АКТУЕЛНО

Сукоби са избеглицама на грчко-македонској граници, повређени полицајци


sukobi

Група миграната покушала је данас да уђе у Македонију из Грчке, бацајући каменице на полицију, a у нередима је повређено 18 полицајаца, саопштили су македонски званичници.

Министарство унутрашњих послова је саопштило да су од 18 повређених полицајаца двојица хоспитализована.

До нереда на граничном прелазу Ђевђелија дошло је пошто су македонски војници почели да затварају део границе подизањем 2,5 метра високе ограде. Неколико полицијских и војних возила је оштећено у нередима, стоји у саопштењу министарства.

Грчка агенција АНА је јавила да је македонска полиција испалила шок бомбе у правцу миграната.

Један мигрант је тешко повређен пошто га је ударила струја на железничкој станици у месту Идомени, на грчкој страни границе, навела је полиција.

Фотограф АФП известио је раније да је видео војнике како користе тешку машинерију да подигну ограду близу Ђевђелије, на главном путу северно од Солуна ка Скопљу.

Портпарол македонске владе Александар Ђорђев рекао је да ће граница бити отворена и да ће свима бити дозвољен пролаз, осим људима који нису из ратом захваћених подручја.

Око 200 људи покушало је у четвртак да пробије ограду од бодљикаве жице на грчко-македонској граници. Од прошле недеље, Македонија је ограничила пролаз у северну Европу само за Сиријце, Ирачане и Авганистанце, који се сматрају ратним избеглицама.

Особе друге националности означене су као економски мигранти и речено им је да се врате натраг.

Близу 850.000 људи је ушло у Европску унију ове године, од којих половина у Грчку, а државе европског блока се боре са формулисањем стратегије за решавање кризе.

Безбедносне мере су појачане пошто је потврђено да су најмање два бомбаша, који су учествовали у терористичким нападима 13. новембра у Паризу, ушли у Европу преко Грчке представљајући се као избеглице.

———————
28. 11. 2015. СПУТЊИК, за ФБР приредила Биљана Диковић