ДРУШТВО

Евроазијски форум новинара – Зашто Влада није предузела свеобухватну медијску акцију, поводом предлога да Космет постане пуноправан члан Унеска


ЕФН разочаран изостанком шире медијске реакције на предлог да Космет постане пуноправан члан Унеска

18.10.2015.

Евроазијски форум новинара разочаран је чињеницом да Влада Републике Србије није предузела свеобухватну медијску акцију, поводом предлога да јужна српска покрајина постане пуноправан члан Унеска.

Српски политичари до сада су се више пута оглашавали у водећим светским листовима. Евроазијски форум новинара сматра да је дужност српског државног руководства била да у утицајним дневним и недељним листовима, као и на телевизијским и радијским каналима и интернетским порталима, предоче свету аргументе Србије по овом питању.

Са жалошћу констатујемо да се огромни медијски ресурси и енергија троше на унутарстраначке размирице и препуцавања, уместо да на најважнијим светским језицима имамо у информативном смислу функционалан портал, посвећен стању на Косову и Метохији и српском виђењу овог проблема.

Евроазијски форум новинара сматра да би овакав пројекат било могуће остварити знатно мањим делом новца и енергије који се улажу у таблоиде, „ријалити“ програме и медијску борбу на унутрашњем плану.

***

ЕФН за усвајање закона о „Политици“

19.10.2015.

Евроазијски форум новинара (ЕФН) сматра да би Влада Србије по хитном поступку требало да припреми и пред Народну скупштину изнесе Закон о дневном листу „Политика“.

Према мишљењу ЕФН, држава би могућност да „Политика“ буде приватизована на закулисан начин посебним законом требало да сведе на минимум, штитећи њену прошлост и важну улогу коју има у српском новинарству и култури. Држава пред могуће власнике „Политике“ мора да постави посебне услове, чија су исходишта потпуна јавност у процесу куповине и безусловна доступност свих информација, нарочито оних о стварној власничкој структури и намерама предузећа које се појављује као купац, уз поштовање достигнутих стандарда новинарске професије и традиције листа.

Евроазијски форум новинара сматра да је „Политика“ важан део српског идентитета и да стога не сме постати тржишни плен. Усвајање оваквог решења показало би да је српско друштво свесно да живот постоји и изван зоне дивљег тржишта, што би за цело друштво било важан корак.

***

Уредник портала „Принцип“ члан ЕФН

20.10.2015.

Владимир Вуковић, уредник портала „Принцип“ из Подгорице, који је за кратко време привукао знатну пажњу јавности у Црној Гори, Србији, Републици Српској и БиХ, приступио је данас Евроазијском форуму новинара (ЕФН).

Очекујемо да ће Вуковић новинарским знањем и искуством стеченим у области медијског предузетништва додатно подстаћи развој ЕФН.

Евроазијски форум новинара подсећа да је Вуковић један од оснивача Српске телевизије, Српског радија и Српског националног савета у Црној Гори.

1 reply »