АКТУЕЛНО

Маја Тешић: Сунце не излази на западу


vest

У мноштву вести које се тичу стања у нашој држави и међународне ситуације издвојила се једна, наизглед неприметна: Холивудски глумац Хијоруки Тагава крштен је руској православној цркви и затражио је руско држављанство. Вест је, наравно, проширена причом о глумчевом оцу и стрицу који су учили руски језик, улогом у руском филму, чак и питањем – да ли мисли да ће имати проблема у Америци. Одговорио је да – не види зашто би их имао, и да се овде ради о Богу.

Свети Николај Токијски

Свети Николај Токијски

Веза између Руске православне цркве и Јапана почиње крајем јуна 1860. године, када је Свети Николај Токијски (Иван Касаткин) послат у Јапан. Утицај православне вере ширио се и растао. Порастао је толико, да смо тек пре неколико деценија сазнали да су неки сасвим другачији људи, или бића тек налик на људе, тај утицај схватили као опасност за своје будуће планове. Сазнали смо да су Хирошима и Нагасаки били градови са већинским православним становништвом.

Животни пут Ивана Касаткина, Светог Николаја Токијског није непознат. Веза између јапанског и руског народа, утицај Руске православне цркве на јапански народ, такође није непознат. Ако никако другачије, он се можда може објаснити географским положајем Јапана у односу на Русију.

Али….

Жерар Депардје није Јапанац. Ни Роберт де Ниро. Ни Џони Деп.
Као да се полако, неким природним током исправља историјска неправда према великом народу и великој земљи. Земља Русија, крива што није колонијална и што не жели да поробљава, народ руски, крив због своје памети, традиције, културе и – православне вере. Проповедање благости, трагање за унутрашњим миром, одсуство гордиње у свим, правилним и неправилним, тумачењима тог појма, а најважније – непостојање жеље за освајањем, отимањем, жеље за оним што се данас грубо зове употреба силе – квази-моћницима на овој планети нимало није било по вољи.

У свету обојених револуција, регионалних пролећа и милосрдних анђела, што су све синоними за сурово и бестидно изазивање крвопролића и ратних разарања, убијања људи или њиховог протеривања из сопствених земаља, та чудна бића која су само налик на људе, дала су себи за право да одлучују о добру и злу. Зло им је добро познато. О добру не знају ништа.

Колико год се трудили да искористе сва могућа техничка, информативна и ко зна каква још средства да утичу на свест, неће успети само из једног разлога. Не могу да утичу на душу. Не могу да утичу на оно што немају и што им је потпуно непознато. Ту технологије не помажу. Добро је тамо где је широка душа. И то је све јасније, толико, да се сада већ назире ко ће победити. Неки су то одавно знали.

Сунце не излази на западу. Природа никада не крши своје законе.

Маја Тешић, преводилац са руског језика за СРБски ФБРепортер

Маја Тешић, аутор и преводилац са руског језика за СРБски ФБРепортер

—————-

*http://fakti.org/orthodox-point/svyataya-rus/poznati-americki-glumac-keri-tagava-krstio-se-u-ruskoj-pravoslavnoj-crkvi
*http://www.princip.me/svjetski-trend-i-hirojuki-tagava-zeli-ruski-pasos/12/11/2015/

————–

http://wp.me/p1Fuk8-M7H

13. 11. 2015. за ФБР Маја Тешић, приредила Биљана Диковић

 

1 reply »