АКТУЕЛНО

ПРИШТИНА: Полиција упала у седиште Самоопредељења и ухапсила Албина Куртија и 95 присталица покрета


kosovo-pristina--(9)_620x0

Фото: ФоНет

Косовска полиција је данас, након протеста у центру Приштине, ухапсила 95 лица, међу којима и лидера самоопредељења Аљбина Куртија, изјавио је портпарол косовске полиције Баки Кељани.

Он је на конференцији за новинаре рекао да су том приликом повређена четири демонстранта, као и два полицајца.

Косовска полиција је претходно саопштила да је имала информацију о томе да ће Курти учествовати на протесту, али да га није ухапсила, како је раније најављивала, да би се избегла да ситуација ескалира.

„Имали смо информацију у вези са учешћем на протесту особе за којом је издат налог за хапшење, али на основу процене стања и у циљу избегавања ескалације ситуације, током протеста нисмо предузели мере за његово хапшење. Полиција ће те мере предузети у складу са налогом“, наводи се у саопштењу.

Иначе, припадници покрета Самоопредељење су путем друштвене мреже Фејсбук саопштили да је полиција у потпуности опколила седиште њиховог покрета.

Они су поручили: „Улице су наше, а не полицијске“.

У међувремену, једна група активиста Самоопредељења је изашла из седишта тог покрета и кренула у правцу приштинске општине, али их је у томе омела полиција.

Полиција покушава да удаљи припаднике покрета Самоопредељења, користећи притом „бибер спреј“. Неколико припадника Самоопредељења је приведено.

ПРОТЕСТ САМООПРЕДЕЉЕЊА ЗАВРШЕН

Протест три косовске опозиционе парламентарне странке завршен је данас без инцидената, али је полиција након скупа опколила седиште Покрета „Самоопредељење“, где се склонио један од његових лидера Албин Курти, за којим којим је издата потерница.

Након што се на скупу у центру Приштине говорио Курти, око њега се окупила већа група активиста Самоопредељења и испратила га до седишта странке.

То место су одмах затим опколили јаке снаге косовске специјалне полиције.

Курти се појавио на протесту у пратњи телохранитеља и симпатизера, иако је за њим издат налог за хапшење, а полиција раније најавила да ће га, ако се укаже прилика, ухапсити.

Припадници Самоопредељења су мегофоном упозорили полицију да ни не покушава да ухапси Куртија, јер ће се, како су поручили, у супротном морати суочити са њима.

Курти је на почетку обраћања на скупу рекао да „косовска опозиција неће дозволити формирање Заједнице српских општина“ и додао да „Косово треба да се уједини са Албанијом“.

Он је рекао да опозиција не може дозволити да „Србија буде на три километра од Приштине“, и додао да је „Влада Косова уместо уједињења са Албанијом, Косово ујединила са Србијом“.

Курти је говорио последњи на протесту три странке – Покрета Самоопредељења, Алијансе за будућност Косова и Иницијативе за Косово. Пре њега на скупу испред хотела Гранд у центру Приштине, говорили су лидери тих странака – Висар Имери, Рамуш Харадинај и Фатмир Љимај.

Курти је, такође, затражио да се из затвора пусте активисти Покрета Самоопредељење, који су раније ухапшени.

Он је позвао на „уједињење Албанаца“, тврдећи да то не представља препреку европским интеграцијама.

„Нећемо махати овим склепаним заставама које носе трговци националним интересима“, рекао је Курти, алудирајући на „заставу Косова“.

———————–

ФБР КОМЕНТАР:
ДА ПОДСЕТИМО ОНЕ КОЈИ СУ ЗАБОРАВИЛИ – КОСОВО И МЕТОХИЈА ЈЕ СРБИЈА!

ПРАВОСЛАВНА СРБИЈА: Цркве и манастири на Косову и Метохији

ПРАВОСЛАВНА СРБИЈА: Цркве и манастири на Косову и Метохији

—————-

http://wp.me/p1Fuk8-Mt6

28. 11. 2015. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић