АКТУЕЛНО

ОСМИ ДАН: Протест паора – Тракторима ушли у Врбас (видео)


tr

ВРБАС – Стотинак трактора који већ 8 дана стоје на излазу из Змајева, успели су данас, да крену у протестну вожњу ка Врбасу.

Уз одобрење и пратњу полиције десет трактора је кренуло ка том месту како би изразили своје незадовољство пред зградом локалне самоуправе јер се председник општине Врбас није одазвао позиву пољопривредника да их посети у Змајеву.

Испред зграде општине пољопривреднике су дочекале и њихове породице.

Жарко Кобиларов пољопривредник из Змајева каже да у општини Врбас има 4.000 хектара обрадиве државне земље а према предлогу Закона требало би да 2.000 буде дато инвеститорима, то није прихватљиво и то мора бити измењено

„Ми смо на овој територији већ 70 година, желео бих да дочекам да моји унуци могу да обрађују земљу а не да остану без ње“, каже пољопривредник Брана Прелевић.

Пољопривредници најављују да ће се, уколико се проблем не реши, у наредним данима упутити ка Новом Саду.

Бугарин: Закон о земљишту није добар

НОВИ САД – У протестима који се дешавају широм Војводине преовладавају мали пољопривредни произвођачи који би хтели да по прихватљивим условима и на одложене рокове купе земљу у државној својини.

Они већи, такозване газде, су угрожени чињеницом да се део земљишта које су до сада користили у виду закупа одузима и намерава дати на располагање неком потенцијалном инвеститору.

„Генерално предложена решења нису добра, с обзиром да третирају проблематику земљишта у државној својини док се измене не дотичу укупних пољопривредних површина у Србији“ каже Ђорђе Бугарин из Привредне коморе Војводине.

полиција цента блокада паори трактори 2

РТВ (Елеонора Хорват)

Највећа мањкавост је, према његовим речима, то што Србија ништа не чини да уреди услове под којима странац у Србији може да постане власник земљишта, с обзиром да је та могућност предвиђена ССП- ом. Уколико Србија својим законом не постави једнаке услове за грађане ЕУ као и за грађане Србије, држава ће бити у великом проблему с обзиром на то да ће од 1. септембра 2017. морати да се примењује тај међународни правни акт, који је ратификован како у Скупштини Србије тако и у парламентима земаља чланица Европске Уније.

Као такав он има јачу правну снагу од домаћег закона, објашњава Бугарин.

Подсећамо да је Споразум о стабилизацији и придруживању потписан у пролеће 2008. године и да као такав регулише права и обавезе земље кандидата. У овом случају прихватили смо да изменимо свој Закон о земљишту чиме смо омогућили страним лицима да буду власници ораница.

Могли смо се притом угледати на примере земаља из окружења које нису журиле у продају свог националног блага него су се одлучиле за продужење тог рока. Тако је у Пољској на снази забрана продаје земље странцима 12 година од датума уласка у Унију, Мађарска се изборила за 10 година, а у Хрватској ће продаја њива странцима бити могућа 2020. године.

————-

ПОВЕЗАНО:

*Блокирани кикиндски паори: Нисмо ми узурпатори земље

*

*

*

*

*

—————

http://wp.me/p1Fuk8-Mzf

2. 12. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић