ДРУШТВО

Ексклузивна исповест Александера Дорина (8): Несугласице и међу Бошњацима


Разговор ауторке фељтона и аутора књиге о Сребреници наставља се разјашњавањем супротстављених тврдњи о погибији људи који су спас потражили бекством из Сребренице.

 
 * Несугласица у тумачењу развоја догађаја уочи пада Сребренице, и после, има и на босанској страни. Хаша Омеровић, на пример, тврди да је њен супруг, ненаоружан, погинуо у Поточарима, а бошњачке организације тврде да су он и други страдали у пробоју колоне која је из Сребренице кренула у правцу Тузле?

– Имате једну анализу дешавања у Сребреници холандске владе, под називом Ниод. На неколико хиљада страница немате нигде да се помиње убијање у Поточарима или самој Сребреници.

Значи, људи који су били на лицу места, холандски војници, плави шлемови, посведочили су да у Сребреници није дошло до убијања.

Сви који са бошњачке стране тврде да су им мужеви страдали у Поточарима мисле управо на те људе који су бежали од Сребренице до Тузле, значи, у тој колони од 1.200 људи. То су сви они који су страдали пролазећи кроз минска поља, у борбама са јединицама војске РС на које су наилазили…

Холандски официри су тврдили да су Срби 500 старијих Бошњака водили у Братунац на саслушање и да су их после тога пустили на слободу. Међутим, и за њих су Бошњаци причали да су убијени у Поточарима, али то није истина.

Што се тиче бошњачке јавности, то је тамо табу-тема и људи се боје. Има додуше Бошњака који кажу да им је доста манипулација жена Сребренице.

Одакле Мунири Субашић паре да лети 20 година по целом свету, по команди да плаче и прича свашта? Она је сама написала да имају 2.000 мајки. Ако их је само 2.000, то онда значи да никада није било ни три, четири, ни осам хиљада погинулих.

 * Ту, такође, може да се постави питање како то да је судбина мајке Сребренице трагичнија од трагедије свих других мајки, Бошњакиња или било које друге нације, које су своје најмилије изгубиле на некој другој локацији?

– Цела та прича је апсурд, нема никакве логике. Не постоји ниједан случај да су српске снаге заробиле Бошњаке па их масовно стрељали. Зашто баш у Сребреници?

Друго, кад ми људи кажу да ту има делимично истине, ја их увек питам о томе има ли делимично истине у томе да ли су Срби испалили гранату на Маркале – или јесу или нису, нема ништа између, истина не може бити „делимична“!

Је ли истина да су Срби силовали 60.000 муслиманки? Или јесте или није, не може да буде делимично тачно. Ствари су или истините или неистините – нема делимично тачних чињеница.

 * Зашто оне инсистирају на цифри од 8.372, иако чак и међународне институције, па и Хаг, наводе мањи број погинулих?

– Оне инсистирају на тим подацима зато што су плаћене за то и зато што их светски медији подржавају у томе. Чак и Хашки трибунал користи цифру од 4.700 и нешто људи. Али, код њих то никога не занима и немају разлога да коригују те цифре, кад им цео свет помаже у тој игри цифрама.

Прва листа наводно несталих обухватала је 7.400 људи, а данас на гробовима у спомен-комплексу у Поточарима стоји да је страдало 8.372. Они тврде да је убијено 1.000 људи више него што је нестало. Тако да је цела та прича апсолутно апсурдна, а посебно што на камену у Поточарима стоји да ту леже жртве геноцида из разних општина у Босни – наведени су Вишеград, Сребреница, Сарајево…

 * Да ли верујете да ће Ваше тврдње, некада, бити и званично потврђене? 

– То је све питање односа светских сила. Док једна сила влада, наравно да нема шансе. Можда ће се за 100 година то променити, а можда никада, то не знам.

На неком нивоу је већ давно доказано шта се десило у Сребреници и та цела манипулација је до последњег детаља већ откривена. У неким круговима се прича о томе, неке књиге су изишле, неко се занима за то, неко не, а за мене је Сребреница разјашњена за сва времена, само што то неће да признају ови „јахачи Апокалипсе“ и вође глобализације и светских сила.
Наравно, до тога неће тек тако доћи.

 * Кад бисте некоме морали да реконструишете Сребреницу, како бисте то најкраће урадили и уверили га у то шта се и како заиста десило?

– Прво бих му дао две моје књиге о Сребреници, пошто ту има стотина извора, докумената јер тешко бих у једном разговору могао да објасним који су све детаљи те манипулације. У суштини могу да кажем следеће: После пада Сребренице, у пробоју ка Тузли, страдало је максимално 2.000 људи, у једном случају је стрељано 120 заробљеника, то су сви били муслимански цивили, да је више од 2.5000 људи евакуисано за Тузлу, тако да је суштина те сребреничке приче да су од 2.000, углавном жртава борбених дејстава, смислили масакр од 8.000 људи!

На самом камену у Поточарима написали су да су то жртве из безброј општина. Дакле, сами указују да се то не односи само на Сребреницу, а такође не постоји ни листа људи који су у току рата били у Сребреници. Не постоји листа са именима и презименима оних који су били у Сребреници, па како онда може да се тврди да је неко од њих био тамо! Ако и постоји та листа, ја је никада нисам видео, нити чуо да постоји. Дакле, и да је неко наредио масовна стрељања, ни после 20 година о томе нисам видео ниједан доказ и то је главни скандал што се неки осуђују на дугогодишње казне, неки чак и доживотно за случај који до данас није доказан.

Мени није ни био циљ да моја открића буду и званично прихваћена и призната. Моја тежња је била да информишем људе отвореног духа, а не да се борим против америчке владе, и других глобалиста и моћника, пошто они могу да ме смакну тек тако, за један секунд, ако им је у интересу.
Против њих не могу да се борим.

____________

СУТРА – Ексклузивна исповест Александера Дорина (9): Измишљено 8.000 становника

ПОВЕЗАНО:

Ексклузивна исповест Александера Дорина (1): Нешто сасвим лично

Ексклузивна исповест Александера Дорина (2): Кап истине у мору

Ексклузивна исповест Александера Дорина (3): Документи нам све говоре

Ексклузивна исповест Александера Дорина (4): Лаж о 100.000 убијених цивила

Ексклузивна исповест Александера Дорина (5): Компромиси истраживача – из страха

Ексклузивна исповест Александера Дорина (6): Десет марака по глави

Ексклузивна исповест Александера Дорина (7): Лажни сателитски снимци