ДРУШТВО

Двери: Српска елита – шта то беше?


19.10.2015.

Ево неколико простих питања за српску тзв. „елиту“, или само за г. Владимира Костића, Председника Српске академије наука и уметности (САНУ).

vladimir_kosticКоји је разлог одрицања од српских историјских вредности, идентитетских обележја и свега оног што дефинише нас као Србе, зарад уласка у ЕУ?

Које су последице тога?

Какве и колике бенефите доноси прикључење ЕУ и у коме периоду?

Само при томе не желим да слушам политикантске и демагошке фразе, већ аргументе и чињенице, које су једино достојне једног оваког „великана“. Уколико их нема, једино преостало питање јесте, шта ће те Ви господине на том месту! Ви онда нисте способни ни достојни обавезе и изазова историјског тренутка у коме живимо!

Лично сматрам да објашњења да морамо да играмо некакве „игре“ са јачима не пију воду. Играмо их већ 15, 25, 100 година и стално губимо. Потребно је да се вратимо српском становишту и да дефинишемо српски интерес као једини и обавезујући!

Не можемо бити „Исток Западу и Запад Истоку“. То је добро као тренутна и потрошна дневна политика, која узгред буди речено тренутно је неостварива. Морамо се дефинисати са културолошког, идентитетског и верског пола, и наговестити да смо спремни то бранити до краја. Уколико желимо бити поштовани и цењени и код пријатеља и код непријатеља не смемо се одрицати себе, зарад магле и користољубља неких јефтиних „потурица и неостварених људи“.

То је, како савремени српски политичари воле да причају, „црвене линија националних интереса“, то је оно што озбиљни народи вековима граде и бране.

Задатак елите јесте да чува и обнавља темеље државности, да их пази и у аманет оставља наследницима, са знањем колико је утрошено у њихову изградњу и жртве и напора и времена.

Уколико кренемо овим недефинисаним путем који нам се нуди, нестаћемо као и многи пре нас, много јачи и значајнији у историјским токовима, као и Ромеји, као стари Грци, као стари Персијанци – сви они који су изгубили веру у своје сопствене снаге и вредности и чије су елите некритички прихватили туђе мишљење као сопствено и урушиле темеље сопственог идентитета и вредности.

Александар Танасковић
председник ИО Двери

 

1 reply »

 1. Несрбина из САНУ-а и његов сраман чин нећу ни коментарисати. Истински родољуби не могу у данашње време доћи на ту функцију.

  Везано за почетак писма:

  „Који је разлог одрицања од српских историјских вредности, идентитетских обележја и свега оног што дефинише нас као Србе, зарад уласка у ЕУ?

  Које су последице тога?

  Какве и колике бенефите доноси прикључење ЕУ и у коме периоду?“

  Желим питати господу из Двери који је разлог одрицања употребе србских речи и увођења страних у наш говор и језик?

  Да ли можете да ми објасните шта то значи реч „бенефит“?

  Свиђа ми се