ДРУШТВО

Небојша Јовић – ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ или НЕОПРОСТИВА ГРЕШКА?


Jovic

Небојша Јовић, 25.10.2015.

Само гласно размишљам. Кажу да је сваки генерал после битке паметан. Али, без жеље да будем малициозан, нити тврдим да сам у праву, изнећу само мишљење које сам рекао пријатељима мојим одмах сутрадан по прекиду протеста од пре недељу дана када је Мандић позвао народ да се „мирно и достојанствено разиђе“ и да се за седам дана поново окупи како би дао времена Милу Ђукановићу да размисли о оставци!?

Тада сам рекао да најпре немам поверења у Мандића који је имао гро разлога да позове народ Србски у Црној Гори гори много раније, а то није учинио ни када су признали Косово и протеривали језик Србски и свештенство србско и СПЦ у Црној Гори. Изразио сам тада и бојазан да поновни протести неће успети и да уколико буде насиља према народу да ће „кртица“ у „ДФ“ бити онај кога режим буде првог ухапсио и који би требало да одглуми жртву (као у крими филмовима где у рацији обавезно буде ухапшен и доушник полиције, па чак и блаже пребијен како сумња не би на њега пала).

mandic

Даље, направио је г.Мандић исту грешку коју је направио Слободан Милошевић када је окупио више од пола милиона Срба на Газиместану и „позвао их да се мирно и достојанствено разиђу“! Наравно да не мислим да је са тих пола милиона требало да нападне албански народ или било шта слично, али је тај број као притисак за убрзавање неких ствари у држави и на Космету, могао употребити.

То исто је деценију читаву чинила опозиција у Србији када би после (наручених?) протеста позивала народ да се мирно и достојанствено разиђе. То исто је урађено и када је одржан протест против бриселског споразума, када је народ позван да се (опет) „мирно и достојанствено“ разиђе где је образ протесту спасила спонтано организована протестна шетња Београдом од стране Заветника, Образа и делом нас са Космета који смо организовано на протест досшли.

И сви ти протести, као и овај у Подгорици, НИСУ УСПЕЛИ ИЛИ ЗАТО СТО СУ БИЛИ НАРУЧЕНИ СПОЉА ИЛИ СУ БИЛИ У ДОГОВОРУ СА РЕЖИМОМ, јер ако народ оправдано незадовољан позовете на протест, он се извижди, изаплаудира, испсује, саслуша „храбре и надахнуте говорнике“и… мирно и достојанствено оде кући испумпаног незадовољства и истрошене енергије – тада режим мозе да одахне и добија најмање 6 месеци до годину дана слободног простора. Једини пут када је народ позван да иде до краја је био 5. октобар и тада су протести успели (на жалост, наручени од стране џелата наших, са одабиром људи који су показали да је Милошевић неупоредиво мање зло од оних који су га наследили).

Замислите следећу ситуацију – улазите у меч, било боксерски, било фудбалски, од кога зависе животи и судбине многих, грогирате противника на само трен од нокаута и већ готово побеђеног га не нокаутирате, већ га остављате да се освежи за следећу рунду!? Или, у фудбалу – у последњем минуту меча дођете лоптом на саму гол линију противника и уместо да је угурате у гол, ви се враћате на центар и тражите наводно продужетке!? (Постоји у фудбалу једно правило – када своје шансе не искористите, онда сигурно, као по правилу, примате гол и губите меч!)

Имали смо пре недељу дана ситуацију да је народ храбро кренуо у рушење Ђукановића, да је режим био затечен, да је било разумевања па чак и приступања народу од стране полиције. У једном моменту Мандић саопштава да је Ђукановић побегао из земље, да је народ успео и у таквој, победнички завршеној борби он позива народ да се разиђе, да оде кућама својим, дајући тако режиму и Ђукановићу целих седам дана да се консолидује, да крене са застрашивањем народа, да договори долазак криминалаца из региона којима ће обући униформе и омогућити да пребијају народ.

На тренутак чак и помислим да је „ДФ“ пре скоро месец дана позвао народ на можда фингиране протесте, тек да се несто ради, и да нису уопште очекивали тако бројан одзив, толику енергију и решеност у народу да се истраје до ослобођења србске Црне Горе. Чак су у једном моменту (сетите се) бројне србске заставе замењене црногорским, дукљанским. И као да је сва та маса људи, ослобођена страха, збунила оне који су га позвали и који као да су се уплашили од (ненамераване) могућности Милове смене?!

Уместо предвиђеног мрцварења народа на улици, одједном је Мило на граници амбиса… Шта сад? И одлуче – Идемо назад, у дефанзиву, није нам договор такав био. Хајде да одложимо, да видимо шта ћемо и да можда неку нову, вишу „цену протеста“ договоримо.

На крају да још једном напоменем, ово није моја тврдња илити нека врста доказа – не, ово је само мој предлог за размишљање! Уколико се испостави да нисам био у праву, унапред се извињавам и г. Мандићу и ДФ-у, а испостави ли се да јесам био у праву, онда бих поручио братском Србском народу:

У ПАМЕТ СЕ, НЕ ПОСУСТАЈТЕ, АЛИ И ДОБРО ПАЗИТЕ И ИЗАНАЛИЗИРАЈТЕ КО ВАС ВОДИ, НЕ СЛУШАЈУЋИ ШТА ПРИЧАЈУ, ВЕЋ ГЛЕДАЈУЋИ ШТА РАДЕ!

Не дозволите себи кобну грешку коју је народ у Србији већ једном починио. Мило Ђукановић је зло и не само за Србски народ у Црној Гори и он за добро свих мора отићи са власти и нарочито мора одговарати пред народом својим. Само пазите кога бирате и не дозволите превару!

Ја овде нимало не бринем о странкама ни на власти ни у опозицији, снаћи ће се оне већ. Бринем о мом србском народу у Спарти Србској!

СРБСКА ЦРНА ГОРА ПОБЕДИТИ МОРА!!!

1 reply »

  1. Сила и Слава… да коначно прочитам један паметан и коректан чланак о бунту у ,,Титограду„!
    План А им се убуђао, па се оптира Б варијанта, док ватерпољисти муле, шире се и чекају згоду…
    у праву је Небојша: ,,У памет се, браћо моја драга„ јер улудо страдавати и у Морачу скочити можеш кад `оћеш, само је питање како и када.

    Свиђа ми се