АКТУЕЛНО

НИКО НЕ ЗНА ШТА ЈЕ РАТ, АКО У ЊЕМУ НЕМА СИНА!


РОНИН и Златко Богатиновски на београдској премијери филма “Дјеца” у Југословенској кинотеци (Фото: РОНИН)

РОНИН и Златко Богатиновски на београдској премијери филма “Дјеца” у Југословенској кинотеци (Фото: РОНИН)

Пише: Екипа РОНИНА

У Београду је 12.11.2015. у прелепом новом здању Југословенске кинотеке, у Узун Мирковој улици, одржана “београдска” премијера дугометражног документарног филма “Дјеца” Дениса Бојића. Пројекцији филма је присуствовао, поред чланова породица Жупић, Лазаревић, Миловановић и Бјелица, о којима филм и говори, и одређени број јавних личности из Србије, као и из Републике Српске.

Најинтересантније, а и највеће изненађење је било појављивање, први пут после много година, бивше председнице Републике Српске Биљане Плавшић. Филм су са посебном пажњом пратили и бивши Председник Југославије Војислав Коштуница, проф. др Слободан Самарџић и проф. др Коста Чавошки, проф. др Смиља Аврамов, књижевник Матија Бећковић, тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић, бивши министар одбране Србије и Црне Горе др. Зоран Станковић, бивши главни и одговорни уредник “НИН-а” Слободан Рељић, као и политички и војни аналитичари Ђорђе Вукадиновић, Мирослав Лазански, Александар Павић и др.

Присутнима се у надахнутом говору обратио аутор филма Денис Бојић, а потом и наш познати режисер и редовни професор на Факултету драмских уметности др Дарко Бајић (аутор, између осталог и ТВ серије “Сиви дом” и3 1984-5, али и овогодишњег хита на југословенским просторима, играног филма “Бићемо прваци света”), који је с поштовањем и пуно емоција причао о овом и филмском и људском подухвату. Бајић је нагласио да после бањалучке премијере филма (26.10) није било аплауза што је неуобичајено за промоције, али и што истовремено говори о свој трагици коју Бојићев филм носи.

Бајић је напоменуо: “Први пут ми се десило да присуствујем премијери без аплауза. Сви су остали неми”.

РОНИН је, наравно, опет био на правом месту, у право време.

Дакле, у продукцији Радио-телевизије Републике Српске снимљен је дугометражни документарни филм аутора Дениса Бојића “Дјеца”, који приказује судбине четири родитеља који су током рата изгубили по троје деце, која су погинула као припадници Војске Републике Српске.

Ова ванвременска трагедија о незамисливом родитељском болу спаја судбине четири породице које веже иста судбина.

Милева Жупић је у једном дану изгубила три сина.

Милева Лазаревић је од три сина двојицу изгубила у једном дану.

Иста судбина је задесила и Јоку Миловановић.

Маринко Бјелица је остао без два сина и ћерке.

Четири родитеља, дванаесторо деце.

Тестамент о океанском болу представља сведочење о крвавости рата, страдању и родољубивости једног народа. Ова, до сада неиспричана прича, једна је од најснажнијих антиратних порука с подручја модерне Европе. Филм који на аутентичан начин документује границе људске издржљивости у епицентар ставља родитеље који двадесет година касније, свако на свој начин, тражи смисао у животу који је одавно престао да буде управо то, живот.

ПОРОДИЦА ЖУПИЋ

Милева Жупић из села Густоваре, надомак Мркоњић Града, изгубила је три сина у једном дану. Стеван (рођен 1967), Жељко (1969) и Живко (1971) су погинули 10.октобра 1995. године приликом окупације Мркоњић Града од стране хрватских оружаних снага. Жељко је пронађен у месту Сурјан, близу Мркоњић Града. Тела Стевана и Живка су ексхумирана 1.априла 1996. из масовне гробнице у Мркоњић Граду.

ПОРОДИЦА ЛАЗАРЕВИЋ

Милева Лазаревић из села Шадићи, поред Власенице, је изгубила три сина. Боро (1961) је погинуо 17.јула 1992. у родном селу Шадићи. Саво (1963) и Станко (1966) су убијени из заседе у месту Цикотска Ријека. Погинули су истог дана, 23.децембра 1992.

ПОРОДИЦА МИЛОВАНОВИЋ

Јока Миловановић из села Мирославци, поред Лопара, је изгубила три сина. Миодраг (1961) и Трипун (1971) су погинули истог дана 31. маја 1992. на мајевичком ратишту. Трећи брат Ђојо (1952) је погинуо 9. октобра 1995. у месту Подрашница, поред Мркоњић Града. Његово тело је пронађено 11. априла 1996.

ПОРОДИЦА БЈЕЛИЦА

Маринко Бјелица из Трнова је изгубио два сина и ћерку. Надомак Трнова, 16. јуна 1992. у месту Шестаљево је погинуо Јанко (1971). На планинском превоју Рогој је 2. августа 1992. погинуо млађи брат Драган (1967). У нападу Армије БиХ из заштићене зоне УН-а на планини Игман, 6. октобра 1994. је убијена Радмила (1974).

ЧИЊЕНИЦЕ

Током грађанског рата у БиХ (1992-1995) је погинуло више од 100.000 људи.

Од укупног броја погинулих, страдало је више од 35.000 Срба.

Погинуло је и нестало више од 10.000 српских цивила.

Погинуло је 24.475 припадника Војске републике Српске.

По троје деце, која су погинула као припадници Војске Републике Српске, је изгубило 18 породица.

МИЛОВАНОВИЋ   Трипун, Миодраг, Ђојо

БЈЕЛИЦА                  Јанко, Драган, Радмила

ЖУПИЋ                    Жељко, Живко, Стеван

ЛАЗАРЕВИЋ           Станко, Боро, Саво

МАРЧЕТА                Душан, Драго, Боро

МАНДИЋ                 Стево, Драго, Драгомир

ПОПОВИЋ               Никола, Мирослав, Василије

ДЕЛИЋ                      Јанко, Велко, Радислав

ЧУПЕЉИЋ              Стеван, Драган, Мирко

СИМИЋ                    Љубиша, Митар, Ненад

СИМИЋ                    Десимир, Миленко, Васкрсије

МАРКОВИЋ            Данко, Марко, Младен

МИТРОВИЋ            Драгомир, Бранислав, Радислав

МИТРОВИЋ            Милорад, Драгољуб, Бошко

БОЈОВИЋ                 Десимир, Јован, Вељко

ЦВЈЕТКОВИЋ         Дамир, Његомир, Драгомир

ГАВРИЋ                    Славољуб, Томислав, Сњежана

УБИПАРИПОВИЋ  Будимир, Десимир, Младен

*

О АУТОРУ ФИЛМА

Денис Бојић је рођен 13.10.1981.у Бјеловару, у Хрватској, тада једној од република заједничке државе Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. Средњу медицинску школу је завршио у Бања Луци. дипломирао је на филозофском факултету у Бања Луци, одсек журналистика. Одбранио је магистарску тезу из области политичке аналитике – “Цивилно друштво као субјект демократских процеса у БиХ”.

Новинарско искуство је стицао радећи за штампане и електронске медије. Од 20113. године је део редакције информативног програма Радио-телевизије Републике Српске.

Аутор је бројних репортажа из региона. Сценариста је и режисер документарног филма “Вуковарски блуз” и дугометражног документарног филма “Дјеца”.

glavna

————-

http://wp.me/p1Fuk8-MoR

26. 11. 2015. РОНИН, за ФБР приредила Биљана Диковић