ПАТРИОТИЗАМ

Др Љубомир Т. Грујић: Сагласан сам са др Андрејем Фајгељом – народ не само да по Уставу има право, већ има и обавезу да преузме власт!


ljubomir-grujic-izbori8-s

Пише: Др Љубомир Т. Грујић,
редовни професор у пензији

***

Његова Екселенција председник Републике Томислав НИКОЛИЋ
Андрићев трг 11000 Београд
predstavkegradjana@predsednik.rs

НАРОДНА СКУПШТИНА
Генералном секретару Јани ЉУБИЧИЋ:
за сваког народног посланика
sekretar@parlament.rs

ВЛАДА
Господин председник Владе Александар ВУЧИЋ
и сви остали чланови Владе
Немањина 11 1000 Београд
predsednikvlade@gov.rs

Доставља се:  ЈАВНОСТИ ПРЕКО ИНТЕРНЕТА

„… али постоји само један начин да се са тиме обрачуна. Постоји само један начин да се поново повуку црвене линије и да овај народ каже не и поврати изгубљено достојанство. Отворите уџбенике за основне школе и погледајте који је то начин и шта ће се свима вама догодити кад дође слобода.“

Др Андреј ФАЈГЕЉ

 ***

Тема: Ропство или слобода

Ваша Екселенцијо поштовани председниче Републике Србије Томиславе НИКОЛИЋУ, поштовани народни посланици, поштовани председниче Владе Александре ВУЧИЋУ и сви чланови ВЛАДЕ,

Низ текстова ме је јуче обавестио о хапшењу господина Андреја ФАЈГЕЉА. Пажљиво сам саслушао његову изјаву, његово мишљење, ставове и закључак на: веза 1 те поново на веза 2.

Обавештавам све вас и јавност да сам сагаласан с господином др Андрејом ФАЈГЕЉОМ, осим што сматрам да треба да допуним његов закључак како следи на крају овог текста. Разлози за ову допуну следе. Сви даље цитирани чланови Устава и закона су изложени на крају овог текста.

Ви, Ваша екселенцијо председниче Републике, господине Томиславе НИКОЛИЋУ, сви ви народни посланици, Ви, уважени председниче ВЛАДЕ, господине Александре ВУЧИЋУ, и сви остали чланови ВЛАДЕ, сте положили заклетве да ћете да поштујете Устав (члан 114) и закон (2. став члана 17 Закона о Народној скупштини, члан 5 Закона о изменама и допунама Закона о Влади).

Ви, Ваша екселенцијо председниче Републике, господине Томиславе НИКОЛИЋУ, сте једино лице у Републици Србији које има право и обавезу, које сте јавном заклетвом добровољно прихватили, да ћете се посветити остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности (Председничка заклетва у члану 114 Устава).

Свима вама је јавно било указивано да противуставно делујете, да уништавате слободе, права и достојанство људи, да делујете супротно очувању територијалне целовитости државе и њеног суверенитета на целој територији, да бесправно распродајете сво наслеђе, од земљишног, водног и ваздушног до моралног, просветног и духовног нашег наслеђа. Вама и Уставном суду су пружени докази за то и за низ ваших кривичних дела. Све је јавно изложено на: http://www.ssssseternal.org.

Упућиване су вам молбе, предлози, захтеви, да прекинете с тим. Ви сте наставили и даље тако. Поднет је био 9.03.2013. године Народној скупштини, а вама достављен, захтев да вас Скупштина разреши дужности јер нисте подносили оставке. Пошто их ни до сада нисте поднели, у току је поново јавно потписивање, на http://www.peticije24.com/sssss, захтева Народној скупштини да вас разреши дужности.

Ако Скупштина то не учини, онда народ, као извор и носилац суверенитета Републике Србије, не само да има право на основу чланова 1 до 3 Устава, већ на основу чланова 1 до 3, 23 и 25 има и обавезу да преузме власт да би заштитио државу и самог себе од ваших противуставних деловања. О овоме говори господин др Андреј ФАЈГЕЉ.

Његова изјава није позив на оружано рушење државе већ на примену уставног права и испуњавање уставне обавезе у заштити свега што ви уништавате својом владавином. Нема никакве основе да било ко у изјави господина Андреја ФАЈГЕЉА открива да он позива на оружану борбу, на грађански рат. Ако ви сматрате да ваше свргавање с власти значи позив на оружану борбу, онда је то ваш проблем јер за такво разумевање његове изјаве нема основе. Слободан народ и његова власт ће поштено и честито свакоме да одреде и доделе оно што је заслужио према Уставу и закону. Ви сте се томе и заклели.

Сетите се шта сте говорили, колико сте се бусали, како сте родољубиво ратоборно иступали пре избора 2012. године.  Те ваше изјаве и та ваша иступања су могла острашћеној власти да служе као повод и изговор за ваша хапшења. Никао вас није за то хапсио. Изјава господина др Андреја ФАЈГЕЉА  нема никакву оштрину и ратоборност која је карактерисала тадашња ваша иступања.

Ви, Ваша екселенцијо председниче Републике, господине Томиславе НИКОЛИЋУ, сте дужни да заштитите слободу и право дражављанина Републике СРБИЈЕ господина др Андреја ФАЈГЕЉА од даљег лишавања слободе.

 Закључак

 1. Постоје неколио основних уставних и законских начина да се заустави ваше даље противуставно деловање. Прво је путем народног обраћања вама да поднесете оставке. Ви сте то омаловажавали све време. Друго је да се народ обрати Народној скупштини да спроведе уставни и законски поступак ваших разрешења. Скупштина је то игнорисала 2013. године. Сада је у току поновно потписивање на: http:www.peticijecom.sssss . До данас је потписало 286 људи. Ако мислите, то је занемариво у односу на 8 милиона становника Србије, онда, бројчано сте у праву, уставно чините ужасну грешку. Чините је јер за то није потребан ни један потпис. Довољне су ваше заклетве, ваша свест и ваше осећање обавеза и дужности према држави и народу. До сада се то изјаловило. Треће је да народ одлучи да преузме власт. Ако се то деси, цела полиција и цела војска су уставно и законски обавезне да се придруже народу. Мислим да би то било и за вас довољно да поднесете неопозиве оставке. То значи да се трајно поувучете из јавног политичког живота, што је тражено од Уставног суда да тако одлучи. Он на то још није одговорио.

 2. Ви и они који су ухапсили господина др Андреју ФАЈГЕЉА треба да му се извините за учињени грех и да без одлагања буде ослобођен.

 3. Још можете да нађете достојанствен начин (што би рек`о председник САНУ господин академик професор др Владимир КОСТИЋ) да поднесете своје неопозиве оставке.

 4. Утучен, осиромашен, беспомоћан, посрамљен, у ропству увлачен, Србски народ може да настави да у својој патњи покушава појединачно или групно да се спасава престајући да постоји као слободарскии, слободољубиви, истинољубиви и правдољубиви Србски народ; или може да се спонтано организује и да паралише све у Србији док ви не поднесете неопозиве оставке. Ја не могу да предвидим шта ће Србски народ да уради јер се први пут у својој историји сусреће последњих деценија с оваквим односом домаће власти према њему и његовој, нашој, држави. За разлику од мене, господин др Андреј ФАЈГЕЉ је потпуни оптимиста. Он верује да ће се народ тргнути и зауставити вас, зауставити вас мирнодопски, користећи своја уставна и законска права и обавезе. За то не сме да буде хапшен.

***

ЦИТИРАНИ ДЕЛОВИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Република Србија је држава српског народа и свих грађана који у њој живе, заснована на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и припадности европским принципима и вредностима.

Члан 1 Устава Републике Србије

Сувереност потиче од грађана који је врше референдумом, народном иницијативом и преко својих слободно изабраних представника.
Ниједан државни орган, политичка организација, група или појединац не може присвојити сувереност од грађана, нити успоставити власт мимо слободно изражене воље грађана.

Члан 2 Устава Републике Србије

Владавина права је основна претпоставка Устава и почива на неотуђивим људским правима.
Владавина права се остварује слободним и непосредним изборима, уставним јемствима људских и мањинских права, поделом власти, независном судском влашћу и повиновањем власти Уставу и закону.

Члан 3 Устава Републике Србије

Људско достојанство је неприкосновено и сви су дужни да га поштују и штите.
Свако има право на слободан развој личности, ако тиме не крши права других зајемчена Уставом.

Члан 23 Устава Републике Србије

Физички и психички интегритет је неповредив.
Нико не може бити изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободно датог пристанка.

Члан 25 Устава Републике Србије

Нико не може бити држан у ропству или у положају сличном ропству.

1. став Члана 26 Устава Републике Србије

„Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности.“

4. став члана 114 Устава Републике Србије

Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!

2. став члана 17 Закона о Народној скупштини

Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије.

Члан 5 Закона о изменама и допунама Закона о Влади

Ко јавно изложи порузи Србију, њену заставу, грб или химну, казниће се новчаном казном или затвором до три месеца.

1. став члана 173 Кривичног законика Републике Србије

Ко јавно изложи порузи лице или групу због припадности одређеној раси, боји коже, вери, националности, етничког порекла или неког другог личног својства, казниће се новчаном казном или затвором до годину дана.

1. став члана 174 Кривичног законика Републике Србије

Остајући тужан што ме ја ваша власт приморала да вам се овако обратим,

С поштовањем

Др Љубомир Т. Грујић,
редовни професор у пензији
Џона Кенедија 31/15
11070 Београд
lyubomirtgruyitch@gmail.com
http://www.ssssseternal.org
Београд, 24/11/2015.

6 replies »

 1. Ко јавно изложи порузи
  – Србију, њену заставу, грб или химну,

  казниће се новчаном казном или затвором до три месеца.
  ———————————————————————————————————
  Ко јавно изложи порузи
  лице или групу због припадности одређеној раси, боји коже, вери, националности, етничког порекла или неког другог личног својства,

  казниће се новчаном казном или затвором до годину дана.
  ———————————————————————————————————–

  по овоме је појединац важнији од народа (грб, застава, Србија)?!?

  Свиђа ми се

 2. Bez obzira na ove komentare o krsenju ustava, verujem da su ta krsenja zakona sa neke strane u skladu sa zakonom koje vlast cini da be resila druge krupnije probleme. Srbija ima ogromne probleme kao I svake druge zemlje, Amerika ima najbolje zakone sveta koji se tkodjer svakodnevo krse. Tranzicije kroz koje Srbija prolazi su ogromne, ali ova vlast sadasnja cini ogromne napore da narodu ostvari bolji zivot. Uporno to radi vise nego bilo koja vlast u poslednjih 7 decenija, idealnosti nema – tako da nijedna vlast nije savrsena ali je ova gospodina Vucica najbolja do sada.

  Свиђа ми се

 3. Ништа без организованог устанка који би се завршио
  хапшењем свих који су икада радили против интереса
  Србије, одузимањем им имовине, све постојеће партије
  забранити и да се изаберу способни и стручни људи на
  свим нивоима власти, патриоте, људи који воле Србију !
  Није ли жалосно да нам на власт долазе људи без радног
  искуства и без игде ичега ( председник нам био Борис
  Тадић који је у време избора живио као подстанар у
  једнособном стану а сада је мултимилионер, а таквих
  има безброј …) а то само захваљујући чланству странке
  која је наводно победила на изборима!
  Сви који су бирани су пре избора обећавали једно а
  радили су све супротно од обећаног и све против Србије!
  Народ Србије треба да стане уз господина Др Грујића или
  неког дугога и да одреди рок у коме отуђена нам власт треба
  да врати безусловно мандат и да се онда крене са креирањем
  Србске власти а не да имамо марионете као сада који раде
  по диктатима неких амбасада или чиновника из Брисела и
  све против интереса Србије и Србског народа!

  Свиђа ми се

 4. Dzaba ovo pozivanje na ustav – doticnog uopste nije briga sta tamo pise, a kada kaze da ga je briga to je samo zbog medija, da bi ga drugi culi da on KAO postuje zakon. Za njega je, kao i za svakog politicara, laz svakodnevna normala – oni, politicari, nista u tome lose ne vide, niti misle da se moze drugacije…

  Свиђа ми се