АКТУЕЛНО

The Algemeiner: Путин каже да ће Израел и Русија наставити да размењују податке везане за борбу против терориста


 

937239593

Русија ће са Израелским лидерима и даље размењивати податке везане за борбу против терориста – изјавио је у петак руски председник Владимир Путин, а како преноси „Спутњик“, информативни веб-сајт у власништву руске државе.

„Ми ћемо наставити да одржавамо контакте са израелским руководством и, у циљу успостављања праведног, свеобухватног и трајног мира на Блиском истоку, наставити са разменом информација у вези борбе против терориста“, рекао је Путин  приликом предаје акредитива петнаесторици нових амбасадора у Русији, међу којима је био и амбасадор Израела.

Пар дана пре ове Путинове изјаве,  један високо рангирани представник Ратног ваздухопловства Израела је изјавио да Израел неће обарати руске авионе који зађу у израелски ваздушни простор, поготову не изнад  Голанске висоравни.

Путин се у септембру састао са израелским премијером Бењамином Нетањахуом, како би разговарали о сиријском грађанском рату.

Према британском „Економисту“, двојица лидера су се договорила да Русија неће нашкодити израелским стратешким интересима у Сирији, у које спада и спречавање снабдевања оружјем Хезболаха у Либану, док ће се Израел уздржати од помагања групама које се боре да би се уклонио сиријски председник Башар Асад.

Заменик начелника Генералштаба Израелских оружаних снага генерал-мајор Јаир Голан је са руским колегом Николајем Богдановским у засебном сусрету у октобру разговарао о координацији дејстава у Сирији, како би се избегли нежељени сукоби.

Турска, која захтева да Асад сиђе с власти како би се окончао сукоб у Сирији, је одбила да се извини за обарање руског војног авиона прошле среде у близини границе са Сиријом.
Користан линк: Израел упозорава…

Извор: The Algemeiner
Превод: Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога „Ћирилизовано“: Јелички дукат

——————
28. 11. 2015. Ћирилизовано, за ФБР приредила Биљана Диковић