АКТУЕЛНО

МАНАСТИР ЕСФИГМЕН: Бунтовни монаси са Свете Горе (документарни филм)


esfigmen

фото: Јутјуб

Света Гора је један од центара православног света. Налази се на полуострву Халкидики на северу Грчке, тачније на најисточнијем делу тропрстог полуострва. Атос је седиште двадесет православних манастира и чини аутономну државу под грчким суверенитетом. Опште је познато да је женама приступ тамо забрањен, а да је само монасима дозвољено да живе ту. Међутим, један манастир међу њима се издваја. У питању је Манастир Есфигмен.

Доста је контроверзе у вези са њиховим поступцима, а у грчкој јавности су познати и као „светогорски анархисти“ и „светогорска герила“. У питању је већ дуго и добро познат сукоб око екуменизма. VICE је отишао на Атос и направио причу о припадницима ове цркве.

—————————————-­—————————————-­——————-
Овај документарац је у власништву VICE-а, на овај начин се само омогућава људима да погледају сјајан прилог о Светој Гори без икакве комерцијалне намере.

————–

otac metodije

ДАНАС ПОСТОЈЕ ДВА БРАТСТВА МАНАСТИРА ЕСФИГМЕН: Ново братство од десет монаха које је 2002. именовала Васељенска патријаршија и старо са 128 монаха, који су остали у старом манастиру, и које званично сматрају узурпаторима. Грчко правосуђе признаје само ново монаштво, као легално братство манастира Есфигмен и дало им је сву имовину и поседе који историјски припадају манастиру. Тако стари монаси манастира Есфигмен немају приступа ни најосновнијим стварима и живе под некаквим чудним ембаргом.

„Цркву нису основали људи, не треба свако мало да се прилагођава. Основао ју је сам Господ и тако ће остати до краја света“ – игуман манастира Есфигмен отац Методије.

esfigmen1

——————-

http://wp.me/p1Fuk8-LPd

27. 10. 2015. Канал Јутјуб корисника borovicanin, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Ново братство од десет монаха које је 2002. именовала Васељенска патријаршија?

    Њихове су невоље почеле оног тренутка када су прекинули односе са Васељенским патријархом оптуживши га за екуменизам!

    Свиђа ми се