АКТУЕЛНО

НАСТАВАК ПРОТЕСТА ПАОРА: Трактори пред Градском кућом у Суботици


protest traktori subotica

СУБОТИЦА – Пољопривредници из Суботице окупили су се јутрос у центру граду. Око 40 трактора паркирано је испред Градске куће, а како РТВ сазнаје у току су разговори са градоначелником Суботице Јенеом Маглаијем. Пољопривредници сумњају у нерегуларности када је реч о подацима о укупној површини државног пољопривредног земљишта на овом подручју.

Тврде да је тај фонд повећан како би се домаћи и страни тајкуни домогли још већих поседа, јер би тако 30 одсто пољопривредног земљишта предвиђених за закуп за правна лица изменама закона о земљишту, чинило још веће површине.

Паори су додали и да сматрају да су у тај фонд урачунате ливаде, путеви, обале и слично. Они су тражили и састанак са представницима градских комисија за пољопривредно земљиште, а тај састанак је заказан за сутра.

Председник Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш најавио је да ће пољопривредници у свим локалним самоуправама тражити да се утврди колики је укупан фонд пољопривредног земљишта.

Он је за РТВ казао и да је недопустиво да локални званичници не знају са колико државне земље располажу.

„Ти подаци се мењају у зависности од тога када, коме и колико треба. Фрљају се хиљадама хектара и ми ћемо тражити да нам се и званично, од катастра, покажу подаци колико свака локална самоуправа поседује државног пољопривредног земљишта“, рекао је Киш.

Он је истакао и да се пољопривредним удружењима, након недавно одржаног састанка са министарском пољопривреде Снежаном Бошковић Богосављевић, није обратио нико од надлежних.

„Она је обећала да ће у Влади Србије разговарати о нашим захтевима, али ни после недељу дана нам није стигао никакав одговор из министарства“, додао је председник Асоцијације пољопривредника.

protest traktori subotica1

Он је навео да су пољопривредници тражили састанак и са председницима државе и Владе Србије, Томиславом Николићем и Александром Вучићем, те да очекују те разговоре.

„До тада ћемо и даље протестном вожњом исказивати своје незадовољство и захтев да се предложени Закон о изменама и допунама пољопривредног земљишта повуче из процедуре“, поручио је Мирослав Киш.

Одборник Демократске странке (ДС) у Скупштини Суботице Даниел Ковачић, који и сам учествује у десетодневном протесту пољопривредника својим трактором, казао је да је градоначелнику Суботице предато 16 потписа за сазивање ванредне седнице локалног парламента, на којем би се Град изјаснио о предложеном закону о земљишту.

Ковачић је казао да је градска власт одбила да сазове седницу, уз образложење да нема довољно потписа.

„Нама је то јако важна тема и ми ћемо покушати да ставимо ту тему на дневни ред на седници која се одржава следеће недеље, у редовном поступку. Локална самоуправа мора да стане у заштиту пољопривредника и ми ћемо на томе инсистирати“, казао је Ковачић.

Он је позвао председника Скупштине Суботице Илију Маравића, који је, према његовим речима, указао да је у Суботици узурпирано око пет хиљада хектара државног пољопривредног земљишта, да своја сазнања пријави полицији.

—————-

ПОВЕЗАНО:

* ОСМИ ДАН: Протест паора – Тракторима ушли у Врбас (видео)
*Блокирани кикиндски паори: Нисмо ми узурпатори земље
*
*
*
*
*

——————–

http://wp.me/p1Fuk8-MAV

3. 12. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић