АКТУЕЛНО

БЛОКАДА ПУТЕВА ИЛИ МАРШ НА БЕОГРАД: Пропали преговори, српски сељаци крећу у протест!


Фото: Драган Кадић

Фото: Драган Кадић

Српски пољопривредници из Мачве, Поцерине и Подриња, обратили су се Србин.инфо-у и најавили протесте, након што их је Влада Србије (Министарства пољопривреде и трговине) недељама путем јалових преговора завлачила и лагала, а све у циљу да би их материјално уништила и предала их на милост и немилост власницима кланица и млекара, односно тајкунима и страним инвеститорима.

Наиме, како су за Србин.инфо рекли Александар Глишић и Драган Маринковић, испред Организационог одбора пољопривредних произвођача из  из Мачве, Поцерине и Подриња, 16.октобра ове године, они су се, због катастрофалног стања у којем се налазе, обратили с писмом упозорења председнику Владе Србије, Александру Вучићу, тражећи да изврши комплетну смену Министарства пољопривреде и Управе за ветерину.

Они су у писму премијеру Србије навели да је и сам он одговоран за катастрофално стање у српском селу јер су надлежне државне институције тотално неспособне да било шта позитивно направе за српске пољопрвреднике – оне својим (не)радом свакодно гурају српског сељака у тоталну пропаст.

Још су у писму додали да српски сељак у свињарству бележи велике губитке због неконтролисаног увоза и да је тренутно у застоју откуп товљеника и пад цена живих свиња који су већ месецима испод производне цене, те да су и мали произвођачи млека доведени до руба пропасти јер је многима отказан откуп или су уцењени да им се млеко откупљује од 20 до 23 динара по литри истовремено немајући право на премију.

Писмо сељака упућено премијеру Србије

У писму премијеру незадовољни сељаци су и навели да субвенције од 6 000 динара по хектару им нису исплаћене, те се питају чија је то грешка.

На крају писма Вучићу, због свега наведеног, српски пољопривредни произвођачи из Мачве, Поцерине и Подриња оправдано траже да премијер прихвати своју одговорност, те да изврши „чишћење” надлежних институција и постављање у њих стручних, одговорних и поштених лица, да би се спасила српска села од пропасти.

pismo-seljaka-Vučiću7-e1447975898408-525x700

Држава и кланичари против сељака

На једном од састанака, који је организован у Министарству пољопривреде кланичари су, по речима Александра Глишића, буквално исмејавали свим сточарима у Србији. Ђјурђевић и Матијевић, као највећи власници кланица, тада  су говорили да српски сељаци не знају да хране свиње, да српске свиње треба да имају преко 60 процената меснатост и да производна цена у исто време треба буде испод 120 дин. Појединци из државног апарата су тада подржавали такве немогуће захтеве, а најгласнији је био директор, код сељака озлоглашене, Управе за ветерину, др Дејан Бугарски.

Александар Глишић, председник Организационог одбора пољопривредних произвођача из  из Мачве, Поцерине и Подриња, за Србин.инфо каже да је недуго затим из кабинета премијера стигао одговор на њихово писмо, те да је кабинет премијера је кренуо са притисцима на Министарство пољопривреде да се почне са решавањем насталих проблема. И ту почиње одмах опструкција на свим нивоима власти.

Моментално је након тога стигао позив из министарства за учешће у преговорима за решавање катастрофе у пољопривреди, те је, после два састанка, министарство је на захтев самог Глишића, и наравно пред реалном претњом протеста сељака, предложило робним резервама да откупе одређен број товљеника да би се смирила ситуација на терену и цена стабилизовала у корист произвођача.

Међутим, у робним резервама нису имали новца за ту интервенцију јер су средства која су приходовали морали да уплате у буџет Републике Србије. Ради се о суми око 150 милиона динара. Зато су робне резерве затражиле од Владе Србије помоћ за реализацију овог интервентог откупа, но Влада затим пребацује лопту Министарству трговине, а они наново Влади, а ови назад Министарсву пољопривреде, па робним резервама и тако све у круг.

У међувремену незадовољни сељаци добијају нетачне информације из Министарства пољопривреде да је Влада обезбедила нешто више од сто милиона динара за некакву интервенцију, но да о интервентном откупу нико од надлежних и не размишља. Предлог Глишића, у име сељака које је заступао у преговорима са надлежним министарсвима је био и да се повећају већ постојећи прелевмани (i) и да се уведу нови. Представници надлежних министарстава су обећали да ће то на седници Владе да размотре, но Влада на тим седницама разматра укидање постојећих прелевмана (и то пре рока), а о увођење нових није ни било на дневном реду!

После овакве преваре, завлаћења и одбијања да се реагује на катастрофу у српском сточарству и у опште у пољопривреди, сељаци из поменутих области у Србији оправдано сумњају да се овде ради на системском уништавању пољопривреде и тајкунизацији ове привредне гране.

Због свега наведеног, Александар Глишић је најавио да ће се састати убрзо Организациони одбор пољопривредних произвођача из  из Мачве, Поцерине и Подриња, да би се што пре започео протест, пошто због свих ових ствари српском сељаку прети убрзана пропаст и нестајање. Глишић не искључује могућност да ће се њиховом протесту придружити сељаци и из других делова Србије пошто у целој српској држави положај сељака сваким даном постаје све неиздржљивији.

Да ли ће се српски сељаци одлучити на блокаду путева, марш на Београд или неки други радикалнији потез, значе се у пар наредних дана:

„Сви разлози за сељачки протест су ту, само је питање дана када ће и где ће све букнути у Србији, за Србин.инфо закључује Александар Глишић.

Упутница

(i) Прелевмани  је посебна врста даџбина које се наплаћују на пољопривредне производе који се увозе у ЕУ из трећих земаља. Наплаћивањем прелевмана осигурава се изједначавање домаћих цијена у ЕУ и светских, у правилу нижих цена, а тиме и повластице за домаће производе.

Извор: СРБИН.ИНФО – Дејан Петар Златановић

————–

http://wp.me/p1Fuk8-MhK

20. 11. 2015. за ФБР приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Mogu vam reci , da mi nije bas mnogo zao ovih poljoprivrednika , pogotovo iz Macve ! 90% je njih 2 000.g. ovo i trazilo ! Trazili su sistem u kojem se ne snalaze , ne znaju da rade i posluju u tom prokletom zapadnom sistemu ! Nije im valjao socijalizam ? Sada placaju tu gresku ! Kada im kazem , da se udruze , postanu na taj nacin jaki ! Pogledaju me , neki bledo ,neki sa osmehom i pita me : Ko ce sastaviti rogove u vreci !? Zale se na uvoz trulog mesa iz E.U. Sto se ne ugledaju na Francuze , Spance ? Sta oni rade ? Prvo sacekaju sve te kamione na granicama , uniste tu robu iz uvoza, pa se posle zale ! zatrpaju skupstinu govnima ! Doduse, nasa je vec prepuna toga ! kada su tovljenici bili tako reci dzaba (10 500 ) stokilas ! Nisu ni tada mogli da se odvoje od jednog i da ga puste pred skupstinu ,neka jedu mesa dzaba ,ako ga nahvataju !!! Daj boze , da ce i sada da se sloze ? Verujem da ce njih 90% odustati od najavljenog protesta ! Poljoprivrednici su SERONJE !!!~

    Свиђа ми се

  2. СРБСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ, МАЧВЕ, ПОЦЕРИНЕ ПОДРИЊА, САМО ОНИ , ГДЕ СУ ЊИХОВЕ КОЛЕГЕ ИЗ ОСТАЛИХ КРАЈЕВА СРБИЈЕ ДА ИМ СЕ ПРИДРУЖЕ ЗАЈЕДНО СУ МОЋНИЈИ ДА СЕ СУПРОСТАВЕ ЗАЈЕДНИЧКОМ ЗЛУ ШТО ИХ СНАЂЕ ПРЕРАЂИВАЧИ СУ ТАКОЂЕ ЗЛО ЈЕФТИНИЈЕ ИМ ЈЕ ЗАМРЗНУТО МЕСО КО ЗНА КАД И ГДЕ ОД СВЕЖЕГ МЕСА ПРОИЗВЕДЕНОГ У СРБИЈИ.

    Свиђа ми се

  3. Време је да трактори уђу у Скупштину.Борба за хлеб и слободу!Уништи сељака и уништио си народ, стара је то мудрост.Због швабе вУЧКо убија србског сељака,а ми Срби једемо говна из супермаркета, као што их већ деценијама једе Европа.

    Свиђа ми се