Љиљана Јовановић

Са територије Турске почела минобацачка паљба на територију Сирије


Фото: Русская весна

Фото: Русская весна

28.11.2015, 20:21

Сиријска војска је јавила о почетку минобацачке ватре са територије Турске. Ватра је отвoрена са турске територије са планине Џебел Ал-Акра. О томе јављају и РИА Новости, позивајући се на изјаву Бригадног генерала Али Мајхуба.

Из правца планине Џебел Ал Акра која се налази на турској територији почела је интензивна минобацачка ватра по јединицама сиријских владиних трупа – изјавио је Мајхуб.

Паљба је изведена по објектима сиријске војске.

 

Извор: tvzvezda.ru, за ФБР превела Љиљана Јовановић

***

SPUTNJIK

Сиријска армија нападнута је пројектилима из минобацача с планине Џебел ел Акра која се налази на турској територији, рекао је новинарима званични представник Оружаних снага Сирије, бригадни генерал Али Мајхуб.

„Протекле ноћи из правца планине Џебел ел Акра, која се налази на турској територији, отворена је интензивна минобацачка паљба по одредима владине армије Сирије“, изјавио је Мајхуб на конференцији за новинаре.

„Главнокомандујући Арапске војске Сирије упозорава на опасност од оваквог деловања“, додао је генерал.

Главнокомандујући Оружаних снага Сирије од светске заједнице је затражио да изврши притисак на Турску захтевом да одустане од „директне и индиректне подршке борцима ИД, као и од кријумчарења нафте с њима“.
„Користећи то што границу фактички контролишу терористи, турске власти без препрека организују испоручивање оружја, муниције и других материјалних средстава за злочиначку делатност“, рекао је Мајхуб.  Према његовим речима, у замену за војну подршку „руководство Турске добија од међународних злочинаца нафту по ниским ценама, уметнине које су бандити украли из музеја Сирије и Ирака, као и другу кријумчарену робу.“
Мајхуб тврди да се „аутомобилски саобраћај с турске стране ка територији коју заузимају терористи одвија без препрека, без било каквог надзора, јер сиријске власти тај део границе привремено не могу да контролишу“.
„Хуманитарни конвоји о којима су говориле турске власти јесу мит који помаже легализацији испоручивања неопходне робе терористима, као и да максимално ефикасно искористе саобраћај за евакуацију рањених и болесних бандита у турске медицинске установе“, додао је он.
Поред тога, представник сиријске војске је изјавио да „транспарентност границе која је могућа услед неодговорног односа турских власти такође помаже терористима да без препрека продиру у европске земље и да тамо врше своје нечовечне злочине“.
Извор: СПУТЊИК
————
28. 11. 2015. за ФБР приредила Биљана Диковић

http://wp.me/p1Fuk8-Mtg