АКТУЕЛНО

Добрић: Кривичне пријаве због Бриселског споразума


Вести, 18.10.2015.

Вишем јавном тужилаштву у петак су поднете кривичне пријаве против премијера Србије Александра Вучића и министра спољних послова Ивице Дачића због потписивања Бриселског споразума. Пријаву је поднела Скупштина АП Косова и Метохије, а потписало ју је 87 посланика – каже Добросав Добрић, потпредседник Скупштине АП КиМ. Он очекује да ће тужилаштво предузети одговарајуће мере.

Добросав Добрић Фото: В. Секулић

Добросав Добрић
Фото: В. Секулић

Због чега сте тачно поднели пријаву?

– Кривично пријава је поднета за кршење Устава, територијалног интегритета Републике Србије, јер је Бриселски споразум фактички одвојио АП КиМ од осталог дела Србије. Постављена је граница која се ни по чему не разликује од осталих граница у Европи.

рипадници МУП-а Србије који су били на подручју северног дела КиМ интегрисани су у састав самопроглашеног Косова, садашња и бивша влада натерали су један број Срба да изађу на изборе који су одржани по законима самопроглашеног Косова, судије које су биле у систему Србије сада се гурају у систем самопроглашеног Косова.

Мислим да је то стварно довољан основ да се предузму одговарајући мере за виновнике, и за оне који су потписали, парафирали и спроводе тај Бриселски споразум.

Шта очекујете од пријаве?

– Кривична пријава предата је Вишем јавном тужилаштву и очекујемо да ће оно да реагује по Уставу и закону Србије и предузети одговарајуће мере. Надамо се да ће председник владе Александар Вучић и бивши премијер Ивица Дачић одговарати зато што су парафирали тај Бриселски споразум јер то је противуставно дело.

Тврдите да сте приморани на асимилацију. 

– За живот на КиМ потребна су ми документа тзв. Републике Косово. У тим документима, у изводу рођених и уверењу за држављанство стоји да сам Косовар. До сада сам био Србин, рођен сам као Србин, живео сам 50 година као Србин, живео сам у Републици Србији, а сада одједном нисам Србин него сам Косовар и живим у Републици Косово.

Имате ли проблема зато што немате косовску личну карту? 

– До сада нисам имао, али сам сигуран да ће врло брзо дођи време када ћу имати проблема. Родитељ сам, имам четворо деце, они уче школе, путују, њима ће из неког разлога тражити тај документ. Али, за сада сам убеђен да ћу истрајати, да га нећу затражити и да ће се Бриселски споразум поништити.

Кажете да нема разлога да се власт чуди када им се тражи укидање и привремених већа? 

– Пре годину и по дана су распустили наше локалне скупштине и образовали та привремена већа. С друге стране, постоје скупштине које су организоване у систему Косова. И сада се чуде зашто од њих траже да се укине финансирање тих привремених већа? То је сада прави паралелни систем, који су сами направили. Зар није то потписано? Добро то знају, него замајавају народ, и хоће своје поразе да покажу као победе, а издају покажу као патриотски чин.

***

„Вучић и Дачић предају Косово“

19.10.2015. Вести

Вишем јавном тужилаштву у Београду у петак су поднете кривичне пријаве против премијера Србије Александра Вучића и министра спољних послова Ивице Дачића због потписивања Бриселског споразума. Пријаву је потписало 87 посланика Скупштине АП Косова и Метохије, који истичу да су двојица државника „нарушили територијални интегритет Србије“.

538682_101904c1_f

Посланици на конференцији за новинаре у Београду

Најављена је и пријава против председнице Скупштине Маје Гојковић уколико не распише локалне изборе на северу Косова, што је, како истичу, дужна по Уставу.маја

– Овом кривичном пријавом против Вучића и Дачића, најодговорнијих актера предаје Косова, желимо да спасемо свест, част и образ Срба са КиМ. Свих 15 година смо могли да се боримо против Унмика, Кфора, Еулекса и Приштине, али оног момента када је наша матична држава кренула да отписује тај део простора, наше шансе за борбу су апсолутно смањене. Наш захтев за расписивањем локалних избора је у духу Устава Србије. На Скупштини Србије је да стави ван снаге Бриселски споразум, јер је он узрок свих могућих невоља и зала, народа и државе – казао је Марко Јакшић, члан председништва АП КиМ, на конференцији за новинаре у Београду.

Такође члан председништва, Раденко Недељковић, подвукао је да „неискреност, обмане и преваре највише боле српски народ на КиМ“. 

– Демонтира се држава Србија, гасе се њене институције и замењују косовским. Актуелни режим преварио је мали број грађана да су прошли избори одржани по законима Косова наводно статусно неутрални. Да би мало умирили народ на КиМ Александар Вулин је отворио две фабрике кошуља у Зубином Потоку и Житковцу, које нису радиле ни два дана. Кошуље је поделио министрима у Влади, а радници су после данима штрајковали у згради општине. О многим стварима које се дешавају се мало зна, јер на северу КиМ влада медијска блокада – сматра Недељковић.

Да ли је сада боље?

– Рекли су да Србија не може да буде талац Срба са КиМ и ево сада Бриселским споразумом су пустили Косово низ воду, од нас праве другу државу. Да ли грађани Србије сада живе боље? Да ли су после предаје Косова веће плате, пензије? Да ли се Србија подигла на ноге – питао је Марко Јакшић на конференцији за новинаре.

1 reply »

 1. НАЈОДГОВОРНИЈИ ЈЕ ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ

  Положио је јавно заклетву:

  “ Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности.“
  3. став члана 114 Устава

  Председник Томислав НИКОЛИЋ је једина личност у Србији која има обавезу и право да штити Устав и закон. Он то није учинио, већ је подржавао јавно сва противуставна деловања ВУЧИЋА И ДАЧИЋА, тј. ВЛАДЕ. Зато је ова кривична колико непотпуна толико и неправедна, а тиме и неефикасна.

  Решење је на:

  http://www.peticije24.com

  Др Љубомир Т. ГРУЈИЋ
  Некадашњи редован професор Универзитета у Београду
  http://www.ssssseternal.org

  Свиђа ми се