АКТУЕЛНО

Мадлен Базен де Жесе: Дајте идеале младима Француске!


francuska

Људскост једне цивилизације се мери погледом на њену снагу културе. Варваризам се поново појавио јер смо допустили да култура пропадне.

Бомбардовање Сирије, затварање салафистичких џамија, претреси и хапшења… Те операције морају да се изврше, оне су одмах и започете и сви ћемо подржати власти да их до краја ураде како треба.

Међутим, илузорно је мислити да су ове ванредне мере довољне. Будимо отворени: елиминација Исламске државе у Сирији нас неће ставити ван опасности, јер се зло налази у нама. Неутралисање опасних индивидуа у Француској ће краткорочно бити ефикасно, али други ће пожурити да наставе где су ови први стали, али увек на другачији и дивљији начин. Зашто? Једноставно зато што је наш модел цивилизације данас неспособан да задржи те младе који су гладни радикализма и апсолутног. Ако је ИД успела да утуви у главу тих Француза своју црну заставу, то је зато што смо ми у њих усадили културу празнине.

Тим младима је потребан репер, а ми смо им пружили друштво без корена, без заједничког пројекта и без ограничавања.

Били су им потребни оквири, а ми смо их научили да одбацују сваки облик ауторитета, да убијају своје претке, оца и мајку, како би одрасли као дивља трава у лажљивом миту о самоутемељеном човеку.

Били су им потребни историја и модели идентитета, а ми смо их научили да мрзе нашу прошлост кроз сеансе непрестаног самокажњавања које су их забављале, неке у несносној кривици, друге пак у виктимизацији пуној мржње.

Били су им потребни акција, приврженост и пожртвовање, а ми смо војни рок заменили мониторима, видео игрицама и спортским теренима, мислећи да ће ти сурогати бити довољни да смире њихову жељу за авантуром.

Била им је потребна љубав, а ми смо их научили да уживају у потпуној безбедности, излажући у нашим киосцима, да сви виде, порно звезде које им показују пут ка „успеху“.

Била им је потребна она лепота која уздиже душу, а ми смо их опколили гвожђем и бетоном; заменили смо учење најлепших одломака из наше књижевности часовима технике, који су отужни и упрошћени, не покушавајући да развијемо телесну везу између њих и најузвишенија дела нашег културног наследства.

Била им је потребна духовност, а ми смо од шупљег секуларизма направили апсолутну вредност и уздигли потрошачко друштво као једини пут остварења, успут им пружајући приступ тржним центрима недељом како би нашли неки смисао животу гледајући предмете које вероватно никада себи неће моћи да приуште.

На крају, била им је потребна здушност, били су спремни да превазиђу сами себе, а ми смо их научили да мењају канале на ТВ-у и да се забављају.

Као што је правилно рекла Наташа Полони три дана пре атентата 13. новембра: „Свели смо западњачко друштво на оно што је најслабије у њему: на благостање и на право народа на монитор.“ Како се онда изненадити када је та култура ништавила конкуренција нихилизму Исламске државе?

Људскост једне цивилизације се мери погледом на њену снагу културе. Варваризам се поново појавио јер смо допустили да култура пропадне. Веровали смо да би афирмација онога што јесмо била нападна за оне који су дошли у Француску, а то је у ствари био услов њихове интеграције код нас, и чак њиховог остваривања. Данас видимо да се код наше деце појављује насиље за које смо мислили да је нестало са наше територије зато што смо се одрекли своје културне баштине и својих корена.

Наш одговор радикалном исламу неће ничему служити ако се ограничава на безбедносне, војне или политичке реакције; рат можемо да добијемо само ако волимо и ако учинимо да и други воле нашу заједничку културну баштину. Наше друштво ће морати да утврди љубав према његовој култури и великим мислиоцима, понос целе његове историје, од Гала до наше Републике, као и посвећеност нашим јудео-хришћанским коренима који му дају стабилност и духовне изворе. Култура само забаве у безграничне потрошње више никога не задовољава. Наша деца ће моћи да се одупру мамцима исламизма једино ако су интегрисана у једној цивилизацији која задовољава захтеве њихових стремљења. Време је да им се пруже идеали.

(lafautearousseau.com / 19.11.2015)

Са француског посрбила: Светлана Максовић

————

http://wp.me/p1Fuk8-Mrt

28. 11. 2015. Стање ствари, за ФБР приредила Биљана Диковић