АКТУЕЛНО

Данијела Ружичић: Шта се дешава са 24 спорне приватизације?!


money-question

Приватизација у Србији траје и даље, иако ни спорне до данашњег дана нису решене. Тешко је одредити размере досадашњих приватизација због дељења, пребацивања капитала, административних трошкова, али закључак је да ко се обогатио у приватизацији, ипак треба да нам одговори на питање какав утицај има приватизација на националну економију и друштво у целини!!!

Генерално можемо закључити да су бивша друштвена предузећа коришћена за брзо богаћење бивших и нових политичких режима, без обзира на судбину економије или запослених, ослањајући се на бројне законске пропусте, манипулације, договоре и проценте.

***

Да се подсетимо које су то 24 спорне приватизације:

1. Сартид

„Сартид” је продат из стечаја непосредном погодбом за 23 милиона евра „Ју-Ес стилу”, док су дугови који су се процењивали на 1,7 милијарди долара пренети на државу.

Sartid-Smederevo-670x446

2. Југоремедија

Приватизација „Југоремедије” коју је 2002. на аукцији купило лице које се у том тренутку налазило на Интерполовој потерници, раскинута је и предузеће су преузели акционари. Предузеће је данас у стечају.

Protest radnika Jugoremedije - foto Goran Srdanov (1)

3. Мобтел

Савет за борбу против корупције сумња да је „Мобтел” основан уз озбиљно кршење закона, као и да је Карић већинско власништво стекао под сумњивим околностима. Спорно је, према Савету, и како је Влада одузела фреквенцију и предузеће од првих власника, породице Карић, па формирала „Моби 63”, а затим га продала „Теленору”, 1,5 милијарди евра.

4. Ц маркет

Договор о продаји акција “Ц маркета”, уместо на берзи, 75 одсто акција је купљено за 53 милиона долара.

14306491334c7ba15607d70111090225_extreme

5. АТП Војводина

Предузеће је приватизовано 2004, а купац уложио је 30 милиона евра у изградњу нове аутобуске станице. Градске власти Новог Сада, међутим нису испоштовале договор да затворе стару аутобуску станицу.

6. Лука Београд

Сумња се на катастрофалне процене вредности капитала

7. Национална штедионица

Омогућено Националној штедионици, приватној банци да бесплатно користи опрему и пословни простор бившег ЗОП-а и додељено јој је без конкурса исплата великог дела старе девизне штедње.

stedionica

8. Вечерње новости

Проблем је нетранспарентност власништва у медијима

9. Ветеринарски завод

Сумња се да конзорцијум „Банкома” и „Зекстре” није постојао у тренутку када се пријавио на тендер. Врховни суд је два пута поништио решења донета на основу одлуке тендерске комисије. Агенција за приватизацију је ипак 28. јануара 2005. трећи пут проценила да је понуда исправна.

10. Застава електро Рача

Предузеће је у стечају, а Савет указује на пропусте Агенције за приватизацију при контроли извршења уговора о приватизацији, који је 2006. закључен с Дејановићем. Документација коју је Савет анализирао указује и на ненаменско трошење средстава која је „Застави електро” одобрио Фонд за развој.

20048246944c34536ac6917361591825_extreme

11. Технохемија

Агенција за приватизацију је раскинула уговор с купцем „Технохемије”, због неизмирених обавеза. Савет је указао Влади да се већи део некретнина „Технохемије” налази на локацији обухваћеној променама урбанистичког плана којима је промењена намена дела земљишта у Луци Београд.

12. Срболек

Комисија за хартије од вредности је 2007. утврдила да су предузећа преузела контролу над фабриком лекова „Срболек”, а да нису дала понуду за преузимање акција и наложила да се продају акције. Формално је извршен овај налог, али је „Срболек”, банкротирао 2011. године.

parice

13. Шинвоз

Предузеће је у стечају од новембра 2007. Агенција за приватизацију је три године омогућавала купцу да кршењем закона и уговора намерно води фирму у стечај, иако јој је било познато да није извршена инвестициона обавеза из уговора у купопродаји капитала. Тек после уласка у стечај, Агенција је 31. јануара 2008. раскинула уговор.

14. Керамика, Кањижа

Сукоб двојице власника око контроле над фирмом довео је до тога да предузеће скоро банкротира, а штета је процењена на 15 милиона евра. Полиција шест пута опструирала спровођење судске одлуке и увођење већинских власника и легалних органа „Керамике” у предузеће.

15. Просвета

Савет је указао да су купац и Агенција за приватизацију кршили закон и уговор о приватизацији некадашње највеће издавачке куће на Балкану, јер купац фирма „Медиа ИИ” не само да није извршила уговорне обавезе, већ је у међувремену продао део имовине „Просвете” и новац задржао за себе.

photo-drustvo-knjiga-prosveta_u_598140770

16. Послови Азотаре Панчево

Азотара претрпела штету од 17 милиона евра. Предузећу „Викторија логистик” позајмљује пшеницу за 12 динара по килограму, да би је продала предузећу „Ју поинт”, по цени од девет динара за килограм.

17. Трудбеник градња

Савет указује на пропусте Агенције за приватизацију и Министарства економије у контроли извршења уговора о продаји “Трудбеника” предузећу „Монтера” Драгана Копчалића, некадашњег председника београдског одбора ДС. Контрола Агенције потврдила је наводе Савета, али је Агенција одбила да раскине уговор.

18. Конверзија Дел Реал

Мишковићева компанија “Дел Реал”, после више од две године, одустала је од покушаја да конверзијом стекне право власништва над 16 хектара земљишта у новобеоградском блоку 53. Ова компанија поднела је граду Београду захтев за престанак и права коришћења ове парцеле.

19. Нуба

Сумња се да је издата дозвола за изградњу оптичког кабла дуж коридора 10 предузећу „Нуба инвест”, што је посао вредан пет милиона евра, без тендера. Необично је да је посао добило непознато предузеће.

ikonografika-cins

ikonografika-cins

20. Концесија аутопут

Уговор о концесији је под нејасним околностима склопила техничка влада, а раскинут је због додатног условљавања концесионара, који је од државе тражио да преузме гаранције да ће годишњи промет бити бар 200 милиона евра, да се рок градње продужи на четири, а концесија са 25 на 30 година. У току је међународна арбитража.

21. Извоз шећера

Савет сматра да још није до краја окончана истрага о томе ко је у Србији увозио јефтинији шећер од шећерне трске, препакивао га и као скупљи, домаћи шећер од шећерне репе, извозио га у ЕУ, која је почетком 2003. нашој земљи увела санкције на извоз шећера.

22. Путник

„Путник” је приватизован методом јавног тендера у мају 2003. између АТД „Путник” као продавца, Агенције за приватизацију и „Униворлд холдингс лимитед” (УХЛ) као купца. Агенција за приватизацију је уговор касније раскинула, па је УХЛ је покренуо поступак пред Међународним арбитражним судом који је решен у корист ове фирме.

23. Србија турист

– УХЛ је 2003. с предузећем „Србија турист” а. д. из Ниша и Агенцијом за приватизацију закључио уговор о продаји и куповини друштвеног капитала „Србија туриста”. Као и у случају „Путника”, Агенција је 2006. раскинула уговор, иако је уговор закључен две године пре него што су нове одредбе ступиле на снагу.

24. Галеника

И овај случај имао је епилог пред Међународним арбитражним судом. У поступку „Валеант фармасутикалс интернешнал” (САД) против државе суд је 2004. донео одлуку којом је ИЦН је овлашћен да поврати основни новчани улог у „ИЦН Галенику” до износа од 50 милиона америчких долара и да ово право ИЦН-а треба да се обезбеди путем ликвидације те компаније.

nenad-ognjenovic-galenika-pretnje-1348256542-210972

————

http://wp.me/p1Fuk8-Lh2

4. 10. 2015. danijelaruzicic, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »