АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Занимљива анализа – Земље које су гласале ПРОТИВ уласка Косова* у УНЕСКО имају ТРИ пута више становника од оних које су биле ЗА!


Победа или – избегнут пораз

Пише: Зоран Марковић, 12.11.2015.

Гласање на Генералној конференцији УНЕСКО-а у Паризу за пријем Косова* у ту организацију протекло је како је протекло – 92 државе чланице гласале су ЗА, 50 ПРОТИВ. Резултат гласања спроведеног по принципу „једна држава један глас“, створио је утисак да је ЗА пријем Косова* у УНЕСКО – скоро две трећине човечанства! Томе је допринела чињеница да се у тумачењу резултата инсистирало искључиво на броју земаља које су биле ЗА или ПРОТИВ.

Да утисци често варају показаће и ова анализа која узима у обзир и број становника земаља које су гласале. Тек онда се добијају занимљиви резултати који бацају ново светло на читав догађај.

Изостанак иоле озбиљније анализе резултатаимао је очекивану последицу – погрешан утисак о узроцима „тесног“ резултата гласања. Само ретким појединцима није промакла чињеница да је ЗА гласао велики број малих земаља! Малих, пре свега по броју становника и величини територије, али и по политичком утицају.

ZA Kosovo

Ако у  „земље патуљке“ сврстамо све оне које имају испод МИЛИОН становника – а таквих је међу  гласачима било 26 –  запазићемо да су чак 24 од њих подржале улазак Косова* у УНЕСКО, док су ПРОТИВ биле свега 2 (Гвинеја – 757.014 и Суринам – 539.276)!

С друге стране, најмногољудније земље света углавном су гласале ПРОТИВ!

И заиста, ако посматрамо само земље-гласаче које имају преко 90 милиона становника, а таквих је укупно 10, уочићемо да су само две биле ЗА – Пакистан(182,1 милион) и Нигерија (173,6 милиона). Осталих 8 (Кина, Индија, Индонезија, Бразил, Русија, Мексико, Филипини и Етиопија), у којима живи више од 3,5 милијарде становника (скоро половина светске популације) – гласале су ПРОТИВ уласка Косова* у УНЕСКО!PROTIV Kosova

И коначно, сабирањем броја становника свих земаља које су узеле учешће у гласању добија се индикативан податак да у земљама које су гласале ЗА живи укупно 1.423.858.154 становника, а да земље које су биле ПРОТИВ имају  4.195.864.831 житеља!

Овај податак сликовито говори о томе да се – супротно првом утиску и упорним тврдњама из Приштине – већи део светске популације противи уласку Косова* у УНЕСКО!

Број људи чије су државе ПРОТИВ уласка  „Републике Косова“ у УНЕСКО скоро је ТРИ ПУТА ВЕЋИ од броја становника држава које су биле ЗА улазак!

Занимљиво је истаћи и чињеницу да је укупан број становника земаља које су биле ЗА (1,424 милијарде) сасвим мало већи од укупног броја људи који живе само у Кини (1,363 милијарде) или Индији (1,242 милијарде) које су гласале ПРОТИВ!

Закључак је јасан:

Иако је однос броја земаља које су гласале ЗА (92) и оних које су биле ПРОТВ (50) скоро 2 према 1, када се узме у обзир број становника који живе у тим земљама добија се сасвим другачија слика. Три пута више становника имају земље које су гласале ПРОТИВ уласка Косова* у УНЕСКО од оних који су били ЗА!

Звучи парадоксално, али скоро двоструко више земаља које су гласале ЗА има три пута мање становника од земаља које су биле ПРОТИВ!

Или, једноставније речено: Многољудније државе су углавном гласале ПРОТИВ, док је већина малих земаља чланица УНЕСКО-а гласала ЗА улазак Косова* у ту организацију!

Да ли је ово случајност? Ако није, како објаснити овакву закономерност?

Одговор на ово питање не захтева нарочиту мудрост – довољно је познавати основне принципе функционисања светске заједнице, али и  глобалну расподелу моћи и сфера утицаја.

Није неопходна ни нарочито дубока анализа спискова земаља које су гласале да би се уочио принцип да су ЗА пријем Косова* у УНЕСКО поред „држава патуљака“ гласале углавном развијене земље „западне хемисфере“  (пре свих чланице ЕУ и НАТО-а). На оном другом списку углавном се налазе земље које су почеле убрзано да се развијају и које су, можда управо зато, мање подложне утицају велесила које би (и даље) да воде главну реч у такозваном Новом светском поретку.

Оно што поткрепљује овакву тезу јесте чињеница да су СВЕ чланице БРИКС-а, и скоро све земље Јужне Америке, гласале онако како се дојучерашњим (све)моћницима никако не допада.

Истини за вољу, треба рећи да и на једном и на другом списку има изузетака, али они само потврђују правило.

Појаву да су се развијене државе Запада нашле у истом кошу са земаља скромним по броју становника и скромним утицајем на глобалној светској сцени – није тешко објаснити.

Матрицу која одувек функционише на светској политичкој сцени – да развијени  приморавају слабашне да подрже њихове интересе – није више лако сакривати! Средства се ни овог пута нису бирала – од економских притисака, преко уступака и лобирања све до бескрупулозне куповине гласова.

Било је, додуше, и других момената који су код појединих земаља превагнули у одлучивању хоће ли се бити ЗА или ПРОТИВ. Ту треба поменути да је код неких исламских земаља одлучујућу улогу имао верски моменат. Многе од њих Косово* доживљавају као једину муслиманску државу у Европи па су томе подредили свој избор приликом гласања.

Можемо, дакле, са пуном одговорношћу устврдити да су богате земље (пре свих САД , ЕУ и „муслиманска браћа“) и богати појединци (Беџет Пацоли, на пример) УЧИНИЛИ СВЕ да Косово* постане члан још једне међународне организације и тиме га још више приближе толико жељеној столици у УН.

Показало се  да то, овог пута, није било довољно!

Колико је томе допринело наше „телефонско лобирање“ – остаће тајна.

Након свега, намеће се један охрабрујући закључак – штап, шаргарепа и долари нису више свемогући када је у питању прерасподела моћи у свету!

Језичак на ваги је изгледа кренуо у другом правцу.

2 replies »

 1. Није тема, али;

  Србија (2011.год.) 7.186.862* становника

  * без података из АП Косово и Метохија

  Процена: 9 милиона становника

  Грађани Србије се упорно у медијима „бомбардују“ податком да у Србији живи нешто више од 7 милиона становника. И увек кад се износи тај податак изостане напомена да на подручју Косова и Метохије није извршен попис.
  Случајно то раде? НЕ НИКАКО! Неки свесно, с намером, а неки у незнању и површности у раду.

  Свиђа ми се

 2. Изванредна и суштинска анализа!

  Нама Србима после овог гласања, а ради даље оријентације у геополитици, мора бити потпуно јасно: већи нам је пријатељ Индонезија од Црње и горе. (Сетимо се увек Његошеве: Црна Горо, црна ли си!)

  Свиђа ми се