начин путем нано честица тајно трују и на тај начин врше тихи геноцид над нама Србима?

    Свиђа ми се

  2. .
    To je nama nasa borba dala da imamo … otrove u hrani u trci za vise potrosaca, cija je senka trka za vecim profitom, sto sve zajedno daje pravdanje pohlepe ka smisla i cilja zivota.

    Свиђа ми се