АКТУЕЛНО

Данијела Ружичић: Не може нам нико ништа!


ekonomija

Полако пролази и 2015. година, а већ одавно посрнула српска привреда тоне још више. Како даље, сви се питају, а наводно, мере НБС-а донеле су нулту инфлацију и смиривање девизног курса, али је ликвидност привреде ниска, неупосленост капацитета ниска, биће ваљда, аман, некаквих државних интервенција?

Биће их, не брините, али не баш дуго. Углавном ће стизати на исте адресе на које стижу и данас, а то су адресе губиташких и интересних предузећа. Време је, говоре неки, да огромна уложена средства почну да дају резултате, имамо најквалитетније кадрове из СНС-а, али…

Привредницима Србије, зачудо, се баш не допадају збивања у Србији: од пребрзо донете одлуке Владе Србије да само финансира стране компаније (другим речима, врши економску колонизацију Србије), до масовних смена у јавним предузећима како би се плате могле делити мимо зарађеног… Веће плате, а све мањи рад у јавним предузећима!

Председник Владе, редовно саставља извештаје и анализе како би сваки пут изнова обмањивао грађане Србије, док са друге стране, ради по налогу империјалистичких сила. Један од најбољих примера, јесте и најављена продаја ‘’Телекома’’. Заправо, једног дана, наравно, кривац ће се тражити на другој страни.

Бојим се да грађани на крају не испадну криви за погрешно вођење државе и економске политике!

Председник Владе вешто крије да је привреда Србије у финансијском колапсу. Пореска, фискална и монетарна политика не допушта развој мале привреде. Док, се са друге стране, такође, манипулише свешћу грађана објашњавајући да су Срби лењи и немају предузетнички дух, рече једном, наш менталитет…

Српска напредна странка је једина која има потпуну подршку народа, тврди Вучић, Зашто? Зато што каже да иза њих стоје озбиљни резултати! Како су само грађани Србије слепи па не виде те резултате. Политика Вучића и његовог режима није ништа друго до политика која је вођена 90-их година. Погубна политика за Србију и све њене грађане.

Општа неликвидност домаће привреде, смањење новца у оптицају прети у великој мери да отера у стечај многе дужнике. Стечај, па шта, објашњавају надлежни: поштоваћемо Закон, смањићемо број запослених или ћемо их све отпустити, довешћемо нови менаџмент… Ништа лакше, изгледа. Будући стечајни управници већ сада трљају руке, имаће пуно посла, а зарада никако неће изостати.

За овакво стање српске привреде, крив је управо овај режим и њихова економска политика!

Неспорно је да целокупна држава и привреда годинама живи захваљујући туђим парама (страни кредити најпре, потом и креирање новца кроз обвезнице и кредите из примарне емисије). Спискови незапослених све дужи, сви рекорди потучени. Константан пад животног стандарда грађана се наставља… Игранка без престанка!

 

Данијела Ружичић, економски аналитичар

————-

http://wp.me/p1Fuk8-MiI

21. 11. 2015. danijelaruzicic, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. „…али је ликвидност привреде ниска, неупосленост капацитета ниска, биће ваљда, аман, некаквих државних интервенција?“

    Pisac teksta se zaneo u „niskostima“ – treba „neuposlenost kapaciteta visoka“… 🙂 …ako cemo da ispostujemo kontekst recenice

    Свиђа ми се